Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: «Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νέο δικαστικό χάρτη»

Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: «Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νέο δικαστικό χάρτη»

Οργισμένη αντίδραση κατά της κυβέρνησης, προσφυγή στο ΣτΕ, καταλήψεις δικαστηρίων

Οργισμένη αντίδραση κατά της κυβέρνησης εκδηλώνεται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους επτά ιστορικών Πρωτοδικείων, μεταξύ των οποίων και της Κυπαρισσίας,  τα οποία καταργούνται με βάση το σχέδιο νόμου για το «νέο δικαστικό χάρτη» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Την Κυριακή το μεσημέρι, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς Αιγίου, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θήβας, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας, Ι.Π. Μεσολογγίου και μελών Διοικητικών τους Συμβουλίων, κατά την οποία συζητήθηκε και αποφασίσθηκε δέσμη δράσεων και κινητοποιήσεων αντίθεσης και αντίδρασης στο «νομοσχέδιο- έκτρωμα», όπως χαρακτηρίζεται, του νέου δικαστικού χάρτη που καθιστά τα επτά ιστορικά Πρωτοδικεία “φαντάσματα” και τα οδηγεί σε οριστικό «λουκέτο» στην επόμενη διετία.

Μεταξύ άλλων, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θήβας, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας και Ι.Π. Μεσολογγίου: Θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ήδη έχουν έρθει σε επαφή με διακεκριμένους καθηγητές Διοικητικού Δικαίου. Θα προχωρήσουν σε καταλήψεις, σε πολύ συχνή βάση, των Δικαστικών Μεγάρων στις πόλεις των θιγόμενων συλλόγων. Θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη – διαμαρτυρία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου από δικηγόρους! Όσοι, δε, βουλευτές των νομών των ως άνω Πρωτοδικείων και Δικηγορικών Συλλόγων υπερψηφίσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «νέο δικαστικό χάρτη», θα θεωρηθούν ανεπιθύμητοι.

Ανακοίνωση
Αναλυτικά, στην κοινή ανακοίνωση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θήβας, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας και Ι.Π. Μεσολογγίου αναφέρεται:

«Στο Αίγιο, 7/4/2024, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση οι πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ  των άνω Δικηγορικών Συλλόγων  και αποφάσισαν ομόφωνα τα ακόλουθα, εν σχέσει με τη θέση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη σε δημόσια διαβούλευση:

1) Οι διατάξεις του δικαστικού χάρτη οι οποίες καταργούν οργανικές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στα Πρωτοδικεία μας, δημιουργώντας έτσι Πρωτοδικεία –φαντάσματα, αποτελούν ουσιαστικά την αρχή του τέλους για τα Πρωτοδικεία μας. Οι δομές που υπάρχουν σε αυτά και οι χιλιάδες υποθέσεις που εκδικάζονται, έχουν συμβάλει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο οι παθογένειες της Αττικής, με τους μετά δεκαετία ορισμούς δικασίμων, οι οποίες παθογένειες ουδόλως επιλύονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, να μετακυλίονται σε καθ’ όλα υγιείς δικαστικούς σχηματισμούς, που αποτελούν εχέγγυα αποδεδειγμένα και με αριθμούς για την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης

2) Θα προβούν οι ως άνω Δικηγορικοί Σύλλογοι σε επαναλαμβανόμενες καταλήψεις των Δικαστικών Μεγάρων σε ημερομηνίες που θα καθορίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις.

3) Θα λάβει χώρα αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με τη συμμετοχή όλων των δικηγόρων των επτά Πρωτοδικείων σε ημερομηνία που θα καθορισθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια.

4) Θα προχωρήσουμε σε αίτηση ακυρώσεως κάθε διάταξης του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί και η οποία μεταβάλλει την αυτοτέλεια των δικαστικών σχηματισμών των Πρωτοδικείων μας.

5) Όσοι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, που εξαφανίζουν στην ουσία τα Πρωτοδικεία μας από το δικαστικό χάρτη, θα θεωρηθούν ανεπιθύμητοι και ότι συνέβαλαν στην υποβάθμισή τους, και καθιστούμε αυτούς υπευθύνους για το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών.

6) Να ζητηθεί άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να λάβουν μέτρα όλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας για τη μεθοδευμένη κατάργηση των Πρωτοδικείων μας.

7) Να μεταβούν και οι επτά Δικηγορικοί Σύλλογοι με τα μέλη τους στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και την ημέρα που εκπρόσωπός μας θα μιλήσει στην επιτροπή της Βουλής.

Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας για την κοινωνία και το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Ό,τι είναι υγιές δεν το καταστρέφεις, αλλά το αναβαθμίζεις».

Του Ηλία Γιαννόπουλου