Καλαμάτα -Ανάπλαση οδού Ψαρών: Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης… προβληματίζει τους πολίτες

Καλαμάτα -Ανάπλαση οδού Ψαρών: Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης…  προβληματίζει τους πολίτες

Η σημερινή δίκη για το ναυάγιο της Πύλου ανέβαλε – προσωρινά – την έναρξη του έργου «Ανάπλαση οδών στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στην οδό Ψαρών.

Από την άλλη πλευρά, στο άκουσμα της λέξης “ανάπλαση” κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής άρχισαν τις διαμαρτυρίες, αφού θεωρούν ότι μια παρέμβαση στην οδό θα τους ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρκετοί από αυτούς μας μετέφεραν την άποψη ότι θα ήταν φρόνιμο από πλευράς Δημοτικής Αρχής, πριν ξεκινήσουν τα έργα, να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για το χρονοδιάγραμμα, εισπράττοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.

Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας υπάρχει η άποψη ότι, πέραν της προσωρινής ταλαιπωρίας και της μόνιμης ωφέλειας των πολιτών από την παρέμβαση, η ανάδοχος εταιρεία “εγγυάται” την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής η παρέμβαση στην οδό Ψαρών έχει ενταχθεί στη φάση Γ του συνολικού έργου, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια τρεις (3) μήνες, και περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες για την ολοκλήρωσή της.

Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν μικρότερες επιβαρύνσεις στην κυκλοφορία, η Φάση Γ χωρίζεται σε τρεις επιμέρους Φάσεις: Γ.1, Γ.2 και Γ.3.

Στη Φάση Γ.1 περιλαμβάνεται ο ολικός αποκλεισμός της οδού Ψαρών με εξαίρεση τους κόμβους Ψαρών – Δημοσθένους και Ψαρών – Σόλωνος, οι οποίοι θα παραμείνουν ανοιχτοί, οπότε οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Ψαρών μεταξύ Ξενοφώντος και Μακεδονίας

Στη Φάση Γ.2 περιλαμβάνεται ο ολικός αποκλεισμός του κόμβου Ψαρών – Δημοσθένους και προτείνεται εναλλακτική διαδρομή μέσω της οδού Αριστομένους, που σημαίνεται κατάλληλα.

Στη Φάση Γ.3 περιλαμβάνεται ο ολικός αποκλεισμός του κόμβου Ψαρών – Σόλωνος και προτείνεται εναλλακτική διαδρομή μέσω των οδών Θεμιστοκλέους, Ξενοφώντος και Αριστομένους με την κατάλληλη σήμανση.

Επίσης, απαιτούνται αλλαγές στη λεωφορειακή γραμμή 6 (Πανεπιστήμιο – Νέα Είσοδος – ΟΣΕ) του αστικού λεωφορείου. Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη λεωφορειακή γραμμή διέρχεται τον κόμβο Ψαρών – Σόλωνος (κινούμενη επί της οδού Σόλωνος). Για το λόγο αυτό προτείνεται η εκτροπή της μέσω των οδών Θεμιστοκλέους, Ξενοφώντος και Αριστομένους.

Από εκεί και πέρα, το χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών μπορεί να επεκταθεί λόγω και των απαιτούμενων έργων για αλλαγή του δικτύου ύδρευσης.

Α.Π.