Εννέα «Γαλάζιες Σημαίες» για τις ακτές της απέκτησε η Μεσσηνία

Εννέα «Γαλάζιες Σημαίες»  για τις ακτές της απέκτησε η Μεσσηνία

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως οι βραβευμένες ελληνικές παραλίες

Εκδήλωση για την ανακοίνωση των φετινών βραβεύσεων του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» σε ελληνικές ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην παραλία της Καλαμάτας.

Όπως τονίστηκε κατά την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία χειρίζεται το πρόγραμμα, με 652 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες.

Σε τοπικό επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεσσηνία βραβεύτηκε με 9 «Γαλάζιες Σημαίες», εκ των οποίων οι 5 αντιστοιχούν σε παραλίες της Καλαμάτας (Ανάσταση, τέρμα Ναυαρίνου, Βέργα-Αλμυρός, Μικρή Μαντίνεια και Κορδίας).

Στην υπόλοιπη Μεσσηνία, δύο «Γαλάζιες Σημαίες» απέκτησε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, ενώ από μία παραλίες του Δήμου Μεσσήνης και του Δήμου Τριφυλίας.

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, η Κορινθία βραβεύτηκε με 15 «Γαλάζιες Σημαίες» για διαφορετικές παραλίες της, η Λακωνία με 7, ενώ η Αρκαδία και η Αργολίδα με 4 η καθεμία.

Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε εκείνος της Χαλκιδικής με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες.

Να σημειωθεί πως η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά στα κριτήρια που έχουν τα σημεία που έλαβαν «Γαλάζια Σημαία», αυτά είναι: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η αναγγελία των φετινών βραβεύσεων έγινε σε δύο φάσεις, αφού νωρίς χθες το πρωί στην παραλία της Καλαμάτας, και συγκεκριμένα στην ακτή της Ανάστασης, βρέθηκαν μαθητές των 10ου και 16ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας, καθώς και του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας, οι οποίοι συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από τη ναυαγοσωστική σχολή “Aqua Rescue”, υπεύθυνη για τη ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Καλαμάτας.

Στη συνέχεια έγινε η ανακοίνωση των πανελλαδικά βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, παρουσία πολλών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και φορέων του Τουρισμού.

Δηλώσεις

Ανοίγοντας τη χθεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Νίκος Πέτρου, σημείωσε ότι η επιλογή της Καλαμάτας για τη διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης ήταν «μια φυσική επιλογή», αφού το προφίλ της πόλης έχει αλλάξει και είναι πολύ φιλοπεριβαλλοντικό.

«Τα νέα για την Ελλάδα φέτος είναι πολύ καλά, αφού δέχεται 652 βραβεύσεις, κι αυτό προϋποθέτει ότι έχει καταφέρει να καλύψει εκείνα τα αυστηρά κριτήρια που πρέπει να έχει κατοχυρωμένα ώστε να λάβει τη βράβευση» σχολίασε.

Με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν οι βραβευμένες ελληνικές ακτές από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία για την πόλη να φιλοξενεί τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, «η Καλαμάτα σταθερά τα τελευταία χρόνια λαμβάνει βραβεύσεις για τις παραλίες της, ενώ φέτος δικαιώνονται οι κόποι των προσπαθειών τριών χρόνων για βράβευση με γαλάζια σημαία της παραλίας στον Κορδία».

Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την Καλαμάτα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει εδώ και να μείνει. Να γνωρίσει τη φιλοξενία των Καλαματιανών, να ζήσει. Γιατί τα καλοκαίρια της Καλαμάτας είναι τα καλοκαίρια μας!».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε: «Από την Καλαμάτα στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, ότι η Μεσσηνία έχει καθαρές και ωραίες ακτές». Απηύθυνε, δε, ανοιχτό κάλεσμα οι επισκέπτες να απολαύσουν τις μεσσηνιακές γεύσεις και να κολυμπήσουν στα καθαρά νερά της Μεσσηνίας.

Τοποθετηθείς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Μύρωνας Φλουρής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως για τις γαλάζιες σημαίες που διαθέτει, καθώς «αυτή η εικόνα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με αυτό που επιδιώκει το υπουργείο. Στόχος μας είναι όλες οι ελληνικές παραλίες και οι υποδομές τους να είναι καθαρές και προσβάσιμες από όλους. Είναι αυτό το οποίο μας διαφοροποιεί, και θεωρούμε ότι οφείλεται στην ποσότητα και, κυρίως, στην ποιότητα των παραλιών μας».

Θανάσης Βασιλόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης, Νίκος Πέτρου, Γιώργος Φλουρής

Επίσης, ο κ. Φλουρής ανακοίνωσε ότι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου όλοι οι Δήμοι πανελλαδικά να αποκτήσουν Sea Tracks, που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα στις παραλίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Καλαμάτας.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Α’ – Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., Διονυσία Χατζηλάκου, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συμμετοχή της στη χθεσινή βράβευση των ακτών, καθώς ο οργανισμός τον οποίο εκπροσώπησε είναι αυτός που έχει ως αρμοδιότητα τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000, οργανισμός ο οποίος συνέβαλε στο μεγάλο αριθμό γαλάζιων σημαιών που απέσπασε η χώρα για το 2024.

Καλαμάτα και Κρήτη «ρίχνουν» γέφυρα ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων για την ανάπτυξη του ταξιδιωτικού τουρισμού τους

Εν τω μεταξύ, στην Καλαμάτα βρέθηκε για τη χθεσινή εκδήλωση ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Οικονομίας του Ηρακλείου Κρήτης, Γιώργος Αγριμανάκης. Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος που επανέρχεται η σύνδεση Ηρακλείου και Καλαμάτας μέσω της πτήσης που εγκαινιάζεται το επόμενο Σάββατο. «Αυτή η νέα αρχή θα μας βοηθήσει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσει προσβασιμότητα στους ταξιδιώτες να γνωρίσουν τις δύο πόλεις. Μεταξύ Ηρακλείου-Καλαμάτας μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε αξία στις κοινωνίες μας, προσφέροντας πολλά η μία πόλη στην άλλη» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού Καλαμάτας, Γιώργος Λαζαρίδης, ανέφερε ότι η επιλογή της Καλαμάτας για την αναγγελία των φετινών βραβεύσεων δεν ήταν τυχαία, αφού ο Δήμος Καλαμάτας έχει δουλέψει σκληρά για αυτό το αποτέλεσμα. Πρόσθεσε δε, ότι το επόμενο διάστημα η πόλη θα εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να λάβει ακόμα περισσότερες γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες της, μέσω της βελτίωσης των υποδομών της.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Μεσσήνης Ηλίας Γεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πόλης και Καθαριότητας Γλυφάδας Νίκος Τσαμπίρας, ο αντιδήμαρχος Παραλιών Σάμης Κυριάκος Φερεντίνος, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, πλοίαρχος Νικόλαος Κωνσταντέλλης, καθώς και η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Κατερίνα Γκώνου.

Της Χριστίνας Μανδρώνη