Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας: Μαθητές μαθαίνουν και χαίρονται την κολύμβηση

Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας: Μαθητές μαθαίνουν και χαίρονται την κολύμβηση

Υλοποίηση προγράμματος από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Μαθητικές παρουσίες, παιδικά πλατσουρίσματα στο νερό και χαμόγελα στο Ανοιχτό Κολυμβητήριο Κυπαρισσίας αυτές τις μέρες, με την υλοποίηση προγράμματος κολύμβησης για μαθητές Δημοτικών Σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή της Τριφυλίας, εντάσσεται στο αντικείμενο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, όπως αναφέρεται στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα: η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η αποφυγή του πνιγμού, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών!

Χθες στο κολυμβητήριο βρέθηκαν μαθητές από Δημοτικά Σχολεία των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους, όπου τους υποδέχθηκαν η συντονίστρια, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Κυριακή Χριστοπούλου, ο υπεύθυνος – προπονητής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Νίκος Λυμπέρης, και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη.

Σε δήλωσή της σχετικά με το πρόγραμμα που υλοποιείται η συντονίστρια, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Κυριακή Χριστοπούλου, ανέφερε: «Είμαστε εδώ δύο καθηγητές Φυσικής Αγωγής οι οποίοι αποσπαστήκαμε από τη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, επειδή έχουμε ειδικότητα κολύμβηση, για να κάνουμε αυτό το μάθημα, στο πλαίσιο της γυμναστικής των παιδιών. Από το 3ωρο, δηλαδή, της γυμναστικής, οι 2 ώρες αφιερώνονται στην κολύμβηση. Στο Νομό Μεσσηνίας, πριν από πολλά χρόνια, το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί στην Καλαμάτα, ενώ έπειτα από χρόνια εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, στην περιοχή της Τριφυλίας. Συμμετέχει η Γ’ ή και η Δ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου, ανάλογα και με τον αριθμό των μαθητών. Δεν μπορούμε να πάρουμε πάνω από 20 παιδιά. Πρώτα πρώτα κοιτάμε να μάθουν να κολυμπάνε τα παιδιά, γιατί τα περισσότερα δεν ξέρουν. Βλέπετε, είναι Γ’ Δημοτικού και είναι με σωσίβια. Αυτό μας ενδιαφέρει πρώτιστα, να μάθουν κολύμπι. Από εκεί και πέρα, όσα γνωρίζουν, μαθαίνουν σωστά και, φυσικά, τα βοηθάει σε πολλά πράγματα και στην προσωπική του ζωή, μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται. Είναι πολλά τα οφέλη. Και μαθαίνουν και χαίρονται πάρα πολύ. Μακάρι να συνεχιστεί!». Από την πλευρά της, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη, δήλωσε: «Το Γ’ τρίμηνο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της Κολύμβησης. Από τις 15 Μαρτίου. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται από το διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο σπουδών και απ’ το αναλυτικό πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται στους μαθητές της Γ’ Δημοτικού και κατ’ εξαίρεση της Δ’ Δημοτικού και σκοπός του προγράμματος είναι νa αποκτήσουν τα παιδιά κολυμβητική παιδεία, επάρκεια κολυμβητική. Φυσικά, τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν διαθέσιμο το κολυμβητήριο, οπότε δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Τριφυλίας. Έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα και τα παιδιά που συμμετέχουν είναι χαρούμενα. Συμμετέχουν τα σχολεία της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών. Υπήρχε η πρόθεση και για το Κοπανάκι. Ως Διεύθυνση, από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε κανονίσει με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τα της μετακίνησης των μαθητών, αλλά επειδή πραγματοποιήθηκε το Γ’ Τρίμηνο και όχι από τότε που είχαμε προγραμματίσει, είχε ως αποτέλεσμα να μην συμμετάσχουν δύο σχολεία, καθώς θεώρησαν πως δε θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι από την επόμενη σχολική χρονιά, το Σεπτέμβριο, θα είμαστε έτοιμοι για όλα τα σχολεία της περιοχής που μπορούν να λάβουν μέρος και είναι σε απόσταση έως 25 χλμ. από το κολυμβητήριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, δηλαδή Δωρίου, Κοπανακίου, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.

Στόχος μας είναι να εντάξουμε όσο περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα αυτό. Σε αυτή τη φάση, τώρα, επειδή έχουμε έναν συντονιστή και έναν υπεύθυνο προπονητή, μπορούμε να έχουμε τμήματα έως των 20 μαθητών. Ευχαριστώ τους δύο καθηγητές Φυσικής Αγωγής και τις Διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν και, φυσικά, το Δήμο Τριφυλίας για την ευγενή παραχώρηση του Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας για την υλοποίηση του προγράμματος».

Του Ηλία Γιαννόπουλου