Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

Με μεγάλη χαρά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς εγκατέστησαν στον ισόγειο χώρο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED). Η δωρεά και η παράδοσή του στη σχολική κοινότητα έγινε από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 16ου Δ.Σ. Καλαμάτας.

Στο μοναδικό unboxing απινιδωτή συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου, παρουσία του εκπαιδευτικού προσωπικού. Με τη βοήθεια, δε, πιστοποιημένων διασωστών, που ανήκουν και στο διδακτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας, έγινε παρουσίαση και επεξήγηση της χρήσης του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, έχοντας παρακολουθήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιμορφωτικό πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών, παρουσίασαν δεξιότητες της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής.

Ο απινιδωτής είναι καταγεγραμμένος στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Kids Save Lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές.

Μιλώντας σχετικά ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Απόστολος Ζαρκινός, αφού ευχαρίστησε τον εκπαιδευτικό Φώτη Μπερδέκλη για την αρχική ιδέα απόκτησης του απινιδωτή και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Ειρήνη Δαρσινού, που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε με χαρά την ιδέα και για ολόκληρη τη σχολική χρονιά προσανατόλισε όλες τις δράσεις του Συλλόγου ώστε να συγκεντρωθεί το σημαντικό χρηματικό ποσόν που ήταν αναγκαίο για την προμήθεια του απινιδωτή, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ύπαρξη του απινιδωτή, που από σήμερα θα βρίσκεται τοποθετημένος στην είσοδο του σχολείου μας, θα είναι μια διαρκής υπόμνηση της σημασίας της προληπτικής δράσης και της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες.

Η δωρεά αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο ασφαλούς και προετοιμασμένης κοινότητας. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το σχολείο μας και η ευρύτερη περιοχή θα είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν σε καταστάσεις ανάγκης με αποτελεσματικότητα, αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης. Ελπίζω σύντομα οι Α’ Βοήθειες να ενταχθούν ως αυτόνομο αντικείμενο στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των σχολείων μας».

Με τη σειρά της η κα Δαρσινού δήλωσε: «Μικροί και μεγάλοι πρέπει να αποκτήσουμε μια κουλτούρα ανταπόκρισης και αλληλεγγύης, να έχουμε συνείδηση κοινωνικής ευθύνης, να μπορούμε να παρέμβουμε όπου χρειαστεί και να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή. Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες είναι υψίστης σημασίας».