ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές περίπου 700 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα στους αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές περίπου 700 εκατ. ευρώ  πριν από το Πάσχα στους αγρότες

Το ποσό των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί έως το Πάσχα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ΕΡΤ Ηρακλείου, πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023. Την ίδια περίοδο θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ όπως είπε υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ, που αφορά στα οικολογικά σχήματα.

Επίσης, επισήμανε ότι από την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, ενώ προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Η αγροτική διπλωματία

Αναφερόμενος στα αγροτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για το διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει με στόχο την επίτευξη, πριν από τις ευρωεκλογές ή πριν από την αλλαγή της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων, τις βασικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και πιο λειτουργική για τους αγρότες.

Πρόκειται για συμμαχίες και συντονισμός που επιτυγχάνεται και μέσω των προσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των υπουργών, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ κι επισήμανε ότι η αγροτική διπλωματία που έχει αναπτυχθεί εκ μέρους του, αποδίδει καρπούς και τα αιτήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών έχουν βρει ευήκοα ώτα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Τόνισε δε, ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατεί η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στις επαφές που έκανε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας και στις επικείμενες επισκέψεις του σε Ιταλία, Βουλγαρία και Ισπανία, με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην αλλαγή, συγκεκριμένων σημείων στην ΚΑΠ, όπως:

–Η απλοποίηση των ελέγχων για μικρούς κλήρους, κάτω των 100 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει απλοποίηση ελέγχων στα οικολογικά σχήματα, που είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω της κλιματικής κρίσης.

–Μεταφορά χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος.

–Το 2% της ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα να μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται λόγω της κλιματικής κρίσης.