Ανταπόκριση παραγωγών για το σεμινάριο με θέμα την επιμόλυνση του ελαιολάδου

Ανταπόκριση παραγωγών για το σεμινάριο με θέμα την επιμόλυνση του ελαιολάδου

Εκπαιδευτικό σεμινάριο από τον ΑΕΣ-ΟΠ «Νηλέας», σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, και με αντικείμενο την επιμόλυνση του ελαιολάδου από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα Rex στη Χώρα.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν, εκτός από μέλη του «Νηλέα», παραγωγοί από πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, σηματοδοτώντας με την παρουσία τους το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία τους για τα πράγματα που πλέον φαίνεται να αλλάζουν στην ελαιοκαλλιέργεια.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του «Νηλέα», ο οποίος αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα των επιμολύνσεων, το οποίο στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει το πλέον κρίσιμο ζήτημα για όλους όσοι εμπλέκονται με το ελαιόλαδο. Η τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας και της αγοράς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα παραγωγών και διακινητών, και η προσαρμογή στις παραπάνω απαιτήσεις είναι η αναγκαία συνθήκη.

Στη συνέχεια ο διευθυντής της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία της ελιάς, η οποία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική προστασία από εχθρούς και ασθένειες, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και το περιβάλλον. Αναφέρθηκε, επίσης, στα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την ελιά και τόνισε την αναγκαιότητα να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι να  χρησιμοποιήσουν, πότε και πώς.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, Νίκος Κουτσούκος, ο οποίος με καυστικό τρόπο αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που συναντούν οι έμποροι στη διακίνηση του ελαιολάδου όταν ανιχνεύονται σε αυτό υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ορυκτέλαια).

Όπως τόνισε, αυτό δεν αφορά μόνο στους εμπόρους, αλλά όλη την αλυσίδα αξίας που ξεκινά από το χωράφι και τον παραγωγό, ο οποίος στο άμεσο μέλλον δε θα μπορεί να διαθέσει το προϊόν του αν είναι επιμολυσμένο.

Με το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων, εμπόρους και παραγωγούς και εποικοδομητικός διάλογος.

«Το εκπαιδευτικό σεμινάριο επιτέλεσε το σκοπό του, αφενός, με τη μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και φορέων και, αφετέρου, αφού έγινε πλήρως κατανοητό ότι πολλά πράγματα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και πλέον εισερχόμαστε σε μια εποχή για το ελαιόλαδο που η τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας και της αγοράς αποτελούν διαβατήριο για την τύχη του. Τα νέα δεδομένα απαιτούν τη στενή συνεργασία όσων εμπλέκονται (οργανώσεων παραγωγών και μεμονωμένων παραγωγών, ελαιοτριβέων, εμπόρων, και γεωπόνων) ώστε το ελαιόλαδο που παράγουμε να διατηρήσει την υψηλή ποιότητά του και να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τον τόπο μας.

Από την πλευρά μας, ως Ομάδα Παραγωγών, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης των μελών μας και της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τη συνειδητοποίηση του προβλήματος, την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη βελτίωση του σχεδίου συγκομιδής, για να αποφύγουμε επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους δύο εισηγητές για την πολύτιμη προσφορά τους στην επιτυχία του εκπαιδευτικού σεμιναρίου και την “Εύφορη Γη” για την παρουσία της και την κάλυψη της εκδήλωσης» σημειώνεται από τους διοργανωτές.