Σιλίμποβες Ταϋγέτου: Επίκεντρο Δασικής Αναψυχής και Οικο – περιηγήσεων

Σιλίμποβες Ταϋγέτου: Επίκεντρο Δασικής Αναψυχής και Οικο – περιηγήσεων

Οι Σιλίμποβες ένας μικρός οικισμός του Δήμου Καλαμάτας, που υπάγεται στην Κοινότητα Λαδά, κερδίζει το ενδιαφέρον της νέας τάσης όσων αναζητούν δράσεις δασικής αναψυχής και οικοπεριηγήσεων. Με ένα εκτενές αφιέρωμα η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Στην ομορφιά που χάνεται», σε συνεργασία με τις «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης», κατέγραψαν ένα πλούσιο οδοιπορικό με αναφορές και φωτογραφίες από τις Σιλίμποβες και το παρουσιάζουν διαδικτυακά.

Η προνομιακή θέση του χωριού, στην καρδιά του Ταϋγέτου και επί της εθνικής οδικής αρτηρίας που συνδέει Καλαμάτα-Σπάρτη, δίνει το «δικαίωμα» να   διεκδικήσει ξανά την παλαιά του αίγλη. Είναι γνωστό πως κάποιες δεκαετίες πριν αποτέλεσε τόπο δασικής αναψυχής με δυναμική διαμονής για Μεσσήνιους και Λάκωνες. Καθώς το βουνό αποκτά ξανά τη γοητεία που το διακατέχει, μετά μια σειρά μεγάλων φυσικών καταστροφών και καθώς οι συνθήκες ζωής στην πόλη πολλές φορές ωθούν το σύγχρονο άνθρωπο σε δράσεις για ευεξία και αναζωογόνηση  και επιστροφής στη φύση, οι Σιλίμποβες με τις πολλές διαδρομές στη φύση που ξεκινούν από τον οικισμό γίνονται σημείο αναφοράς και επίκεντρο.

Σήμερα, κοντά στις Σιλίμποβες, βρίσκεται το Τουριστικό του Ταϋγέτου και εντός του οικισμού μία από τις παλαιότερες παραδοσιακές ταβέρνες της Μεσσηνίας (λειτουργεί από το 1978). Επίσης, στη διαδρομή από Καλαμάτα για τις Σιλίμποβες υπάρχουν αρκετά καταστήματα εστίασης, αλλά και σημεία πώλησης τοπικών προϊόντων. Η δε φιλοξενία των κατοίκων του οικισμού, σε συνδυασμό με την απέραντη φυσική ομορφιά του Ταΰγετου, προσφέρει στιγμές γαλήνης στον περιηγητή.  Οικο-περιπατοι μπορούν να πραγματοποιηθούν στους δεκάδες δασικούς δρόμους που ξεκινούν από τον οικισμό, με αυτόν που ξεκινά για τον Προφήτη Ηλία να ξεχωρίζει. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πεζοπορική εξόρμηση.

Να σημειωθεί πως η δράση της διαδικτυακής προβολής συντονίζεται από τον Γιάννη Λάσκαρη, τον Άρη Μπαρκούρα και τη Νίκη Γιαννακοπούλου.

Θρυλική μορφή του χωριού και ιδιοκτήτης της ταβέρνας που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1978. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του, που πλέον δεν είναι στη ζωή
Ο γιος του Γεωργίου Παπαδοπουλου (Δημήτρης) με τη σύζυγο του Ντίνα και το γιο τους Νίκο, που συνεχίζουν τη λειτουργία της ταβέρνας χειμώνα-καλοκαίρι, κρατούν φωτογραφία με τον αείμνηστο Γιώργο