Νότια Πελοπόννησος και Μεσσηνία στις βασικές περιοχές αναζήτησης εξοχικής κατοικίας

Νότια Πελοπόννησος και Μεσσηνία στις  βασικές περιοχές αναζήτησης εξοχικής κατοικίας

Στις βασικές περιοχές όσων αναζητούν να αγοράσουν εξοχική κατοικία είναι η Νότια Πελοπόννησος και μαζί με τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τη Χαλκιδική, σύμφωνα με το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), είναι και από τα πιο ακριβά σημεία.

Σε νέα του έρευνα, βάσει των δεδομένων που διαθέτει, ο Spitogatos παρουσίασε την εξέλιξη των τιμών και της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες το 2024. Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών ακολούθησαν, ως επί το πλείστον, ανοδική πορεία τους πρώτους μήνες του 2024.

Στη λίστα, μάλιστα, που δημοσιοποίησε, στις πρώτες θέσεις συναντάμε τη Μεθώνη και ακολουθούν η Καλαμάτα, η Μάνη και η Κυπαρισσία.

Εξοχικές κατοικίες
Σύμφωνα με τον «Σπιτόγατο», οι περιοχές κοντά στην Αθήνα συχνά αποτελούν μια καλή επιλογή για αγορά εξοχικού λόγω της δυνατότητας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Η πλούσια ακτογραμμή της Αττικής, αλλά και τα κοντινά νησιά, αποτελούν συχνά ελκυστικά σημεία για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας.

Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατά τους πρώτους μήνες του 2024 εντοπίζονται στις Σπέτσες, τη Σαρωνίδα, τον Πόρο, την Ανάβυσσο, τη Ραφήνα και την Αίγινα.

Στον αντίποδα, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα είναι ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, ο Κάλαμος και η Ερέτρια στην Εύβοια.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης εξοχικών κατά τους πρώτους μήνες του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, σημειώθηκαν στην Ανάβυσσο (16,7%), τη Σαρωνίδα (16,4%), την Αρτέμιδα (17,0%) και την Αίγινα (13,8%).

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, στις περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών κατατάσσονται η Ανατολική Μάνη, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, τα Σύβοτα και η Μεθώνη στη Μεσσηνία. Ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται η Ακράτα, η Αγριά και οι Μηλιές στη Μαγνησία, καθώς και η Ζαχάρω στην Ηλεία.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικής κατοικίας τους πρώτους μήνες του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023, σημειώθηκαν στην Ανατολική Μάνη (54,4%), στη Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και στη Ναύπακτο (28,0%).

Σύμφωνα με τη μέση τιμή πώλησης που δημοσιοποίησε η πλατφόρμα, στη Μεθώνη είναι 2.400 ευρώ ανά τ.μ., στην Καλαμάτα 2.208 ευρώ, στη Μάνη (Λεύκτρο) 2.000 ευρώ και στην Κυπαρισσία 1.532 ευρώ ανά τ.μ.

Εγχώρια και διεθνής ζήτηση
Επίσης, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αύξηση 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση για τους Έλληνες υποψήφιους αγοραστές είναι τα Προάστια Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και Βόρεια Προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στα Προάστια της Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες αγοραστές αναζητούν συχνότερα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Στο κέντρο της Αθήνας και στα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες κατοικιών είναι και πάλι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και τα στούντιο. Τέλος, αυτοί που αναζητούν κατοικία προς πώληση στα Βόρεια Προάστια, ενδιαφέρονται περισσότερο για μονοκατοικίες, διαμερίσματα και μεζονέτες.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή ζήτηση, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα Νότια Προάστια της Αθήνας. Οι χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο.

Της Βίκυς Βετουλάκη