Λάτρεις της γιόγκα, αλλά και της εσωτερικής αναζήτησης, από όλο τον κόσμο έχουν βρει τον παράδεισό τους
Σε ένα σημείο που δύσκολα κάποιος μπορεί να φανταστεί, όπου ούτε καν ολοκληρωμένος δρόμος με άσφαλτο υπάρχει, βρίσκεται το Zen Rocks.
Λειτουργεί από το 2018, προσελκύοντας όλα αυτά τα χρόνια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τόσο για να κάνουν μαθήματα yoga όσο και για να συμμετέχουν σε άλλες ξεχωριστές δράσεις που διοργανώνονται εκεί.
Λίγο μετά τα Καλιαναίικα το Zen Rocks απλώνεται σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, με την άγρια φύση της Μάνης να κυριαρχεί και να δένει αρμονικά. Άλλωστε, αυτή η εικόνα ήταν η αιτία που αποφάσισε η κυρία Βιβή Λέτσου να το δημιουργήσει, έπειτα από πολύ ψάξιμο.
Η ίδια γεννήθηκε στη Βέροια, ενώ όταν ολοκλήρωσε το σχολείο έφυγε για την Καλιφόρνια προκειμένου να σπουδάσει. Η δική της μόνο ιστορία θα μπορούσε να γεμίσει ένα ολόκληρο βιβλίο, με την ίδια βέβαια χαμογελώντας να ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να γράψει βιβλίο για την ταλαιπωρία και τα εμπόδια που αντιμετώπισε, όταν, αφού αγόρασε την έκταση στη Μάνη, αποφάσισε να δημιουργήσει το Zen Rocks, με τη γραφειοκρατία και τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους λειτουργούν κάποιες υπηρεσίες να της βάζουν συνεχώς εμπόδια, εμπόδια που αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα. Κι αυτό, γιατί θέλει να μεγαλώσει το Zen Rocks, αλλά, δυστυχώς, νιώθει ότι θα πρέπει να περάσει ξανά «ένα Γολγοθά» με τα γραφειοκρατικά ζητήματα που προκύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις και που κατά καιρούς γίνονται γνωστά.
Εντούτοις, η κα Λέτσου δεν το «έβαλε κάτω» τότε. Μπορεί να το πάλεψε για αρκετά χρόνια, αλλά με επιμονή και υπομονή κατάφερε να δημιουργήσει το Zen Rocks.
Επιστρέφουμε, όμως, στο ξεκίνημά της… Όπως προαναφέραμε, γεννήθηκε στη Βέροια, ενώ έζησε ακόμα στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Όταν ολοκλήρωσε το σχολείο, έφυγε για το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας προκειμένου να σπουδάσει Αεροναυπηγική, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Επιπλέον, έκανε μεταπτυχιακό στο θέατρο, καθώς αποτελούσε πάντα τη μεγάλη της αγάπη. Όπως μας είπε σχετικά, ασχολήθηκε με το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Μάλιστα, δημιούργησε μια σχολή χορού, την “Kinisis”, όπου διδάσκονταν διάφοροι χοροί, καθώς και γιόγκα, ενώ πραγματοποιούσε και ένα φεστιβάλ με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.
Σε ερώτησή μας για το αν η εν λόγω σχολή ήταν η πρώτη της δουλειά, μας απάντησε όλο χαμόγελο ότι η πρώτη ήταν στα 12, όταν μάζευε ροδάκινα στην Ημαθία, δουλειά που χαρακτήρισε ως την πιο ουσιαστική, αφού αντιλήφθηκε ότι, αν τα παιδιά δουλεύουν από μικρά, μαθαίνουν τι σημαίνει ζωή.
Επίσης, μόλις έφτασε στην Αμερική ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρα, ενώ στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, δίδαξε Ελληνικά στο ελληνικό σχολείο, δούλεψε ως προσωπικό ασφαλείας και καθάριζε σπίτια.
Κατά την ίδια, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένας νέος άνθρωπος να δουλεύει και να κάνει ό,τι χρειαστεί για να πληρώσει τα έξοδά του ενώ σπουδάζει. Για το λόγο αυτό διαφωνεί με το ελληνικό μοντέλο, οι γονείς να πληρώνουν τα πάντα και τα παιδιά να ζουν με ένα κινητό και έναν καφέ στο χέρι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια νεολαία που δεν ξέρει να δουλεύει, αλλά όλοι θέλει να είναι influencer, ηθοποιοί, διευθυντές κ.λπ., εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα «για κάτι καλύτερο για την υπέροχη και έξυπνη νεολαία που έχει η χώρα μας».
Πώς γνώρισε τη γιόγκα
Στη Σχολή “Kinisis”, σύμφωνα με την κα Λέτσου, ήρθε σε πρώτη επαφή με τη γιόγκα. Εκεί κάλεσε δύο κορυφαίους δασκάλους να διδάξουν τη γιόγκα που έχει τη ροή και τη γιόγκα που έχει την ευθυγράμμιση. Έτσι την έμαθε, ενώ στη συνέχεια άρχισε και η ίδια να διδάσκει.
Η δουλειά της τότε
Πάντως, η Σχολή Kinisis δεν ήταν η κύρια δουλειά της, «αλλά η προσφορά της», καθώς εργαζόταν ως σκηνοθέτις και παραγωγός για μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Πάντα στη ζωή της ήθελε να κάνει δύο δουλειές, όπως μας είπε: τη μία που αγαπούσε (Kinisis) και την άλλη που θα της επέτρεπε να επιβιώσει, κάτι που κάνει ως και σήμερα. Έτσι συνέχισε να εργάζεται στον κινηματόγραφο και να συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε φεστιβάλ της Αμερικής.
Επίσης, έκανε δικές της ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και ντοκιμαντέρ, με τη γιόγκα όμως να έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή της και να της δίνει τη δύναμη να συνεχίζει να εργάζεται, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κάηκε» λίγο κάνοντας τόσα πράγματα παράλληλα και για πολλές ώρες καθημερινά.
Τι είναι η γιόγκα για την ίδια
Όταν ζητήσαμε από την κα Λέτσου να μας δώσει τη δική της ερμηνεία για το τι είναι η γιόγκα, σχολίασε: «Όπως τα πάντα στη ζωή, μπορεί να είναι μόνο γυμναστική ή μπορεί να είναι μια εσωτερική κατάνυξη, ένα χαιρέτισμα στον εσωτερικό μας κόσμο, μια σύνδεση με τη δύναμη που έχει ο καθένας μέσα του και τη δύναμη που υπάρχει γύρω του».
Αυτό, εξήγησε, δε συμβαίνει μόνο στη γιόγκα, φέρνοντας ως παράδειγμα το εξής: αν πάει κάποιος να φέρει ένα ποτήρι νερό από τη βρύση για να το προσφέρει σε κάποιον, μπορεί απλά να πάρει ένα ποτήρι νερό και να το προσφέρει. Όμως, αν το κάνει με αγάπη, γίνεται μια τελετή προσφοράς. Έτσι, κατά την κα Λέτσου, είναι και η γιόγκα.
Η επιστροφή στην Ελλάδα και η δημιουργία ενός κέντρου ηρεμίας
Όσο για την Ελλάδα, η κα Λέτσου ανέφερε ότι πάντα ήθελε να επιστρέψει και να κάνει κάτι που θα βοηθάει τον κόσμο στη χώρα από την οποία ξεκίνησε.
Δούλεψε, λοιπόν, σε φεστιβάλ και στη διαφήμιση, αλλά αυτά δεν της αρκούσαν. Έτσι, έπειτα από 22 χρόνια στην Αμερική, γύρισε στην Ελλάδα αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα κέντρο, όπως αυτό που πήγαινε για χρόνια στην Αμερική και έβρισκε ηρεμία, ξεκούραση και γαλήνη. Αυτό βρισκόταν στα βουνά, σε ένα καταπληκτικό μέρος με θερμές πηγές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Είχε, δε, αντιληφθεί ότι αυτή η εμπειρία δρούσε σαν θαύμα στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και την ψυχή, κι αυτό ήθελε να πετύχει στην Ελλάδα.
Το Retreat Center, το NYSY και το Avocado
Το 2002, λοιπόν, επέστρεψε αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα κέντρο ηρεμίας ή Retreat Center όπως είναι ευρέως γνωστό.
Πριν από αυτό, στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε με τον άντρα της ένα κέντρο για γιόγκα και πιλάτες, το NYSY. Το NYSY από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα πάει πολύ καλά, καθώς ο κόσμος το επιλέγει για την άσκηση, αλλά και την ηρεμία στο πνεύμα του. Για δε το όνομά του, μας εξήγησε ότι προέκυψε από τη φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Πέραν, όμως, του NYSY, ο άντρας της, ο κ. Eraj, ο οποίος κατάγεται από το Ιράν, άνοιξε το Avocado, επίσης στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα vegetarian καφέ – εστιατόριο, με τον κόσμο από την αρχή να δηλώνει ότι όταν πάνε είτε στο NYSY είτε στο Avocado αισθάνονται ηρεμία, χαρά και νιώθουν καλοδεχούμενοι.
Στη συνέχεια, βέβαια, ήρθε η πανδημία, με τις δύο αυτές επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί.
Η επιλογή της Μάνης
Όπως είπε και νωρίτερα η κα Λέτσου, στην Ελλάδα επέστρεψε για να δημιουργήσει το δικό της Retreat Center. Ύστερα από πολλές αναζητήσεις σε όλη τη χώρα, εντόπισαν το 2007 τη συγκεκριμένη έκταση 40 στερεμάτων λίγο μετά τα Καλιαναίικα, με την αρχή να είναι πολύ δύσκολη.
Τότε, όπως περιέγραψε, δεν υπήρχαν δρόμοι, δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχε ρεύμα, αφού βρίσκονταν στη μέση του πουθενά.
Αναφερόμενη στις οικοδομικές άδειες και τα της γραφειοκρατίας, μας είπε χαρακτηριστικά ότι άνετα θα μπορούσε να γραφεί ένα βιβλίο, ενώ όποιος το διάβαζε, δε θα επιχειρούσε σε καμία περίπτωση να χτίσει και να επενδύσει στη Μάνη.
Όμως, δεν πτοήθηκαν. Με πολλή αγάπη και πάθος συνέχισαν τις διαδικασίες και παρά τα «γυμνάσια» της Πολεοδομίας, κατάφεραν το 2017 να χτίσουν τις πρώτες βίλες στο συγκεκριμένο σημείο.
Η λειτουργία του Κέντρου
Το Zen Rocks λειτούργησε το 2018, με τον κόσμο που ερχόταν, και έρχεται, να είναι από παντού και να τονίζει ότι δεν έχουν ζήσει σε άλλο σημείο τέτοια εμπειρία. Αισθάνονταν καλοδεχούμενοι και αυτό δεν τους το προκαλούσε μόνο η φύση, αλλά και όσα γίνονταν εκεί. Πέραν της γιόγκα, ασχολούνται με την ψυχολογία, γίνονται πολλά ακόμα retreats, με τους επισκέπτες να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Δεν είναι ένα απλό ξενοδοχείο
Σε ερώτηση, αν τελικά πρόκειται για ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις που παρέχει, καθώς είναι υπερπολυτελές, μας απάντησε αρνητικά. Όπως υποστήριξε, είναι ένα κέντρο το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ηρεμήσουν και να βρουν τον καλύτερό τους εαυτό. «Υπάρχουν διάφορα πακέτα που κάποιος μπορεί να κλείσει, ακόμα και από το Booking, αλλά όσοι έρχονται εδώ ξέρουν, λίγο- πολύ, ότι εμείς σεβόμαστε τον άνθρωπο, τη φύση, την ηρεμία, τα ζώα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Το Φεστιβάλ Thrive
Όσοι πηγαίνουν στο Zen Rocks, μένουν για αρκετές μέρες, ενώ για το τι περιλαμβάνει μια καθιερωμένη διαμονή, η κα Λέτσου ανέφερε ότι γίνονται διάφορα προγράμματα. Πέρυσι, μάλιστα, διεξήχθη το Φεστιβάλ Thrive, με στόχο να δείξει στους συμμετέχοντες τη θεραπεία ως ολότητα του πλανήτη, ως άνθρωποι, ως ζώα, ως όλος ο πλανήτης μαζί.
Υπήρχαν, δε, διάφορες ενότητες στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, ενώ το ίδιο θα πραγματοποιηθεί και φέτος, από τις 17 Μαΐου μέχρι και 30 Ιουνίου, με τη μία ενότητα να αφορά τη γη, την άλλη το νερό και μια τρίτη την ειρήνη. Επίσης, θα γίνουν συναυλίες με ξένους τραγουδιστές που θα φέρουν κόσμο από όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, θα έρθει η Αμερικανίδα Shiva Rea, που είναι η μεγαλύτερη και πιο αναγνωρισμένη δασκάλα της Yoga στον κόσμο, ενώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ θα κλείσει με μια μεγάλη συζήτηση για την παγκόσμια ειρήνη. Πώς, δηλαδή, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με θέμα την ειρήνη και όχι το φόβο που κυριαρχεί όπως μας είπε.
Πέρυσι για το Φεστιβάλ Thrive ήρθαν διάφοροι μεγάλοι δάσκαλοι, μεταξύ των οποίων ο Gabor Mate, που είναι ο πιο φημισμένος παγκοσμίως γιατρός ψυχοθεραπευτής, μιλώντας για το τραύμα, με τον κόσμο να φτάνει μέχρι και με ελικόπτερα από το Μεξικό για να τον παρακολουθήσει. Συνολικά βρέθηκαν για το φεστιβάλ 100 άτομα, που έμειναν τόσο στο Κέντρο όσο και σε γειτονικά καταλύματα.
Μελλοντικά σχέδια
Κλείνοντας ρωτήσαμε την κα Λέτσου για τα σχέδιά της. Κι ενώ γενικά είναι πάρα πολύ αισιόδοξη ως άνθρωπος, συμβαίνει το αντίθετο στο ζήτημα της κτηριακής ανάπτυξης του Zen Rocks. Είναι κάτι που η ίδια επιθυμεί και θέλει, αλλά μετά την πανδημία, όπως παρατήρησε, έχουν όλα δυσκολέψει. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε ως μεγάλο πρόβλημα ότι αυτή τη στιγμή κάποιος δεν μπορεί να χτίσει στα εκτός σχεδίου, αισθανόμενη πως τα πάντα που έχουν σχέση με το κράτος την πολεμούν και τη σταματούν.
«Εμείς στο μέλλον θα θέλαμε εδώ να κάνουμε ένα ολόκληρο χωριό, αλλά, όπως σας είπα, όλες οι δυνάμεις δείχνουν ότι θέλουν να το κάνουν από δύσκολο έως αδύνατο».
Η κα Λέτσου κλείνει, ωστόσο, τη συνομιλία μας δηλώνοντας αισιόδοξη ότι μπορεί να επέλθει ένας άλλος τρόπος να ζούμε, που θα έρθει από εμάς τους ίδιους, με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό, βρίσκοντας ποιοι είμαστε και το φως μέσα μας, την αισιοδοξία. Έτσι θεωρεί ότι θα σπάσουμε όλα τα κατεστημένα, τα οποία φέρνουν όλο και περισσότερη δυσκολία και μιζέρια στη ζωή μας.
Οι τελευταίες συναντήσεις
Λίγο πριν αναχωρήσουμε από το φιλόξενο Zen Rocks είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και άλλους ανθρώπους.
Η Andra από τη Ρουμανία, μια νεαρή δικηγόρος με δύο παιδιά, βρίσκει την ευχαρίστηση δίπλα στη φύση, κάνοντας ορειβασία στα Καρπάθια Όρη. Αγαπά τόσο πολύ την άσκηση και το διαλογισμό, που επισκέπτεται ξανά και ξανά τη Μάνη, ενώ στα σχέδιά της είναι η δημιουργία ενός χώρου, αντίστοιχου του Zen Rocks, στην πατρίδα της.
Η Eva και η Eliza από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ αντίστοιχα, είναι ακτιβίστριες, ψυχοθεραπεύτριες και συνδέονται με μία χρόνια και βαθιά φιλία. Στη σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί τους (γιατί ποιος βρίσκει αγκαλιασμένες μια Ισραηλινή και μια Παλαιστίνια και χάνει την ευκαιρία να κάνει μια κουβέντα μαζί τους!) παρατηρήσαμε τη δύναμη και την αισιοδοξία τους, αλλά αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι μεταξύ των λαών υπάρχει αγάπη, και όταν ο ένας αντιμετωπίζει τον άλλον με σεβασμό και αγάπη για όλα όσα έχει ζήσει, τότε μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο για τις δύο γυναίκες και για αυτό προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις.
Η Νάνσυ από τη Θεσσαλονίκη έφτασε Zen Rocks αναζητώντας εκείνο που μέσα της είναι το πιο ουσιαστικό, το πιο βαθύ, αυτό που την κάνει να γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να το ψάξει κανείς, πρόσθεσε, με την ίδια να προτιμά το μονοπάτι της γιόγκα, καθώς βελτιώνει τον εαυτό της, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Αυτό, λοιπόν, βρήκε δίπλα στη Βιβή Λέτσου και στο Zen Rocks, το οποίο χαρακτήρισε ως επίγειο παράδεισο που επισκέπτεται συχνά, με τους ανθρώπους να φτάνουν εκεί για να θεραπευτούν εσωτερικά, να γαληνεύσουν και να έρθουν σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό τους.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση