Στο… κόκκινο και σήμερα η Μεσσηνία για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών

Στο… κόκκινο και σήμερα η Μεσσηνία  για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών

Ισχυροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων ξεπερνούν και τα 7 μποφόρ, επικρατούν από την Κυριακή στη Μεσσηνία, θέτοντας τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε επιφυλακή

Έτσι, σε ισχύ έως σήμερα παραμένει η απαγόρευση καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, καθώς και οι πάσης φύσεως θερμές εργασίες στην ύπαιθρο, λόγω ισχυρών ανέμων που θα πνέουν στο νομό.

Σχετική ανακοίνωση έχει εκδοθεί από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς σε ξένες περιουσίες και, κυρίως, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας», για παραβάσεις της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Για παραβάσεις που εμπίπτουν στα άρθρα 264 και 265 του Π.Κ. θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Ενδεικτικό της κινητοποίησης των Αρχών είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες στη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε αγροτικές αγροτοδασικές εκτάσεις.

Αναλυτικά, από 29/3 έως 6/4, ανακριτικοί υπάλληλοι της Π.Υ. Καλαμάτας προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι συλλήψεις έγιναν σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης (Μπούκα, Νερόμυλος, Λογγά) και σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου για το ίδιο θέμα, στην οποία σημειώνεται ότι “αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών για τις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, παρόλο που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος”.

“Καμπανάκι” των ειδικών για καυτό καλοκαίρι
Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα επιπέδου 4 σχεδόν στη μισή χώρα. Κι όλα αυτά μόλις στις αρχές Απριλίου. Ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αμέλεια στο Νομό Λασιθίου έκανε στάχτη σε λίγες ώρες 2.000 στρέμματα.

Οι ειδικοί μιλώντας στο MEGA κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ο άνομβρος χειμώνας φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.

“Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει”, είπε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Ο χειμώνας φέτος στη χώρα μας δεν ήρθε ποτέ κι ήταν ο θερμότερος των τελευταίων ετών, με θύματα της κλιματικής αλλαγής να είναι κυρίως όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

“Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα”, είπε ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.

«Εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου»
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς καταρρίπτονται και οι βροχοπτώσεις ήταν όλο και λιγότερες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. “Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες, με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής”, είπε ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.

Ανακοίνωση του meteo.gr
Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός τα τελευταία 15 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ξηρασία.

“Βαδίζουμε σε μια πιο ευρύτερη ξηρασία γιατί μέχρι τώρα είχαμε τοπικές ξηρασίες σε Θράκη, Ανατολική Μακεδονία και Κρήτη. Όμως, μειωμένες βροχοπτώσεις στις αρχές του 2024 καταγράφουμε στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Είμαστε στην αρχή μιας ήπιας, προς το παρόν, ξηρασίας και δεν μπορούμε ακόμη να συγκρίνουμε με τη σοβαρή ξηρασία που είχαμε στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη, αλλά τα πράγματα δε βαίνουν καλώς”, επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φυσικός- μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook, Σταύρος Ντάφης, και προσθέτει ότι αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις μέσα στον Απρίλιο, οι οποίες όμως θα είναι κυρίως παροδικές καταιγίδες, που δε θα αναπληρώσουν το έλλειμμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων των προηγούμενων μηνών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντάφης, το τελευταίο 3μηνο, σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, το συνολικό ύψος βροχής που έχει σημειωθεί σε κάποιες περιοχές ήταν ελλειμματικό. Ενδεικτικά αναφέροντας κάποιες πόλεις σχολίασε ότι μείωση υπήρχε σε Μοίρες Ηρακλείου 30%, Κυπαρισσία 35%, Ρόδο, Νεμέα και Βόλο 50%, Κιλκίς 60%.