Οι εργαστηριακοί ιατροί σε απόγνωση έκλεισαν τα εργαστήριά τους

Οι εργαστηριακοί ιατροί σε απόγνωση έκλεισαν τα εργαστήριά τους

Από προχθές, Τετάρτη 8 Μαΐου, απέχουν από τα καθήκοντα τους οι εργαστηριακοί ιατροί, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αγανάκτησή τους προς το υπουργείο Υγείας που εδώ και 12 χρόνια τους έχει ομήρους με το Claw back. Μάλιστα, με τροπολογία που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή δεν έχουν καν το δικαίωμα να απεργήσουν, διότι, αν το κάνουν, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλειος Χρυσαυγής, ανέφερε ότι ο σύλλογος στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη δίκαιη αντίδρασή τους, ενώ επισήμανε ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί επί 12 χρόνια διεκδικούν κάτι αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των εν λόγω γιατρών για συμμετοχή σε αντιδράσεις.

Αναλυτικότερα για το ζήτημα μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών, ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ., βιοπαθολόγος Λευκή Χωραΐτη, αναφέροντας πως μετρά περίπου 600 μέλη από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί, με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα, «είναι συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης», διότι πλέον έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να χρηματοδοτούν τα ιατρεία τους, με αποτέλεσμα όλες οι πληρωμές τους να έχουν μείνει πίσω.

Εξιστορώντας το πρόβλημα, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι ιατροί και κυρίως οι μικροβιολόγοι και οι ακτινολόγοι, ξεκίνησαν κάνοντας ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, που ιδρύθηκε το 2012. Εκείνη την εποχή, συνέχισε, τους επιβλήθηκε με νόμο το Claw back, αφού η χώρα βρισκόταν σε βαριά κρίση. Ο νόμος ανέφερε ότι η υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που ήταν κλειστός (όπως και παραμένει) και δεν μπορούσε να καλυφθεί από το κράτος, θα επιβάρυνε τους παρόχους, δηλαδή αυτούς που υπέγραφαν τις ατομικές συμβάσεις. 

Η κα Χωραΐτη εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη σύμβαση οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν οποιοδήποτε περιστατικό έχει ηλεκτρονικό παραπεμπτικό. Οι εκτελέσεις, όμως, όλων των παραπεμπτικών υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό που μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι με το Claw back, που κυμαίνεται από 20 έως και 54%, ο Οργανισμός θα δώσει στον γιατρό το ποσό που έχει εκτελέσει μειωμένο κατά το ποσοστό του Claw back.

«Το πιο τραγικό», πρόσθεσε η κα Χωραΐτη, είναι ότι όχι μόνο χάνουν τα δεδουλευμένα τους, «αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στο Claw back καλούνται να το επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ. Οι ιθύνοντες είχαν την ιδέα να μην απαιτήσουν απευθείας τα συγκεκριμένα ποσά, φοβούμενοι ότι θα είχαν στάση πληρωμών από τους γιατρούς, κι έτσι τα έκαναν απαιτητά σε 120 δόσεις», με την ίδια, όπως είπε, το 2023 να ξεχρεώνει τις 120 δόσεις που «φορτώθηκε» το 2013. Επομένως, αυτά που δουλεύει φέτος θα τα ξεχρεώσει σε 10 χρόνια.

Εκτός από το Claw back, οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική έκπτωση (rebate), η οποία μπορεί να φτάσει και 40%.

Μιλώντας για μια τρίτη μείωση, σημείωσε πως αφορά στις τιμές που οι συγκεκριμένοι γιατροί αποζημιώνονται για τις εξετάσεις που εκτελούν, τιμές που καθορίστηκαν το 1991, με τη μείωση να φτάνει το 41%.

Οι παραπάνω μειώσεις, κατά την πρόεδρο του ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ, έχουν φτάσει τους εργαστηριακούς ιατρούς σε απελπιστική κατάσταση, ενώ παρά τις υποσχέσεις που έπαιρναν από τους αρμόδιους υπουργούς όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Συμπλήρωσε, δε, ότι πριν από 20 μέρες εκπρόσωποι και άλλων σωματείων συνάντησαν τον υπουργό Υγείας και του έθεσαν τα προβλήματά τους, με τον κ. Γεωργιάδη να δείχνει πως τα κατανοεί, όμως την επόμενη μέρα στη Βουλή πέρασε τροπολογία που αναφέρει ότι «όποιος ιδιώτης εργαστηριακός έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και κάνει απεργία ή αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών, θα του διακόπτεται η σύμβαση με τον Οργανισμό». Κάτι εντελώς αντιδημοκρατικό, είπε η κα Χωραΐτη, που «γυρνά τη χώρα 40 χρόνια πίσω και καταλύει το δικαίωμα του συνδικαλισμού, καθώς τους αφαιρεί το δικαίωμα της απεργίας».

Κλείνοντας ανέφερε ότι, αφού οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί δεν έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν, αποφάσισαν να κλειδώσουν τα ιατρεία τους, διότι πλέον αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό που ζητούν είναι βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δε θέλουν να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, αλλά επιθυμούν τη συμπαράστασή του.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση