Greek salad

Greek salad

Αγαπητοί πολιτικοί μας, σας πληροφορώ ότι ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοιχίζει η φέτα και το ελαιόλαδο. Μια φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον, προσπαθούμε να τα προμηθευτούμε. Ερχόμαστε σε στενή επαφή μαζί τους, τα βλέπουμε, κάνουμε το σταυρό μας και φεύγουμε.

Και τα δυο προϊόντα αποτελούν βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής μας, μέχρι τώρα. Μαζί με την ντομάτα μας και το αγγουράκι μας, που κι αυτά ξέρουμε πόσο κάνουν, φτιάχνουν μια υπέροχη ελληνική σαλάτα. Greek salad τη λένε οι ξένοι.

Μη μας χαλάτε τη σαλάτα, λοιπόν, δε χωράτε μέσα. Βρείτε τρόπους να μπορούμε να αγοράζουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα και μη μας λέτε πόσο κάνουν. Ξέρουμε. Μην μπαίνετε στη σαλάτα μας, βοηθήστε μας να μπορούμε να τη φτιάχνουμε.

Κι επειδή, φαντάζομαι, μπορεί να μη γνωρίζετε, γράφω παρακάτω λίγα χρήσιμα στοιχεία για τα εν λόγω προϊόντα:

Η Φέτα είναι τυροκομικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβατίνας ή γίδας σε αναλογία πρόβειου τουλάχιστον 70% και γίδινου έως 30%. Η χρήση της φέτας είναι ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο, κυρίως ως απαραίτητο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας. Επίσης, αποτελεί κύριο συστατικό της τυρόπιτας, της σπανακοτυρόπιτας, καθώς και πολλών άλλων εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας. Αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και μαζί με το ελαιόλαδο είναι από τα κύρια γνωρίσματά της.

Το Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες.

Η Τομάτα, ή αλλιώς ντομάτα, είναι φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών, ιθαγενές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, από το Μεξικό μέχρι το Περού. Ζει μόνο μερικά χρόνια και συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Ο καρπός της είναι σφαιρικός ή μακρόστενος, είναι εδώδιμος, και όταν είναι ώριμος, είναι ζουμερός και έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στο ότι περιέχει τη χρωστική λυκοπένιο.

Το Αγγούρι είναι καρπός που προέρχεται από την Ηρώ, από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Σικυός ο ήμερος. Ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών, όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Η αγγουριά καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκήπιο τον υπόλοιπο χρόνο λόγω της ευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Πολιτικός είναι ο άνθρωπος αυτός ο οποίος ασχολείται με την πολιτική. Στις Δυτικές Δημοκρατίες ο όρος περιορίζεται σε αυτούς που κατέχουν κάποια θέση στη Δημόσια Διοίκηση και έχουν εκλεγεί για το σκοπό αυτό μέσα από τη διαδικασία των εκλογών και δεν μπαίνει στη σαλάτα, πολλές φορές τη χαλά κιόλας.

Και για να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, τα προϊόντα ξέρουμε πόσο κάνουν, για τους πολιτικούς ψαχνόμαστε κι άμα το βρούμε, σίγουρα θα φτιάξουμε μια υπέροχη Greek salad, που αρέσει και στους ξένους.

Μιλάμε πάλι…

Του Κώστα Δεληγιάννη