Μεθαύριο η εκδήλωση στην Καλαμάτα «Απάντηση στη Βία: Ενσυναίσθηση και Αποδοχή»

Μεθαύριο η εκδήλωση στην Καλαμάτα «Απάντηση στη Βία:  Ενσυναίσθηση και Αποδοχή»

Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή, 24 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ, μια ξεχωριστή εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Απάντηση στη Βία: Ενσυναίσθηση και Αποδοχή», η οποία εστιάζει στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και στην προαγωγή της ενσυναίσθησης μέσα από διάφορες δράσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν τα βίντεο ενημερωτικής καμπάνιας κατά του εκφοβισμού που δημιούργησαν τα παιδιά των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας.

Ομιλήτριες θα είναι η παιδοψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αθανασία Κουτσούκου, η κοινωνική λειτουργός MSc και επιμελήτρια Ανηλίκων Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου και η φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός Ελευθερία Χαλίλι, οι οποίες θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους με το κοινό. Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος, ηθοποιός και αφηγήτρια, Χριστίνα Δίμιζα.

Στη συνέχεια, μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» θα ερμηνεύσουν το τραγούδι «Καθρέφτης» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ενώ οι ταλαντούχοι μαθητές της σχολής χορού «Fame Academy» θα το δραματοποιήσουν.

Η βραδιά θα κλείσει με την απονομή επαίνων στους νεαρούς πρωταγωνιστές, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά τους στην καμπάνια κατά του εκφοβισμού.

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση  «Φάρις», την Α.Μ.Κ.Ε. “Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι” και την Κοιν.Σ.Επ “Φάος” και υποστηρίζεται από το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής “Εστιάζην” και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις».

Σωστές πρακτικές

Τη διδασκαλία της αποδοχής και της αλληλοκατανόησης εισηγούνται έμπειροι εκπαιδευτικοί ως «απάντηση» στα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά bullying.

Στη Δανία, για παράδειγμα, η διδασκαλία της ενσυναίσθησης στα σχολεία της χώρας αποδείχθηκε σύντομα το τέλειο αντίδοτο στην ενδοσχολική βία: τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού μειώθηκαν εντυπωσιακά μέσα σε 20 χρόνια, από το 1998 έως το 2018.

Στις περισσότερες χώρες της υπόλοιπης υφηλίου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), η βία μεταξύ νέων σοκάρει σχεδόν καθημερινά. Και τα άγρια περιστατικά bullying γεμίζουν τις επιστημονικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές, αστυνομικές λίστες μπροστά σε ενηλίκους που δείχνουν ανίκανοι να τη διαχειριστούν.

Τι ακριβώς γίνεται στα σχολεία της σκανδιναβικής χώρας; Για μια ώρα την εβδομάδα οι Δανοί μαθητές μεταξύ 6 και 16 ετών παρακολουθούν το υποχρεωτικό μάθημα της ενσυναίσθησης. Στη διάρκειά του, τα παιδιά ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με το ευ ζην των άλλων, μαθαίνουν να ακούν το διπλανό τους, για να μπορούν να τον κατανοήσουν καλύτερα.

Ανάλογες πρακτικές ακολουθούνται και στην Ιαπωνία. Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου η ενσυναίσθηση είναι μέρος του μαθήματος «Κουλτούρα και Κοινωνία», το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο γύρω τους. Το μάθημα για την ενσυναίσθηση στην Ιαπωνία περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες και ασκήσεις. Οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων και να ανταποκρίνονται με συμπόνια και κατανόηση.