Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων… σωσίβιο για τις Περιφέρειες

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων… σωσίβιο για τις Περιφέρειες

Στην Καλαμάτα συνεδρίασαν χθες οι Επιτροπές Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση, των περιφερειαρχών Πελοποννήσου και Ηπείρου, αιρετών της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καθώς στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων διαχειριστικών αρχών.

Κατά την έναρξη των συνεδριάσεων, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές του πρωτογενούς τομέα είναι πολλές και σύνθετες. Και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των σχεδίων και κυρίως των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών, αποτελεί κομβικό σημείο, ιδιαίτερα για την περιφέρεια της πατρίδας μας».

Και πρόσθεσε: «Οι συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαρκώς αλλάζουν, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο, όπου η σταθερότητα είναι το ζητούμενο, δεδομένων των αναταράξεων σε μία σειρά από τομείς που όλοι πλέον βιώνουμε (πόλεμοι, ενεργειακή και κλιματική κρίση), καθώς και άλλα προβλήματα, όπως το δημογραφικό πρόβλημα, η έλλειψη εργατών κ.ά.).

Στο σημείο αυτό είναι που χρειάζεται, απαιτείται η παρέμβαση της Πολιτείας, του κράτους, της Ευρώπης. Παρέμβαση που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην όλη κατάσταση, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ταυτόχρονα διαμορφώνοντας συνθήκες που να προάγουν την αειφόρο γεωργία μέσα από την ανάπτυξη της υπαίθρου».

Καταλήγοντας, επισήμανε: «Προφανώς η Αυτοδιοίκηση θα κληθεί – και πρέπει- να έχει ρόλο κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων, βοηθώντας, αν θέλετε, να ξεπεραστούν παθογένειες, να προσπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και γενικότερα αδυναμίες που κατά το παρελθόν, και ως φορείς υλοποίησης έργων, μας έχουν ταλαιπωρήσει και πολλές φορές μας έχουν οδηγήσει είτε στη μη απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων, είτε στην απένταξη έργων, είτε σε προβληματικές υλοποιήσεις πράξεων».

Δ. Πτωχός
Ορθολογική χρήση νερού, ενεργειακό κόστος, εργάτες γης και στοχευμένα προγράμματα ήταν οι κατευθύνσεις στις οποίες κινήθηκε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο σχετικά με την αξιολόγηση και το συντονισμό των δράσεών μας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες, αλλά οι ευκαιρίες για την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος ακόμα μεγαλύτερες», ανέφερε ο κ. Πτωχός και συνέχισε με την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων. «Οι Έλληνες αγρότες πονάνε το χωράφι τους. Και πρέπει να τους βοηθήσουμε ώστε με την ολοκλήρωση των έργων να πηγαίνουν σε αυτό με ασφάλεια, να το ποτίζουν επαρκώς και να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε ενδεχόμενες καταστροφές», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τον πρωτογενή τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια.