Οι παπουτσωμένοι γάτοι

Οι παπουτσωμένοι γάτοι

Ο παπουτσωμένος γάτος είναι ένα λαϊκό παραμύθι, όπου περιγράφεται η αδικία σε μία κλασική περίπτωση κληρονομιάς. Μετά το θάνατο ενός μυλωνά ο πρώτος γιος κληρονομεί το μύλο, ο δεύτερος το γάιδαρο και ο τρίτος τον φαινομενικά άχρηστο γάτο. Ο γάτος καταφέρνει να πείσει το γιο του μυλωνά, όχι μόνο να μη χρησιμοποιήσει το τομάρι του για να κάνει γάντια, αλλά και να του φτιάξει ένα ζευγάρι μπότες με τα τελευταία του χρήματα.

Από το σημείο εκείνο και μετά ο γάτος εξασφαλίζει στο νέο του αφεντικό αρχικά χρυσάφι, μετά μεγάλη ιδιοκτησία σε γη και ένα παλάτι και στο τέλος την ίδια τη βασιλοπούλα για σύζυγο.

Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε τι σας λέω.

Σεπτέμβρης 2021, η είδηση: Χαμός έχει γίνει στο διαδίκτυο, με τα αθλητικά παπούτσια «ΜΠΑΣΟΚ» να γίνονται το απόλυτο viral. Τα εν λόγω παπούτσια είναι στο χρώμα του ΠΑΣΟΚ, έχουν στα πλάγια τον πράσινο ήλιο – σύμβολο του κόμματος – ενώ στο εσωτερικό της γλώσσας υπάρχει η φράση «λεφτά υπάρχουν», με το κάθε ζευγάρι να κοστίζει 280 ευρώ. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη και τα παπούτσια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Τα παπούτσια, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές, είναι συλλεκτικά, καθώς έχουν σχεδιαστεί στο χέρι, ενώ κυκλοφορούν μόλις 100 ζευγάρια.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε το χρυσάφι, μεγάλη ιδιοκτησία σε γη, ένα παλάτι και στο τέλος την ίδια τη βασιλοπούλα για σύζυγο, όπως λέει το λαϊκό παραμύθι, τα απέρριψε, ούτε καν τα φόρεσε.

Μάιος 2024 λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η είδηση:

Παπούτσια της Ν.Δ. παρέλαβε και, φυσικά, φόρεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος έδειξε σε νέο απολαυστικό βίντεο στο προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok. Τα καινούρια παπούτσια της Ν.Δ. είναι μπλε και στο πλάι τους έχουν τα αρχικά του κόμματος, ενώ στη γλώσσα ξεχωρίζει η ελληνική σημαία. «Είχαμε ζηλέψει τα παπούτσια του ΠΑΣΟΚ και επιτέλους έχουμε τα δικά μας» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βίντεο που «ανέβασε». Εδώ αλλάζουν τα δεδομένα, ο Κυριάκος όχι μόνο τα φόρεσε, αλλά, φαντάζομαι, περιμένει το χρυσάφι, τη μεγάλη ιδιοκτησία σε γη, ένα παλάτι και στο τέλος και την ίδια τη βασιλοπούλα για σύζυγο, όπως λέει το λαϊκό παραμύθι. Έτσι για να τα δει ο Άδωνις πρώτα και να λυσσάξει, είπε, αν και ο Άδωνις δε χρειάζεται παπούτσια, είναι ήδη λυσσασμένος με την υγεία μας.

Αυτά τα φρέσκα και όμορφα για να κλείσω με τους στίχους ενός τραγουδιού του Λάκη Παπαδοπούλου που κυκλοφόρησε το 1985 και ο τίτλος είναι τα «μπλε παπούτσια»:

Τα μπλε παπούτσια με τη ρίγα τη λαδί

τα είδα πάλι έξω από την πόρτα μου το πρωί.

Τα μπλε παπούτσια με τη ρίγα τη λαδί

ξερά σκισμένα από την περσινή γιορτή. 

Τα μπλε παπούτσια με τη ρίγα τη λαδί 

περιμένουνε την πρώτη τη βροχή.

Να τα πάλι πάλι χορεύουν μόνα τους

στα πεζοδρόμια στους δρόμους στις γωνιές

να τα πάλι πάλι χορεύουν μόνα τους

και μου ξεσηκώνουν τις παραξενιές.

Αύριο θα βγω έξω με τις κάλτσες

να δώσω συναυλία στις ταράτσες

να ξεσηκώσω όλα τα κατώγια

και τα πλημμυρισμένα με όνειρα υπόγεια.

Γεγονός, πάντως, φίλοι και φίλες, είναι ότι εμείς στο τέλος κυκλοφορούμε με τις κάλτσες και περιμένουμε τους παπουτσωμένους γάτους να μας φέρουν το χρυσάφι, τη μεγάλη ιδιοκτησία σε γη, ένα παλάτι και στο τέλος την ίδια τη βασιλοπούλα για σύζυγο, όπως λέει το λαϊκό παραμύθι.

Μιλάμε πάλι…

Του Κώστα Δεληγιάννη