Ξεκινά αύριο το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Ξεκινά αύριο το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ  Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Με εισηγήσεις για τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την κλιματική αλλαγή

Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elysian Luxury Hotel, στη συνοικία Κορδία στην Καλαμάτα, ενώ χθες οι διοργανωτές έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Τη συνέντευξη ξεκίνησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη φετινή διοργάνωση και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει αρκετές δράσεις που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, ανέφερε ότι διακεκριμένοι επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Κολέγιο Αθηνών θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και θα αναλύσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την καλλιέργεια της ελιάς, προτείνοντας δράσεις αντιμετώπισης των ασθενειών και λοιπών φαινομένων που προκύπτουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της ελιάς και της άριστης ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Αναφέρθηκε στις καλές και κακές καλλιεργητικές πρακτικές που θα παρουσιαστούν και πώς αυτές επηρεάζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, αλλά και στις συνέπειες στην αγοραστική αλυσίδα.

Τόνισε ακόμα ότι η δακοκτονία για τη φετινή σεζόν στη Μεσσηνία, αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, είναι αναβαθμισμένη με νέα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και παρακολούθηση της διενέργειας των ψεκασμών μέσω gps για την ορθή χρήση του προγράμματος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελαιοκομίας και στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.

Ανάδειξη του προϊόντος

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Φάββας, ανέφερε τη στήριξη του Δήμου στη διοργάνωση, καθώς, όπως είπε, αποτελεί προσπάθεια ανάδειξης του τοπικού μας προϊόντος, ειδικά αυτή την περίοδο που εμφανίζονται τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα ενισχύσουν τον τομέα του ελαιολάδου.

Τη συνέντευξη έκλεισε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης, τονίζοντας τη στήριξη του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο διαχρονικά καινοτομεί και παρουσιάζει επίκαιρα ζητήματα, όπως οι περιβαλλοντικές και κλιματικές εξελίξεις.