«Κρυώνουν» οι προθέσεις του Δήμου Οιχαλίας για ευρωπαϊκή προσφυγή κατά του εργοστασίου σκουπιδιών

«Κρυώνουν» οι προθέσεις του Δήμου Οιχαλίας για  ευρωπαϊκή προσφυγή κατά του εργοστασίου σκουπιδιών

Σε λήψη δειγμάτων από τα επιφανειακά ύδατα που βρέθηκαν ακατάλληλα σε αναλύσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης, θα προχωρήσει και ο Δήμος Οιχαλίας, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσαν μετά το πρόσφατο δημοσίευμά μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Κυριακόπουλος έστειλε για ανάλυση δύο δείγματα νερού, ένα από επιφανειακό ρέμα κοντά στο εργοστάσιο κι ένα από την πηγή του Αϊ – Γιάννη στο χωριό της Καλλιρρόης, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για πόσιμο και οικιακή χρήση.

Στο μεταξύ, από πλευράς Δήμου Οιχαλίας εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης που έχει λάβει ομόφωνα να προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα για ζητήματα που αφορούν στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι το οποίο μάλλον δε βλέπει πλέον το ίδιο «ζεστά», αν κρίνουμε από την απάντηση που μας δόθηκε.

Αναλύσεις σε επιφανειακά ύδατα
Σε ό,τι αφορά τις αναλύσεις νερών, ο Δήμος Οιχαλίας μάς απάντησε ότι θα προχωρήσει σε λήψεις δειγμάτων από τα ίδια, όπως και άλλα σημεία με επιφανειακά ύδατα, και «δεσμεύεται πως ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν πρόβλημα». Παράλληλα, αναφέρει (χωρίς να είχε αναφερθεί κάτι γι’ αυτό στο συγκεκριμένο δημοσίευμα) πως σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, γίνονται τακτικοί έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων καταδεικνύουν την καταλληλότητα προς χρήση του νερού ύδρευσης.

Ευρωπαϊκή προσφυγή
Σε ερώτησή μας για την προσφυγή που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το εργοστάσιο απορριμμάτων, ο Δήμος απάντησε ότι με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ανέθεσε και έδωσε εντολή, για σύνταξη και κατάθεση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών ή απευθείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών. Κατάθεση προσφυγής σε αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας τον Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων, στην απάντηση του Δήμου αναφέρεται (αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί εν τέλει προσφυγή): «Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ζητηθεί επίσημη ενημέρωση από το δικηγορικό γραφείο αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση και επικαιροποίηση της εκτίμησής τους για την έκβασή της. Ο Δήμος μόλις λάβει την απάντηση, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει δηλώσει από την έναρξη λειτουργίας του μεταβατικού σταδίου και η δήμαρχος Γιώτα Γεωργακοπούλου, πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Δήμου Οιχαλίας η σωστή και μη οχλούσα λειτουργία του εργοστασίου. Σε αυτήν δε την κατεύθυνση, υπάρχει άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, ώστε αυτό να διασφαλιστεί».

Της Βίκυς Βετουλάκη