Τιμήθηκε η επέτειος της ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι

Τιμήθηκε η επέτειος της  ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Μανιακίου τη Δευτέρα 20 Μαΐου από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Ειδικότερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στα Ταμπούρια της Κοινότητας Φλεσσιάδος, έμπροσθεν του μνημείου του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, υπό του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού της Κοινότητας Μανιακίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του ανδριάντα του Παπαφλέσσα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από την κα Νικολίνα Λέκκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Μεσσηνίας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Παράδεισος» Καλαμάτας, τμήμα αναβίωσης «Παναγιώτης Κεφάλας», ενώ απαγγελίες ποιημάτων έγιναν από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου και των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Χώρας.

«Την 20ή Μαΐου αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας, εδώ στα ένδοξα Ταμπούρια Φλεσσιάδος και στο ιστορικό Μανιάκι.

Με αφορμή την επέτειο της Μάχης στο Μανιάκι του 1825, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, η αυτοθυσία των ηρώων υπενθυμίζει ξανά σε όλους τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητα της κάθε περιοχής του τόπου μας με σεβασμό στην τοπική ιστορία και την παράδοσή της», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πύλου –Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας.