Ο «ασκός του Αιόλου» σήμερα…

Ο «ασκός του Αιόλου» σήμερα…

Παρακολουθώντας, όσο μπορώ και αντέχω. τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας, ήρθε στο μυαλό ο «ασκός του Αιόλου» από την πλούσια μυθολογία μας, με τους πολλούς συμβολισμούς της.

Διαβάστε, λοιπόν, και ίσως δικαιολογήσετε τις σκέψεις μου. 

Ο Αίολος, κατά την Ελληνική Μυθολογία, ήταν γιoς του Ποσειδώνα και ζούσε σε ένα νησί, την Αιολία. Είχε έξι γιους και έξι κόρες και του είχε παραχωρηθεί από το Δία η δυνατότητα να ελέγχει όλους τους ανέμους και να τους συγκρατεί ή να τους ελευθερώνει κατά την κρίση του.

Κατά την περιπλάνησή τους στην επιστροφή από την Τροία, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφτασαν στο νησί του Αιόλου, όπου έμειναν φιλοξενούμενοί του. Όταν αποφάσισαν να φύγουν, ο Αίολος για να τους βοηθήσει, έκλεισε σε ένα δερμάτινο ασκό όλους τους ανέμους, εκτός από έναν, τον Ζέφυρο, ο οποίος θα φυσούσε ούρια, ώστε να τους βοηθήσει να φτάσουν στην Ιθάκη. Τους έδωσε, λοιπόν, τον ασκό και τους είπε να μην τον ανοίξουν. Κατά τη διάρκεια, όμως, του ταξιδιού οι σύντροφοι του Οδυσσέα, χωρίς να τους αντιληφθεί, αποφάσισαν από περιέργεια να ανοίξουν τον ασκό, πιστεύοντας ότι περιέχει κάτι πολύτιμο. Με το άνοιγμα ελευθερώθηκαν όλοι οι άνεμοι, που άρχισαν να φυσάνε και προκάλεσαν πολύ μεγάλη θαλασσοταραχή, η οποία έριξε πάλι το πλοίο μακριά από τον προορισμό του.

Από το μυθολογικό αυτό γεγονός επικράτησε να χρησιμοποιούμε σήμερα τη φράση «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου», όταν θέλουμε να εκφράσουμε κατάσταση μεγάλης αναταραχής, αναστάτωσης και σύγχυσης, που προήλθε από ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Για να γίνω πιο κατανοητός σάς παραθέτω διάφορα «συγκεκριμένα γεγονότα».

Γεγονός Α. Χαστούκι μέσα στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καβάλα δέχθηκε η βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελική Δεληκάρη. Τη βουλευτή προσέγγισε υποψήφια βουλευτής της “Νίκης”, που την έβρισε και τη χαστούκισε. Το επεισόδιο ξεκίνησε μετά την αναφορά του ιερέα για την παρουσία στη θεία λειτουργία της κας Δεληκάρη. Τότε η γυναίκα άρχισε να φωνάζει, με αφορμή το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και τελικά χαστούκισε τη βουλευτή.

Γεγονός Β. Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με τον Κωνσταντίνο Φλώρο να υποστηρίζει, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πως δέχθηκε φραστική επίθεση από τον κ. Γραμμένο, μεταφέροντας τον εξής «πολιτικό» διάλογο:

Κ. Φ.: Οι δικαστές θα κρίνουν τι θα γίνει με τον Βελόπουλο.

Β. Γ.: Βούλωσε το εσύ, σκουπίδι.

Κ. Φ.: Άντε…..

Β. Γ.: Γ@@ τη μάνα σου… Εσένα τη μανούλα σου θα τη γα@@@, θα σε πάω και με τα βραχιολάκια μέσα, θα το θυμάσαι παλιόπ@@.

Και μετά, ο ένας στο νοσοκομείο, ο άλλος στον εισαγγελέα κι όλα αυτά στο «ναό» της δημοκρατίας.

Γεγονός Γ. Σε ρινγκ μετατράπηκε το Ειρηνοδικείο Νίκαιας, καθώς έξω από το κτήριο δημοτικός σύμβουλος επιτέθηκε και γρονθοκόπησε για άγνωστο λόγο τον αντιδήμαρχο Υποδομών. «Μου έριξε κουτουλιά και μου έσπασε τη μύτη, με αποτέλεσμα να τρέξει αίμα και να πάθω διάσειση», είπε ο αντιδήμαρχος.

Μέρες αγάπης είναι αυτές που διανύουμε, και δεν ξέρω πόση αγάπη υπάρχει σε όλα αυτά τα «συγκεκριμένα γεγονότα» και το χειρότερο είναι αν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε την Ιθάκη μας ως λαός, ίσως όταν βρούμε τον Οδυσσέα μας. Μέχρι, όμως, να τον βρούμε τα «συγκεκριμένα γεγονότα» θα είναι πολλά.

Κάτι ήξερε ο Αίολος με τον ασκό του… Όμως, εμείς τον ανοίξαμε, εμείς πρέπει να τον κλείσουμε, φίλες και φίλοι ψηφοφόροι.  

Μιλάμε πάλι…   

Του Κώστα Δεληγιάννη