“Πράσινη” συνεργασία Πειραματικού Γυμνασίου-Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

“Πράσινη” συνεργασία Πειραματικού Γυμνασίου-Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με επιτυχια η εκδηλωση “a journey in the center of the cell”

Το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας και το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πέτυχαν το «ταξίδι» τους… Η ημερίδα “A journey in the center of the cell» για την κυκλική οικονομία πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και επιτυχία την περασμένη Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Τα παιδιά παρατήρησαν τα κύτταρα στα μικροσκόπια και στη συνέχεια φύτεψαν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών στο προαύλιο του σχολείου. Σκάλισαν, φύτευσαν, πότισαν, ήρθαν σε επαφή με τη γη…


Πρώτα- πρώτα όλοι μαζεύτηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Μετά το καλωσόρισμα από το Διευθυντή του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας, κ. Ιωάννη Καρακατσιάνη και το χαιρετισμό από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, κ. Ιωάννη Φραγκή, οι μαθητές άκουσαν τις ομιλίες του Προέδρου του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή κ. Αναστασίου Δάρρα, για τη σημασία των σπόρων και του Αντιπροέδρου του ίδιου Τμήματος, κ. Επαμεινώνδα Κάρτσωνα.


Τα παιδιά είδαν διαδραστικά το φυτικό κύτταρο από την κ. Μαρίας Ξαπλαντέρη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Γεωπονίας κι άκουσαν τη Μελίνα και τη Νεφέλη, μαθήτριες της Γ’ τάξης, να τους εξηγούν τον όρο και τις δράσεις της Κυκλικής Οικονομίας. Ακολούθως φύτεψαν σπάνιους σπόρους λαχανικών με τη συνδρομή των καθηγητών του Τμήματος Γεωπονίας κ. Τσιλιάνου Δημήτριου, Νηφάκου Καλλίμαχου και ασφαλώς της κ. Τσερπέ Ιωάννας, υπεύθυνης του Ομίλου Κυκλικής Οικονομίας. Φύτευσαν φασόλια, κόκκινο ραπανάκι (ένα ακριβό και σπάνιο στην εύρεση είδος) , τομάτες Κυθήρων, πιπεριές, μελιτζάνες, όλα από το υλικό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όλα στο λαχανόκηπο του 7ου Γυμνασίου, τον οποίο η ομάδα του προγράμματος είχε ετοιμάσει.
Τέλος τα παιδιά του Ομίλου Κυκλικής Οικονομίας παρακολούθησαν την εξέλιξη του κύτταρου μέσα από τα μικροσκόπια στην Αίθουσα Φυσικών Επιστημών του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας με την εποπτεία της κ. Ξαπλαντέρη (από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και της κ. Καραγιάννη (Σχολικής Συμβούλου Φυσικών ν. Μεσσηνίας και Λακωνίας).
«Ήταν μία σειρά ωφέλιμων βιωματικών δράσεων, από την οποία τα παιδιά μας σίγουρα μόνο να κερδίσουν είχαν. Το σχολείο μας θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας, αφού συμφωνήθηκε να προωθηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να αναλάβει το Τμήμα Γεωπονίας τον εξωραϊσμό του εξωτερικού χώρου του σχολείου κατά τη νέα σχολική χρονιά με τη φύτευση των κατάλληλων δένδρων, λουλουδιών και λαχανικών» είναι η παρακαταθήκη της εκδήλωσης και της συνεργασίας ανάμεσα στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.