Δράση ευαισθητοποίησης για αναδοχή και αποϊδρυματοποίηση στην Καλαμάτα

Δράση ευαισθητοποίησης για αναδοχή  και αποϊδρυματοποίηση στην Καλαμάτα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογένειας

Με έναν ξεχωριστό τρόπο τίμησαν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας τα Παιδικά Χωριά SOS και το 9ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς ένωσαν δυνάμεις για να διαδώσουν το μήνυμα ότι κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώνει σε οικογενειακό περιβάλλον, ενισχύοντας έτσι την αποϊδρυματοποίηση.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του 9ου Νηπιαγωγείου, πλαισιώθηκε από μικρή παρουσίαση των μαθητών του σχολείου και ομιλίες από τους διοργανωτές γύρω από την αξία της αναδοχής, ενώ στο τέλος αναπτύχθηκε διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων γύρω από τη συγκεκριμένη θεματική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποϊδρυματοποίηση παραμένει στόχος του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου τα παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα να επιστρέψουν σε ανάδοχες οικογένειες. Σε επίπεδο Μεσσηνίας δε, η κοινωνική λειτουργός των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώτα Κοπίτα, απαντώντας στο «Θ» σημείωσε: «Τα επίπεδα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αναδοχή δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, άρα δε διευκολύνεται και η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών».

Και σχολίασε ακόμη: «Στα Παιδικά Χωριά SOS γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε για να δώσουμε το μήνυμα ότι είναι πολύ χρήσιμο να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες της Καλαμάτας για το θεσμό της αναδοχής, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι η διαβίωση στο περιβάλλον ενός ιδρύματος για τα παιδιά είναι φοβερά δύσκολη και τραυματική».

Εν τω μεταξύ, η νηπιαγωγός του 9ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας και ειδική παιδαγωγός των Παιδικών Χωριών SOS, Χρύσα Μπόσινα, ανέφερε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του σχολείου πάνω στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με την ίδια, «η στόχευση για το δικαίωμά τους στην οικογένεια έγινε μιας και μας αφορά όλους άμεσα». «Το σχολείο είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που αφουγκράζεται τα μηνύματα και τις ανάγκες, δίνοντας παράλληλα ερεθίσματα στην τοπική κοινότητα. Το άνοιγμά μας στην κοινωνία έρχεται ως μια ανάγκη και υποχρέωση του σχολείου μας!», κατέληξε.

Με αφορμή τη συνδιοργάνωση της παραπάνω εκδήλωσης με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, Μαρία Οικονομάκου, σημείωσε ότι σκοπός της δράσης ήταν να προβληθεί η σπουδαιότητα της οικογένειας, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα της κοινωνίας.

Σύμφωνα με την ίδια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Περιφέρεια Πελοποννήσου δρα για να ανακουφίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σημερινή οικογένεια σε ανάγκη, ενισχύοντας παράλληλα το θεσμό της αναδοχής στην ευρύτερη περιοχή.

Χρ.Μ.