Πρόταση για δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην Καλαμάτα

Πρόταση για δημιουργία Δημοτικού  Συμβουλίου Νεολαίας στην Καλαμάτα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, αν σχεδιαστεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να αποτελέσει ένα θεσμό με μεγάλη σημασία για τη δημοκρατία, ο οποίος παράλληλα μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο αν εμπλέξουμε σε αυτό μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια. Λειτουργεί ήδη τα τελευταία χρόνια στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πειραιά, Καβάλας, Τρικκαίων, Μεταμόρφωσης, Παγγαίου, Σικυωνίων κ.α., ενώ κι άλλοι βρίσκονται στα σχέδια.

Η πρότασή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν συγκεκριμένα να μην ανοιχτεί σε ηλικίες μεγαλύτερες των 25 ετών, ξεκινώντας από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείου, ώστε να ακούγονται η φωνή και οι ιδέες τους, συνεισφέροντας στη μετέπειτα εξέλιξή τους σε ενεργούς πολίτες.

Η σημασία του θεσμού

-Ενίσχυση της δημοκρατίας: Η συμμετοχή των νέων στα κοινά αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα προσφέρει στους νέους της Καλαμάτας μια θεσμική πλατφόρμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους, να ασκήσουν κριτική, και να συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.

-Καλλιέργεια ενεργών πολιτών: Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου τους είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για την καλλιέργεια της ενεργούς συμμετοχής στους νέους, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν στα κοινά και να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

•Υλοποίηση πολιτικών για τη νεολαία: Η δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας θα δώσει στους νέους της Καλαμάτας μια δυνατή φωνή για να διεκδικήσουν πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

•Γέφυρα μεταξύ νέων και Δημοτικής Αρχής: Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας νέων και Δημοτικής Αρχής.

•Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη: Η δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Πλεονεκτήματα για την πόλη

-Ανάπτυξη: Η ενεργή συμμετοχή των νέων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης.

-Καινοτομία: Η δημιουργικότητα και οι φρέσκες ιδέες των νέων μπορούν να φέρουν νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα και να οδηγήσουν σε καινοτόμες δράσεις.

-Κοινωνική ευημερία: Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και στην πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων τα οποία είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και στην πόλη μας.

Κάλεσμα για δράση

Καλώ, λοιπόν, όλους τους αρμόδιους φορείς (εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων, φοιτητών, μαθητών) να αγκαλιάσουν την πρόταση για την ίδρυση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην Καλαμάτα, στο οποίο μπορεί να συμμετέχουν και εκπρόσωποι μαθητών, φοιτητών και συλλόγων.

Είμαι βέβαιος ότι η υλοποίηση του θεσμού θα έχει ωφέλιμα αποτελέσματα για την πόλη και τους νέους της.

Του Θανάση Τσιγαρίδη,

Δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Καλαμάτα…Μετά»,

δασκάλου, MEd Ειδική Αγωγή, ΜΑ Δημόσια Διοίκηση