Δ.Σ. Τριφυλίας: Η Δημοτική Αρχή «έδιωξε» χρήματα από Τουριστικό & Κλειστό Γαργαλιάνων

Δ.Σ. Τριφυλίας: Η Δημοτική Αρχή «έδιωξε» χρήματα  από Τουριστικό & Κλειστό Γαργαλιάνων

Διαφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Τις έντονες διαφωνίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας να «διώξει» εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό για εργασίες στο Τουριστικό Γαργαλιάνων και το Κλειστό Γυμναστήριο Γαργαλιάνων (ήδη από το 2023 με απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, προερχόμενες από τα περίπου 700.000 ευρώ της εισφοράς σε χρήμα της ΤΕΜΕΣ), με τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, που υπερψηφίστηκε μόνο από τους 13 παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Λεβεντάκη, στη συνεδρίαση του Σώματος το βράδυ της Τετάρτης.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης από τους Γαργαλιάνους, Ηλίας Δημητρακόπουλος και Γεώργιος Πρεβεζάνος, ενώ δεν ήταν παρών ούτε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων, Αριστομένης (Μένης) Καραχάλιος, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση αφαιρέθηκαν 200.000 ευρώ, που ήταν εγγεγραμμένα στον Κωδικό «Επισκευή – Συντήρηση Κλειστού Γυμναστηρίου Γαργαλιάνων». Επίσης, αφαιρέθηκαν 195.381 ευρώ από τα 494.482 ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα στον Κωδικό «Επισκευή – Συντήρηση Τουριστικού Ξενώνα Γαργαλιάνων».

Τροποποίηση
Από τα 395.381 ευρώ που αφαιρέθηκαν από τους δύο προαναφερθέντες Κωδικούς: 130.200 ευρώ διατέθηκαν για προμήθεια λαμπτήρων και λοιπού ηλεκτρολογικού υλικού συντήρησης δημοτικού φωτισμού και στις 6 Δημοτικές Ενότητες, με τις Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών να λαμβάνουν από 7.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις Δ.Ε. Αετού, Αυλώνος και Τριπύλης, 51.200 ευρώ διατέθηκαν για τακτικές αποδοχές, 49.761 ευρώ για εισφορά ΙΚΑ υπαλλήλων – εκτάκτων υπαλλήλων, 164.300 ευρώ για δημιουργία νέας πίστωσης για προμήθεια οχημάτων και απορριμματοφόρων (μαζί με 288.617,68 ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα σε άλλο σχετικό Κωδικό και άλλους πόρους).

Τοποθετήσεις

Ο εισηγητής της Δημοτικής Αρχής, αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, σημείωσε σχετικά: «Χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, πέρα από τοπικισμούς και αγκυλώσεις διάφορες, να κάνουμε έναν προγραμματισμό, γιατί έτσι οφείλει η κάθε Δημοτική Αρχή, των διαφόρων προμηθειών και έργων τα οποία αφορούν στο επόμενο διάστημα της πενταετίας… […] Κάποιοι Κωδικοί, δε χρειάζεται να τους διαβάσω τώρα, προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, επισκευή – συντήρηση Κλειστού Γυμναστηρίου Γαργαλιάνων, επισκευή – συντήρηση Τουριστικού Ξενώνα Γαργαλιάνων, αυτοί οι Κωδικοί, περίπου 714.304 ευρώ, μεταφέρθηκαν στα έξοδα και είναι στα καινούργια που θέλει να πάρει ο Δήμος, δηλαδή προμήθεια οχημάτων και απορριμματοφόρων…

[…] Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι παρατηρώ από κάποιους συναδέλφους, και της δικής μας παράταξης αν θέλετε, να έχουν κάποια εμμονή, κάποια αγκύλωση σε ό,τι αφορά τα χρήματα του Κωνσταντακόπουλου (σ.σ. περί τα 700.000 ευρώ από εισφορά σε χρήμα της ΤΕΜΕΣ)…

[…] Αυτό το ποσό δεν είναι των Γαργαλιάνων, όσο και να θέλουν να παρουσιάσουν κάποιοι ότι “ξέρετε, αυτά τα χρήματα είναι των Γαργαλιάνων”…».

[…] Ο Δήμος είναι Δήμος Τριφυλίας με ισοδύναμες και όμορφες πόλεις. Εδώ δε χωράει η λέξη ισότητα, αλλά η λέξη δικαιοσύνη…».

Παίρνοντας το λόγο η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως συμφωνεί να γίνεται η διανομή των πόρων με δικαιοσύνη, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, αλλά θύμισε πως υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. το 2023 για 490.000 ευρώ στην επισκευή του Τουριστικού Γαργαλιάνων και 200.000 ευρώ για το Κλειστό Γαργαλιάνων. Επίσης, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, τονίζοντας ότι τα χρήματα είναι αναγκαία για αυτές. Μάλιστα, για το Τουριστικό είπε ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνονταν με τα εν λόγω χρήματα, μετά βεβαιότητας θα βρεθεί επιχειρηματίας να το αξιοποιήσει, επισημαίνοντας πως καλό θα ήταν να σεβαστούν την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε: «Απάντησα ότι θα μοιραστούν (σ.σ. τα χρήματα της εισφοράς σε χρήμα της ΤΕΜΕΣ) και στις 3 πόλεις».

Από την πλευρά του, ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης έκανε λόγο για πολύ σοβαρό θέμα και δεοντολογικό, ενώ αναφέρθηκε στο ιστορικό του, σημειώνοντας πως έρχονται χρήματα από την Costa Navarino και η Δημοτική Αρχή με έκτακτη συνεδρίαση (την παρελθούσα δημοτική περίοδο) αποδέχτηκε την αποζημίωση (σ.σ. εισφορά σε χρήμα) σε 15 ευρώ το τ.μ., με αποτέλεσμα να προκύψουν περί τα 700.000 ευρώ. Επίσης, θύμισε ότι πέρυσι η κα Πανουσιοπούλου διαμαρτυρήθηκε και είπε ότι ο Δήμος χάνει περί το 1 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Γαργαλιάνων ζητούσε 40 ευρώ το τ.μ., αποφασίστηκε 35 ευρώ το τ.μ., έγινε αναίρεση και το δικαστήριο είπε 15 ευρώ το τ.μ. Η δε Δημοτική Αρχή πέρυσι αποδέχτηκε να μην ασκήσει ένδικα μέσα, δείχνοντας τη σχετική απόφαση της Ο.Ε.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση πέρυσι, έβαλε τα χρήματα στον προϋπολογισμό σε δύο έργα εμβληματικά και αναγκαία» είπε ο κ. Κατρίτσης και απευθυνόμενος στον κ. Λεβεντάκη, παρατήρησε: «Ούτε κι εσείς προεκλογικά είπατε ότι “δε θα σεβαστώ τα δύο έργα”, δε δεσμευτήκατε για τίποτα, ούτε όμως ότι θα πάρετε τα χρήματα για να τα μοιράσετε δια τρία, δια πέντε». Επιπλέον, ανέφερε ότι παίρνουν τα χρήματα από τα δύο έργα και τα δίνουν για λαμπτήρες, ηλεκτρολογικό υλικό και αποδοχές υπαλλήλων, «τα χρήματα δηλαδή που πήγαιναν για το Κλειστό και το Τουριστικό, το μπαλκόνι του Ιονίου, για λάμπες, μισθοδοσία και ΙΚΑ», τονίζοντας: «Πάνε για κατανάλωση και όχι για επένδυση. Αυτό δείχνει τη φτώχεια του Δήμου…».

Η Κατερίνα Τσιγκάνου, αφού ανέφερε πως πριν από δύο μήνες ψήφισαν προϋπολογισμό, ρώτησε: «Τι ήταν αυτό που δε γνωρίζαμε για τους λαμπτήρες και το ηλεκτρολογικό υλικό;», προσθέτοντας: «Διακρίνω προχειρότητα».

Ο Βασίλειος Αγγελόπουλος τόνισε πως είναι άστοχο να φύγουν τα λεφτά από το Κλειστό Γυμναστήριο που έχει ανάγκες, όπως και το γήπεδο με δύο ομάδες και εκατοντάδες παιδιά στις Ακαδημίες, σημειώνοντας πως μεταφέρει την αγανάκτηση του κόσμου.

Ακολούθως, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Τσαφαράς ρώτησε γιατί δεν είχαν συμπεριλάβει τα 130.000 ευρώ για ηλεκτρολογικό υλικό στον προϋπολογισμό…

Του Ηλία Γιαννόπουλου