Τέλος τα Ειρηνοδικεία στη Μεσσηνία, παραμένει το Εφετείο Καλαμάτας

Τέλος τα Ειρηνοδικεία στη Μεσσηνία,  παραμένει το Εφετείο Καλαμάτας

«Παράλληλη έδρα» του Πρωτοδικείου στην Κυπαρισσία, σύμφωνα με το νέο «δικαστικό χάρτη»

Με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τους χρόνους που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, τέθηκε από χθες σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη που θα αλλάξει τη μορφή και τη χωροταξία των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η πολιτική δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης πως δε θα καταργηθούν τα Εφετεία τηρήθηκε και έτσι συνεχίζει τη λειτουργία του το Εφετείο Καλαμάτας, και μάλιστα αναβαθμισμένο, καθώς σε αυτό θα εμπίπτει πλέον και το Πρωτοδικείο Λακωνίας, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν στην αρμοδιότητα του Εφετείου Ναυπλίου.

Αντίθετα, πλήγμα θεωρείται για την Τριφυλία η κατάργηση των Ειρηνοδικείων Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους, καθώς και η κατάργηση του Πρωτοδικείου. Το σημερινό Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα λειτουργεί πλέον ως «παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας», διατηρώντας την ύλη αλλά στην κατά τόπο αρμοδιότητα, της οποίας εμπίπτει μόνο ο Δήμος Τριφυλίας, χάνοντας από τα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας του σημερινού Πρωτοδικείου τις περιοχές της Χώρας, του Δωρίου, της Είρας και τμήματος της πρ. επαρχίας Ολυμπίας.

Επίσης, καταργείται το Ειρηνοδικείο Πύλου, αλλά η Πύλος ορίζεται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε ανάρτηση του σχεδίου νόμου στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως το βράδυ της 18ης Απριλίου, άρχισε η κατάθεση αρκετών σχολίων, κυρίως σε ζητήματα χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων.

Βασικές αρχές

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σκοπός του είναι:

-Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους, με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης

-Η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση τον αριθμό των υποθέσεων και την πληθυσμιακή τους αντιστοιχία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών

-Η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

-Η απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα, όπως προμήθειες, επισκευές και συντήρηση δικαστικών κτηρίων.

Βάση των γενικών αρχών του νομοσχεδίου:

-Τα Ειρηνοδικεία καταργούνται και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Τα καταργούμενα Ειρηνοδικεία διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.

Οι έδρες των υφισταμένων Πρωτοδικείων που βρίσκονται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου ορίζονται ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου αυτού.

-Στην κεντρική έδρα Πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελέων.

-Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των Πρωτοδικείων ή στα Ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε Εισαγγελία παράλληλης έδρας Πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην Εισαγγελία της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου.

-Στην κεντρική έδρα Πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

-Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των Πρωτοδικείων ή στα Ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου, όπου υπάγονται.

Ακόμα το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των Πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των Πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία.

Στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των Πρωτοδικείων ανήκουν: α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων. Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες.

Νέα χωροταξία

Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου περιγράφεται η νέα αναδιάρθρωση των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και σε ό,τι μας αφορά, προβλέπονται τα εξής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις, β) Πρωτοδίκες: 22, γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία, δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο, ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: 4. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε 63.

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας), ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο, β) Πρωτοδίκες: 13, γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν, δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο, ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία, στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε 49.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Εφετεία το νομοσχέδιο αναφέρεται στο Εφετείο Καλαμάτας, διευκρινίζοντας ότι στην περιφέρειά του θα εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Στο δε Εφετείο Ναυπλίου θα εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

Της Βίκυς Βετουλάκη