Το δωρεάν… τελείωσε για τα δημοτικά πάρκινγκ του Νέδοντα στην Καλαμάτα

Το δωρεάν… τελείωσε για τα δημοτικά πάρκινγκ του Νέδοντα στην Καλαμάτα

285.000 ευρώ η ετήσια προσφορά ιδιωτικής εκμίσθωσης

Το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ανοιχτών χώρων στάθμευσης του Νέδοντα απασχόλησε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου η πρόταση για εκμίσθωσή τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις παρατάξεις των μειοψηφιών (Καλαμάτα_Μετά και Λαϊκή Συσπείρωση).

Ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία, είχαν σημειώσει την έντονη διαφωνία τους για το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής. Όπως είναι επόμενο, το θέμα άπτεται και της απουσίας δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Καλαμάτας, κάτι που κάνει το πρόβλημα περισσότερο οξύ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η λειτουργία του σταθμού με αντίτιμο (δηλαδή, χρέωση για τη χρήση των χώρων στάθμευσης από τους πελάτες-δημότες) θα είναι 24ωρη, από Δευτέρα έως Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων αργιών, καθώς και της τοπικής εορτής της 2ας Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή δεν έχει κρύψει το πρόβλημα, δημιουργώντας διάφορες προϋποθέσεις για την ανεύρεση νέων, απαραίτητων χώρων.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι διάφορα, αλλά αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες είναι ότι το κλίμα που διαμορφώνεται είναι η κίνηση προς το κέντρο να γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για να ελαχιστοποιηθεί η μετακίνηση και να βρεθούν άλλοι, εναλλακτικοί τρόποι.

Το σκεπτικό, πάντως, της μίσθωσης των χώρων στάθμευσης σε ιδιώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει το προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορεί να το λειτουργεί. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα κώλυμα όσον αφορά στη δυνατότητα του Δήμου να μπορεί να λειτουργήσει τους χώρους. Για το λόγο αυτό προχώρησε στη διαδικασία της εκμίσθωσης.

Έτσι, χθες η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας, σε συνεδρίασή της, κλήθηκε να αποφασίσει επί του πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών για την εκμίσθωση των υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων (βόρειο και κεντρικό parking) επί του ποταμού Νέδοντα.

Ο διαγωνισμός, σύμφωνα και με την εισήγηση προς τη Δημοτική Επιτροπή, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (27/3) και υπήρξε μια ενδιαφερόμενη (Ελένη Τσουφλίδου), η οποία προσέφερε 285.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα.

Ως εγγυητής, όπως προκύπτει από το πρακτικό της δημοπρασίας, υπογράφει ο Ηλίας Καλτσίδης, γιος του Φώτη και ανηψιός του Φιλάρετου Καλτσίδη.

Σημειώνεται ότι στη διακήρυξη ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (τιμή εκκίνησης) για τη μίσθωση οριζόταν το ποσό των 250.000 ευρώ ετησίως. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 5 έτη και θα ξεκινά από την υπογραφή του συμφωνητικού μίσθωσης, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα 5 έτη.

Η νέα σύμβαση συμπεριλαμβάνει: α) το βόρειο υπαίθριο σταθμό αυτοκινήτων που βρίσκεται επί του καλυμμένου τμήματος πάνω από το ποταμό Νέδοντα, μεταξύ των οδών Νέδοντος και Σπάρτης, Λαιίκων, Αρτέμιδος και Σταδίου, επιφάνειας 3.983,79 μ2, με σύνολο θέσεων 103 (εκ των οποίων 3 θέσεις ΑμεΑ) και β) του κεντρικού υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων που βρίσκεται επί του καλυμμένου τμήματος πάνω από το ποταμό Νέδοντα, μεταξύ των οδών Νέδοντος, Κιλκίς, Αρτέμιδος και Κλαδά, επιφάνειας 10.531,35 μ2, με σύνολο θέσεων 328 (εκ των οποίων 8 θέσεις ΑμεΑ).