«Στεγνώνει» ο υδροφόρος ορίζοντας, «σωσίβιο» οι γεωτρήσεις

«Στεγνώνει» ο υδροφόρος ορίζοντας,  «σωσίβιο» οι γεωτρήσεις

Απειλή λειψυδρίας στην Καλαμάτα

Η κλιματική κρίση δείχνει τα… δόντια της πολύ γρήγορα στην Καλαμάτα και στην προχθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον έλεγχο έργου της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε πως οι… οιωνοί για το καλοκαίρι δεν είναι και οι καλύτεροι. Κι αυτό, λόγω της ανυδρίας που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα να έχει πέσει κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται με την υλοποίηση σημαντικών έργων ύδρευσης, θα χρειαστούν και άμεσες παρεμβάσεις, που δεν είναι άλλες από νέες γεωτρήσεις, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα έλλειψης νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε η Καλαμάτα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και η κατανάλωση αυξάνει.

Εξειδικεύοντας την πολιτική της Δημοτικής Αρχάς σχολίασε ότι θα γίνουν τρεις (3) νέες γεωτρήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των προβλημάτων.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΚ έχει ήδη λάβει μέτρα. Ειδικότερα, επικαλούμενη λόγους έκτακτης ανάγκης και τον κίνδυνο της λειψυδρίας, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) επισπεύδει τις διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν νέες γεωτρήσεις.

Για το λόγο αυτό έχει ήδη εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την «επιλογή θέσεων ανόρυξης – αδειοδότηση και επίβλεψη νέων γεωτρήσεων, με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας στο Δήμο Καλαμάτας».

Επίσης, προχώρησε στην απευθείας ανάθεση υδρογεωλογικής μελέτης σε γεωλόγο στην Καλαμάτα, προκειμένου να εντοπιστούν και να αντληθούν ποσότητες νερού που θα καλύψουν επικουρικά τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου.

Όσον αφορά στις γεωτρήσεις, απαιτείται υδρογεωλογική μελέτη και τα στοιχεία της, για να εντοπιστούν οι κατάλληλες περιοχές και να εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια από τη Διεύθυνση Υδάτων. Το χρονοδιάγραμμα που δίνεται είναι ένας μήνας, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στις περιοχές που έχουν επιλεγεί.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι στα 34.720 ευρώ και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΚ.

Βέβαια, θα πρέπει να μηδενιστεί και η σπατάλη νερού από τους πολίτες, αλλά και η επιχείρηση να έχει τα… μάτια της ανοιχτά για περιορισμό των διαρροών νερού που παρατηρούνται σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.

Α.Π.