Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιορτάζει τα πρώτα του …άντα!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιορτάζει τα πρώτα του …άντα!

30 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και είναι αφιερωμένο στους καλλιτέχνες της κίνησης, στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους, που αναμετρώνται με τους περιορισμούς, αλλά και τις ανεξάντλητες και μυστηριώδεις δυνατότητές του, σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, υπηρετώντας μία από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης.

Χθες, λοιπόν, σε αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, έγιναν «τα αποκαλυπτήρια» του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να ξεκινά στις 12 Ιουλίου και να ολοκληρώνεται στις 21 του ίδιου μήνα, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 21 Ιουλίου.

Την παρουσίαση του φετινού φεστιβάλ έκανε η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Λίντα Καπετανέα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι παρούσες ήταν ακόμα η πρώτη διευθύντρια του φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου, που παρέμεινε στο τιμόνι του για 21 χρόνια, καθώς και η Κατερίνα Κασιούμη, που συνέχισε για 2 χρόνια μέχρι να δώσει τη σκυτάλη στη Λίντα Καπετανέα.

Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ξεκίνησε δηλώνοντας ότι το υπουργείο στηρίζει το συγκεκριμένο φεστιβάλ, αφού πρόκειται για τη σημαντικότερη εκδήλωση σύγχρονου χορού στη χώρα. Το φεστιβάλ, συνέχισε, κατάφερε αυτά τα 30 χρόνια να καταξιωθεί πλήρως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και το υπουργείο δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του, χρηματοδοτώντας το με 400.000 ευρώ ανά έτος.

Η κα Μενδώνη τόνισε ότι, εκτός από τις ωραίες παραστάσεις που ο κόσμος παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, απόθεμα και κεφαλαιοποίηση του φεστιβάλ είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που κινούνται σε δύο άξονες: ο πρώτος για τους επαγγελματίες του χορού και ο δεύτερος που αφορά στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και όλων, σε θέματα σύγχρονου χορού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι η συμπλήρωση 30 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γεμίζει με περηφάνια, χαρά και συγκίνηση αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνέχιση ενός θεσμού που έχει ξεπεράσει τα όρια του Δήμου Καλαμάτας, όπως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Χαρακτήρισε, δε, το συγκεκριμένο φεστιβάλ ως «φωτεινό φάρο πολιτισμού που διαμορφώνει το μέλλον του με αγάπη, πάθος και αποφασιστικότητα, σεβόμενο την ιστορία του».

Σχολιάζοντας το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το χαρακτήρισε πλούσιο, ποιοτικό και αντάξιο της ιστορίας του θεσμού, που «αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του φεστιβάλ, προσφέροντας μια ευκαιρία που ξεπερνά τα όρια του χορού».

Κλείνοντας δήλωσε ότι για το Δήμο Καλαμάτας οι προκλήσεις είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι προοπτικές για την πόλη που με αισιοδοξία και τόλμη βαδίζει για ένα καλύτερο μέλλον, επενδύοντας, μεταξύ άλλων, στον πολιτισμό, που αποτελεί τη νέα σύγχρονη ταυτότητά της.

Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, με την Περιφέρεια να στέκεται δίπλα και να το στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις.

Σε άλλο σημείο δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε ο κόσμος της τέχνης να μην αισθάνεται επαίτης ή παρίας.

Ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ένα Διεθνές Φεστιβάλ Χορού να διεξάγεται στην Καλαμάτα και όχι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ένας από στους στόχους που έχει θέσει με την υπουργό Πολιτισμού, όπως είπε, είναι να ενισχυθούν πολύ σημαντικοί θεσμοί, αλλά και δράσεις εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Τοποθετηθείσα η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, ξεκίνησε λέγοντας ότι φέτος ολοκληρώνονται τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενός θεσμού που, μαζί με σημαντικούς άλλους που έχουν ανθίσει εκτός Αθηνών, «αποτέλεσαν το προϊόν μιας αναγκαίας πολιτικής επιλογής της μεταπολίτευσης, που έλεγε με απλά λόγια: Επενδύστε στον πολιτισμό για την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας».

Ο θεσμός αυτός, συνέχισε, «σταθερά υποστηριζόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού, έχει συνδέσει τη γέννησή του και τα πρώτα του βήματα με την ιστορική δράση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ), με εμπνευσμένες και εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης. Έχει συνδέσει το όνομά του με τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, την επί σειρά 21 ετών καλλιτεχνική διευθύντρια, την Κατερίνα Κασιούμη, που συνέχισε την καλλιτεχνική διεύθυνση για άλλα 2 χρόνια, αλλά και με την αδιάκοπη δουλειά όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης, διοικητικών και εκτελεστικών στελεχών, που εργάζονται από κάθε πόστο για να μπορεί να υλοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Καλαμάτα».

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο η κα Καπετανέα κάλεσε στο βήμα πρώτα την κα Μαραγκοπούλου, η οποία δήλωσε συγκινημένη αλλά και γεμάτη, αφού βλέπει κάτι που με τόσο τόλμη, κόπο και προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, να προχωρά και να ανθίζει.

Συμπλήρωσε δε, ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο εξωτερικό αποτελεί κορυφαίο θεσμό, όχι μόνο χορού, αλλά πολιτιστικό.

Έπειτα η κα Καπετανέα κάλεσε την κα Κασιούμη, η οποία ανέφερε πως έζησε το φεστιβάλ από την πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε, στην αρχή από διάφορες θέσεις, ενώ για σύντομο διάστημα και από τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Για το λόγο αυτό χαρακτήρισε την προκάτοχό της, Βίκυ Μαραγκοπούλου, «μια διευθύντρια φωτισμένη, που είχε μια σπουδαία ομάδα που εργάστηκε κοντά της και υλοποίησε το όραμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης». Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πρόσθεσε, «εδώ και 30 χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς αντιλαμβανόμαστε το χορό στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει εμπράκτως ότι οι άνθρωποι και οι θεσμοί που στηρίζουν μια τέτοια διοργάνωση, όταν μπορούν να συνεργαστούν με επιτυχία, καταφέρνουν να ξεπερνούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς».

Κατά την κα Κασιούμη, το κυριότερο για αυτήν ήταν η ανάπτυξη των νέων καλλιτεχνών, αφού η χώρα είναι μικρή, δε γίνονται πολλά πράγματα και οι νέοι που βγαίνουν, θέλουν κάπου να δώσουν το «παρών» τους και να δοκιμαστούν. Για το λόγο αυτό η ανάπτυξη των νέων καλλιτεχνών αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Μετά τις κ.κ. Μαραγκοπούλου και Κασιούμη, στο βήμα επέστρεψε η κα Καπετανέα, αναφέροντας ότι δε θα μπορούσε να φανταστεί το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα χωρίς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας του.

Σύμφωνα με την ίδια, «ο θεσμός αυτός δε δημιουργήθηκε μόνο για να στηρίξει πολιτιστικά την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και για να εμπνεύσει το ευρύτερο κοινό και να το τροφοδοτήσει με ιστορίες ικανές να συμβάλλουν θετικά στα ζητήματα του συλλογικού και προσωπικού βίου.

Δημιουργήθηκε, επίσης, για να γεννηθούν οι επόμενες γενιές καλλιτεχνών που θα υπηρετήσουν την τέχνη του σύγχρονου χορού. Μόνο δημιουργώντας τις επόμενες γενιές χορευτών, αλλά και θεατών, μπορεί να έχει μέλλον το φεστιβάλ. Μόνο στηρίζοντας τους θεσμούς στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην τέχνη μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κοινωνία.

Τέχνη, όμως, δε νοείται χωρίς τους καλλιτέχνες. Γι’ αυτό και το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται στους καλλιτέχνες της κίνησης, στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους, που αναμετρώνται με τους περιορισμούς, αλλά και τις ανεξάντλητες και μυστηριώδεις δυνατότητές του, αφιερώνεται σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, υπηρετώντας μία από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης.

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται, επίσης, σε όλα τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους που έρχονται ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με το χορό, που ήδη χορεύουν ή που ονειρεύονται μια μέρα να ανέβουν στη σκηνή. Αυτοί είναι το μέλλον.

Στη φετινή διοργάνωση φιλοξενούμε σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας. Φιλοξενούμε ορμητικούς νέους καλλιτέχνες, σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης που ονειρεύονται την αλλαγή, ανερχόμενους και ώριμους βραβευμένους δημιουργούς που καταθέτουν τις θέσεις τους για το σήμερα, αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες που μοιράζονται με το κοινό το κλείσιμο της πορείας τους, υπενθυμίζοντάς μας ότι κανένα δημιούργημα δε θα είναι ποτέ τέλειο, κι αυτό είναι όρος για τη συνέχεια του παιχνιδιού της δημιουργίας. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, συμμέτοχοι της συλλογικής ζωής, μέλη του κύκλου της γέννησης, της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης, μοιράζονται μεταξύ τους, και με το κοινό, τη φωτιά της δημιουργίας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 5 έως τις 21 Ιουλίου 2024.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή / Main Stage και στην Εναλλακτική Σκηνή / Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο δημόσιο χώρο της Καλαμάτας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παράλληλες εκδηλώσεις, δράσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά 19 παραγωγές. Από τις 19 συνολικά ομάδες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, οι 9 είναι από το εξωτερικό και οι 10 από την Ελλάδα. Οι διεθνείς καλλιτέχνες που φιλοξενούνται φέτος προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Μοζαμβίκη».

Πρόγραμμα
Μέγαρο Χορού
Κεντρική σκηνή
12.07 | 21:30 | 80’
13.07 | 22:00 | 80’
HESSISCHES STAATSBALLETT | MARCO GOECKE | IMRE & MARNE VAN OPSTAL
MIDNIGHT RAGA / I’M AFRAID TO FORGET YOUR SMILE

17.07 | 22:00 | 75’
ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΑΠΕΡΓΗ // OΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΕΡΙΤΕΣ
Ο ΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΧΗΣ

20.07 | 22:00 | 65’
21.07 | 21:00 | 65’
BOTIS SEVA
UNTIL WE SLEEP

Μέγαρο Χορού
Black Box
12.07 | 19:00 | 50’
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
TWO — MATTERS OF EXISTENCE

13.07 | 19:00 | 45’
14.07 | 19:00 | 45’
DIEGO TORTELLI & MIRIA WURM
TERRANOVA | hidden link

16.07 | 19:00 | 50’
ΧΑΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
ΧΙΛΙΑ

18.07 | 19:00 | 62’
19.07 | 19:00 | 62’
JOSEF NADJ
FULL MOON

20.07 | 19:00 | 50’
21.07 | 19:00 | 50’
LALI AYGUADΕ COMPANY
RUNA

Χορός στην πόλη
12.07 | 19:30 & 20:30 & 21:30
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
YOANN BOURGEOIS ART COMPANY
APPROACH 17. OPENING The unreachable suspension point

13.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
EDIVALDO ERNESTO & ΕΥΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
PRESSURE WAVE

14.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ
ΔΙΑΦΑΝΗ

14.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΚΙΑΝ
RE B OU N D

15.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΧΑΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
ECSTATIC APORIA

16.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
FANTASTIC, ISN’T IT?

16.07 | 21:00 | 15’
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
PETER JASKO
THE DANCE OF CHANGE

17.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΑΛΕΓΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑΣ

19.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΚΩΣΤΑΣ PHOENIX & CHAOTIC UNIVERSE
I USED TO WANT TO BE A SUPERHERO

20.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ / MNΙM ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ
MODULUS OF RESILIENCE

20.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
THOMAS MARTINO
LIGHEA

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
13.07 | 19:30 & 20:30 & 21:30 | 10′
Τρίπολη / Πλατεία Πετρινού
YOANN BOURGEOIS ART COMPANY
APPROACH 17. OPENING The unreachable suspension point

14.07 | 19:30 & 20:30 & 21:30 | 10′
Πύλος / Πλατεία Τριών Ναυάρχων
YOANN BOURGEOIS ART COMPANY
APPROACH 17. OPENING The unreachable suspension point

15.07 | 19:30 & 20:30 & 21:30 | 10′
Ναύπλιο / Πλατεία Συντάγματος
YOANN BOURGEOIS ART COMPANY
APPROACH 17. OPENING The unreachable suspension point

18.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
ART WITHIN ONE
ΤΕΛΙΚΟΣ

21.07 | 20:00
Navarino Agora, Navarino Waterfront, Costa Navarino
ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ / MNΙM ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ
MODULUS OF RESILIENCE

21.07 | 20:00
Navarino Agora, Navarino Waterfront, Costa Navarino
THOMAS MARTINO
LIGHEA

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ημερομηνία έναρξης προπώλησης εισιτηρίων: Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα:

Ηλεκτρονικά:

https://www.ticketmaster.gr/search.html?category=Dance

Τηλεφωνικό κέντρο:

  • (+30) 211 19 81 535 (Δευτ – Κυρ: 10.00 – 21.00)

Προπώληση εισιτηρίων με μετρητά στα ακόλουθα καταστήματα:

Σημεία MY DAILY SPOT στην Αθήνα:

  • Σύνταγμα (Μητροπόλεως 25)
  • Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14)
  • The Mall Athens (Επίπεδο 0)
  • Golden Hall (Ισόγειο)
  • Σταθμός μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας

Ωράριο: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 08:00 έως τις 23:30

Τιμές εισιτηρίων

ΜΑΙΝ STAGE – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (12-13/07 & 20-21/07)

Κανονικό εισιτήριο / α’ ζώνη: €24,00

Μειωμένο εισιτήριο / α’ ζώνη: €18,00

Περιορισμένης ορατότητας / β’ ζώνη: €10,00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Γενική είσοδος: €15,00

Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη του αντίστοιχου απαραίτητου νόμιμα θεωρημένου δικαιολογητικού (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

BLACK BOX – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Γενική είσοδος: €15,00

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση