Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας σε Κασσελάκη: Ζοφερό το μέλλον της δημόσιας Υγείας

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας σε Κασσελάκη: Ζοφερό το μέλλον της δημόσιας Υγείας

Ένας από τους τελευταίους σταθμούς της περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, στη Μεσσηνία ήταν και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην υποστελέχωσή του και στις χαμηλές αμοιβές του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας τού παρέδωσε πλήρη έκθεση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στη Μεσσηνία.

Σε αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το πλήθος τωνασθενώνπου βρήκε λύση στα προβλήματά του, αλλά γίνεται λόγος και για το ζοφερό μέλλον, εάν επέλθει περαιτέρω αποδυνάμωση των νοσοκομείων. Κι αυτό, γιατί, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ήδη και με την υπάρχουσα ισχυρή λειτουργίαδεν καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες τωνπολιτών, ενώ υπάρχουν ασθενείς που έρχονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω τηςαποδυνάμωσης των γύρω νοσοκομείων. 

«Τα νοσοκομεία μας κινδυνεύουν άμεσα από την πολιτική που υιοθετείται στο χώρο της δημόσιας υγείας και περιλαμβάνει τη μείωση της χρηματοδότησης και τη μείωση των προσλήψεων. Η υποστελέχωση οδηγεί στην υιοθέτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας όπως οι επικουρικοί ιατροί και οι ιδιώτες ιατροί με μπλοκάκι, το οποίο απειλεί τη συνοχή των ιατρικών τμημάτων. Η δε πληρωμή με τις ιατρικές πράξεις των ιδιωτών αποδεικνύεται πιο κοστοβόρα από την πληρωμή μόνιμων ιατρών. Η υποστελέχωση, οι μετακινήσεις των ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, η υπερεφημέρευση σε συνδυασμό με τους  χαμηλούς  μισθούς, οδηγούν σε: α) Μειωμένο ενδιαφέρον για πρόσληψη στο νοσοκομείο (έτσι προκηρύσσονται θέσεις και δε βάζει κανείς ιατρός τα χαρτιά του, β) Σε αυξημένες παραιτήσεις ιατρών.

Επιπλέον το νοσοκομείο μας έχει πάρα πολλή δουλειά, γιατί: 1) καλύπτει μεγάλη περιοχή, 2) έχουμε περιόδους τουριστικές που αυξάνεται κατά πολύ η προσέλευση ασθενών, 3) είμαστε απομακρυσμένοι από την Αθήνα, 4)έχουμε πολύ γερασμένο πληθυσμό με αυξημένη νοσηρότητα. Τα παραπάνω αποτελούν αρνητικό πρόσημο για να έρθει ένας νέος  ιατρός. Πρέπει να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τις απομακρυσμένες περιοχές και για τις θέσεις που προκηρύσσονται και δεν  παρουσιάζεται κανείς ενδιαφερόμενος. Όπως η θέση του ογκολόγου που βγήκε δύο φορές σε προκήρυξη και δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Όπως επανειλημμένα οι θέσεις των παθολόγων και οι θέσεις των ΤΕΠ», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στη συνέχεια σημειώνονται οι κενές θέσεις σε κάθε κλινική, όπου η τραγική υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα: Την τεράστια ψυχική και οργανική επιβάρυνση των ιατρών και ως αποτέλεσμα αυτού την υποβάθμιση των  παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και την αύξηση πιθανότητας ιατρικών λαθών.

Τους μεγάλους χρόνους αναμονής στα τακτικά ιατρεία, αφού μόλις ανοίγουν τα ραντεβού κλείνουν μέσα σε λίγες μέρες σε ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος, γαστρεντερολόγος, νεφρολόγος. Την αδυναμία κάλυψης των πραγματικών αναγκών υγείας του νομού.

Τέλος, σχολιάζεται ότι αν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εισβολή ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για να εκτελούν και αυτοί επ’ αμοιβή ιατρικές πράξεις), ζημιωμένοι θα είναι οι ασθενείς, που μετατρέπονται εκβιαστικά σε πελάτες του δημόσιου νοσοκομείου- επιχείρηση, αλλά και των ιδιωτικών ομίλων της υγείας. Ζημιωμένη θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ. Σε τελική ανάλυση, εκτός όλων των άλλων, υποστηρίζει η έκθεση, θα θιγεί η ποιότητα ζωής, η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των ιατρών που θα επιλέξουν το καθημερινό κυνήγι του μέσα – έξω, προς εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών.
Α.Π.