Ευρωεκλογές, λίγο πριν…

Ευρωεκλογές, λίγο πριν…

Περνούν οι μέρες, κοντοζυγώνουν οι ευρωεκλογές και πολλοί από τους υποψηφίους μάς επισκέπτονται όλο και πιο συχνά, συνεντεύξεις Τύπου, συγκεντρώσεις, εμφανίσεις σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, κι όλα αυτά για να μας πείσουν γιατί πρέπει να ψηφίσουμε το Α ή το Β κόμμα και πόσο ωφελημένοι ως λαός θα είμαστε.

Έχουν μπερδέψει, όμως, τις εθνικές με τις ευρωεκλογές. Δεν αλλάζουμε κυβέρνηση με αυτές τις εκλογές, η ίδια θα είναι και έπειτα από αυτές, όπως και ίδια θα είναι τα προβλήματα που «μας τρώνε».

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Αυτιάς, η Μελέτη, ο Ζαγοράκης ή ο Μπελέρης μέσα από τη φυλακή και άλλοι πολλοί «επώνυμοι», είναι εξπέρ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και θα μας φέρουν λεφτά, πολλά λεφτά.

Δε μας λένε, όμως, τι είναι αυτό που λέμε Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί ένας δημοσιογράφος, ένας ποδοσφαιριστής, ένας ηθοποιός ή ένα μοντέλο, που το μόνο προτέρημα που έχουν είναι ότι είναι γνωστοί από την τηλεόραση, μπορούν να μας εκπροσωπήσουν. Δεν ξέρω πώς θα ψηφίσετε, αλλά αυτή τη φορά ψηφίστε με γνώση. Ζητήστε να μάθετε, γιατί αν δεν έχετε γνώση σε αυτό που θα πάτε να κάνετε, καλύτερα μην το κάνετε.

Η ψήφος είναι η δύναμή μας ως λαός. Ας τη χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, με γνώση για όφελός μας και όχι για το όφελος κανενός κόμματος.

Στο ταξίδι των σκέψεών μου αυτών, έπεσαν στην αντίληψη κάποιες σκέψεις ενός ανθρώπου με το ψευδώνυμο «Ήλεκτρα», κι έχουν σχέση με τις εκλογές που γίνονται τα τελευταία πολλά χρόνια και τον τρόπο που ψηφίζουμε σε τούτο τον τόπο, σκέψεις που μπορεί να είναι και του καθενός από εμάς. Σας τις μεταφέρω:   

«Τίτλος: Εκλογές.

Πεφωτισμένα όρνια ντυμένα με φανταχτερά φτερά επιμελώς κολλαρισμένα πάνω τους. Κόσμιοι δημαγωγοί ανώτερων πεποιθήσεων οδηγούν τους ψηφοφόρους σαν υπνωτισμένους αρουραίους σε αδηφάγους υπονόμους. Σε αυστηρές σειρές σχηματίζουν μεγάλα νούμερα στους δρόμους, ένας κλόουν στην τηλεόραση δίνει συνέντευξη για το Μεγάλο Όνειρο, το γιγάντιο χαμόγελό του κάλυψε την οθόνη, ο δημοσιογράφος κουκκίδα… στο φόντο καλώδιο βγαλμένο από την πρίζα και όσο μακραίνει ο ορίζοντας, τόσο πληθαίνει η δυσοσμία και όσο μεγαλώνει η σειρά, τόσο μικραίνει η ψυχή τους.

Τα νούμερα είναι αντιστρόφως ανάλογα της αξίας είπαν για τα αποτελέσματα της Κυριακής. Σωτήριο… αθάνατο έθνος πολιτισμένων υποταγμένων τρωκτικών… στη μακάρια Ύπνωση της Δημοκρατίας.

Υπογραφή: Ήλεκτρα».

Δημοκρατία έχουμε, αλλά καλό θα είναι να μασάμε καλά αυτά που μας δίνουν να τρώμε κι αν δε μας αρέσουν, να τα φτύνουμε. Ίσως έτσι κάποτε το τραπέζι να είναι σωστά στρωμένο, για όλους.

Μιλάμε πάλι…

Του Κώστα Δεληγιάννη