Πιο αυστηρές οι απαγορεύσεις για την πρόληψη από πυρκαγιές

Πιο αυστηρές οι απαγορεύσεις  για την πρόληψη από πυρκαγιές

Επισημάνθηκαν στο Σ.Τ.Ο. του δήμου Καλαμάτας, ενώ η χρονιά χαρακτηρίστηκε ως δύσκολη – Αερόστατα και φαναράκια μόνο από Νοέμβριο έως Μάρτιο

Παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας.

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αναπτύχθηκαν αναλυτικά από κάθε φορέα οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει και η προετοιμασία, προκειμένου να κυλήσει ομαλά και με τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα η νέα αντιπυρική περίοδος.

Δύσκολη περίοδος

Η διευρυμένη σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Παντελή Δρούγα, με τη συμμετοχή του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχου Θανάση Κατσαφάδου και του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη. 

Όλοι επισήμαναν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού, τις προσπάθειες που γίνονται για καθαρισμό δασικών εκτάσεων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και τον καθαρισμό περιαστικών και αστικών εκτάσεων, τον καίριο ρόλο των προέδρων των Κοινοτήτων στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων.

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν τις κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα στον τομέα της πρόληψης, ενώ αναφέρθηκαν στα επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας που επικαιροποιήθηκαν, με τους συντονιστές της συνεδρίασης να χαρακτηρίζουν ως «πάρα πολύ δύσκολη περίοδο» το επόμενο διάστημα. Υπογράμμισαν, δε, ότι ήδη έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και από σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας  σε περιοχές Νatura και δασικές περιοχές, καθώς πλέον από το δείκτη 3 επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς διευρύνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραπάνω περιοχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες τίθενται σε επιφυλακή.

Αυστηρότερες απαγορεύσεις

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη 9/2024 απαγορεύονται τα αερόστατα ή τα φαναράκια, καθώς αποτελούν αυτή την περίοδο αιτία πρόκλησης πυρκαγιών, και επιτρέπονται μόνο την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου.

Επισημάνθηκε δε, η ετοιμότητα όλων, η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων σε υδατοδεξαμενές και κρουνούς, και τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης των πυροφυλακίων, όπου ρόλο αναλαμβάνει και ο Στρατός.

Μάλιστα, έχουν ήδη σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και οι περιπολίες που θα γίνονται καθημερινά από τις 7.00 το πρωί έως και τις 11.00 το βράδυ στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και των ορεινών χωριών, με το Στρατό να συνδράμει από την πλευρά του στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς.

Αναφορά υπήρξε και στα Σχέδια Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών, σε περίπτωση που η πυρκαγιά πλησιάζει οικισμό, με την εισήγηση να γίνεται από την Πυροσβεστική, η οποία θα υποδείξει και την κατεύθυνση προς την οποία θα οδηγηθούν με λεωφορεία οι πολίτες, αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο προσέγγισης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή. Διευκρινίσθηκε, πάντως, ότι η απόφαση απομάκρυνσης πολιτών είναι πολιτική.

Τέλος, έμφαση δόθηκε στην προσβασιμότητα των αγροτικών και δασικών δρόμων, για να μπορούν άμεσα να διέρχονται τα πυροσβεστικά και τα μηχανήματα έργου.

Από την πλευρά του Δήμου, τονίστηκε ότι ήδη έχουν σταλεί 3.000 επιστολές σε ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί και πρόστιμα, όπως και σε πολλές περιπτώσεις που διαπιστώθηκε εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων ή φυτικών υπολειμμάτων, καθώς αποτελούν επίσης εστία φωτιάς.