Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής μάχης του Μανιακίου

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο  της ιστορικής μάχης του Μανιακίου

Εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της Ιστορικής Μάχης του Μανιακίου (20 Μαΐου 1825) διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου, υπό το ακόλουθο πρόγραμμα:

Γενικός σημαιοστολισμός των Kοινοτήτων Μανιακίου και Φλεσσιάδος του Δήμου  Πύλου – Νέστορος από της 8ης πρωινής μέχρι της δύσης του ηλίου της 19ης Μαΐου. Φωταγώγηση των Kοινοτήτων Μανιακίου και Φλεσσιάδος από της δύσης του ηλίου της 19ης Μαΐου μέχρι των πρωινών ωρών της 21ης Μαΐου 2024.

10.30 π.μ.: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης έμπροσθεν του ανδριάντα του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, στα Ταμπούρια της Κοινότητας Φλεσσιάδος, υπό του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών του Έθνους – Εθνικός ύμνος.

Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος ώρα 10.25.

11.00: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης έμπροσθεν του ανδριάντα του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου – Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, στην Κοινότητα Μανιακίου, υπό του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Νικολίνα Λέκκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας  Μεσσηνίας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων. Κατάθεση στεφάνων –  Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών του έθνους – εθνικός ύμνος. Ποιήματα από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου και του 1ου & 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας. Παραδοσιακοί χοροί από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Παράδεισος» Καλαμάτας, τμήμα αναβίωσης «Παναγιώτης Κεφάλας».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει παράθεση μπουφέ από το Δήμο Πύλου-Νέστορος και κεράσματα από τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Τελετάρχες ορίζονται ο υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας Δημήτριος Καραμπέτσος και ο προϊστάμενος Εθιμοτυπίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος Γεώργιος Αναστασόπουλος.

Στην παρουσίαση της τελετής θα είναι η κα Καλλιρρόη Κομπότη, υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας.