Σύσκεψη σωματείων για οργάνωση της απεργίας στις 17 Απριλίου

Σύσκεψη σωματείων για οργάνωση  της απεργίας στις 17 Απριλίου

Σύσκεψη σωματείων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για την οργάνωση της απεργίας στις 17 Απριλίου.

Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων και επαγγελματιών: Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ν. Μεσσηνίας, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων  Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ν. Μεσσηνίας και Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Μεσσηνίας.

Κατά τη σύσκεψη έγινε συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας από τα σωματεία στους χώρους δουλειάς, με ενημέρωση και συσκέψεις των εργαζομένων.

Επίσης, ορίστηκε απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απρίλη, στις 10.30 το πρωί, στο παλιό Δημαρχείο στον πεζόδρομο της Αριστομένους.

Παράλληλα, προκειμένου να υπάρξει ενιαίο απεργιακό μέτωπο, απευθύνθηκε κάλεσμα στα σωματεία του δημόσιου τομέα να πάρουν αποφάσεις για στάση εργασίας και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση.

Τα σωματεία διεκδικούν:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023

-Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους

-Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών

-Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες

-Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να επαναλειτουργήσουν οι Μικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας.

-Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

-Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά.

-Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

-Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

-Όχι στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ύδρα».