Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα στην Καλαμάτα

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα στην Καλαμάτα

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία για την ακρίβεια

Με σύνθημα «Η ακρίβεια στο Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα», το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας απευθύνει ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή στην εικοσιτετράωρη γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά σήμερα Τετάρτη, 17 Απριλίου.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, σχολίασε ότι ως προμετωπίδα της αυριανής απεργίας τοποθετείται το σφοδρό κύμα ακρίβειας που επικρατεί, καθώς αυτό συμβάλλει στη διεκδίκηση επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσώνη: «Ο κατώτατος μισθός των 830 ευρώ που ανακοινώθηκε, είναι αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων, κι έτσι προτείνουμε άνοδο του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ, καθώς αυτό αφορά στο 60% του διάμεσου μισθού».

Αναφερόμενος στα αιτήματα από πλευράς της ΓΣΕΕ που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των εργαζομένων, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι αυτά στρέφονται γύρω από τον αυστηρό έλεγχο στις τιμές, την πάταξη της κερδοσκοπίας με έκτακτη φορολογία στα κέρδη των super market-μεταφορών και τραπεζών, τη διατίμηση σε βασικά είδη. Τέλος, πρόσθεσε τη μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «επαναφοράς του θεσμού της εθνικής συλλογικής σύμβασης, επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτης Μουλάς, εξήγησε ότι οι διεκδικήσεις αυξήσεων στους μισθούς είναι αναγκαίες, καθώς με τις υπάρχουσες συνθήκες «οι μισθοί δε φτάνουν ούτε για το πρώτο δεκαήμερο».

Απηύθυνε δε, κάλεσμα σε όλους για συμμετοχή στην απεργία, αφού «στις 17 Απρίλη δεν πρέπει να λείπει κανείς, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!».
Χρ.Μ.


ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Δουλειά-Μισθοί-Αξιοπρέπεια: Παίρνουμε τη ζωή μας πίσω!»
«Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, την Τετάρτη 17/4, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας.
Μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη για τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει και θα υπάρξει άλλος δρόμος, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ωράριο με καλύτερους μισθούς, με κανόνες για όσους παραβιάζουν το νόμο. Η απάντηση στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα δοθεί από την ίδια την κοινωνία!  Στηρίζουμε την απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ σε όλη τη χώρα».


Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας

Περιοδεία και ενημέρωση για τη σημερινή απεργία
Συνεχίστηκε το πρόγραμμα εξορμήσεων από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, σε συμβατικές οικοδομές και έργα στην οδοποιία μέσα στο κέντρο της Καλαμάτας.

«Οι περισσότεροι συνάδελφοι», σημειώνεται σχετικά, «έχουν ενημερωθεί για την απεργία στις 17 του Απρίλη, δήλωσαν τη στήριξή τους και ότι θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το παλιό Δημαρχείο στις 10.30 π.μ., που καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Σιδήρου – Μπετόν και άλλα σωματεία εργαζομένων του Νομού Μεσσηνίας.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα προβλήματα και τα νιώθουν στο πετσί τους. Οι συζητήσεις που έγιναν, αφορούσαν κυρίως στις συνθήκες εργασίας, την επικινδυνότητα και την έλλειψη  μέτρων ασφαλείας και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι συνάδελφοι, είναι να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές του σωματείου τους, να παλέψουν με αγωνιστικές μορφές – παρεμβάσεις χωρίς να περιμένουν κάποιος να τους λύσει τα προβλήματα. Να πάμε κόντρα σε όποιον υπολογίζει τη ζωή μας με κριτήριο το κέρδος.

Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι πάλεψαν για τα δικαιώματά τους.

Ήδη οι εργαζόμενοι το δείχνουν αυτό, με τις νέες εγγραφές στο συνδικάτο σε κάθε εξόρμηση –ενημέρωση».