Εκδήλωση της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή τον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Εκδήλωση της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή τον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Εκδήλωση πραγματοποίησε η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή τον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Κατερίνα Αγγελακοπούλου, μέλος του ΤΣ. Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Θοδωρής Μπολέτης, Γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Ακολούθησε συμβολική κατάθεση στεφάνων στα νερά του λιμανιού της Καλαμάτας και ενός λεπτού σιγή.

Κατά τον χαιρετισμό ο Θοδωρής Μπολέτης δήλωσε:
Το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο , με τουλάχιστον 600 νεκρούς πριν ακριβώς έναν χρόνο, ανοιχτά της Πύλου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και της χώρας μας.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 81, όμως οι μαρτυρίες λένε ότι τα εκατοντάδες γυναικόπαιδα πνίγηκαν κλειδωμένα στα αμπάρια του πλοίου

Το αλιευτικό «σαπάκι» ξεκίνησε από την Αίγυπτο και ακολουθώντας στην Λιβύη φόρτωνε κατατρεγμένους. Να θυμίσουμε ότι η Λιβύη και ο πολέμαρχος Χ. Χαφτάρ που την ελέγχει, είναι ο προνομιακός συνομιλητής της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι από το αεροδρόμιο Καλαμάτας έφευγαν τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίσουν το λαό της Λιβύης, σκορπώντας θάνατο και προσφυγιά. Να θυμίσουμε ότι τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έριξαν τόνους λάσπης στο ΚΚΕ και σε όποιον απαιτούσε να σταματήσει ο πόλεμος, μιλώντας για την σπουδαία θέση της Ελλάδας στον πόλεμο, μιας και μετά την καταστροφή του λαού της Λιβύης, ξεκίνησαν οι σπουδαίες μπίζνες του Ελληνικού κεφαλαίου. Ενώ η τραγική ειρωνεία είναι, ότι οι ξεριζωμένοι αυτού του πολέμου, θα πνιγόντουσαν στα ίδια νερά, από όπου απογειωνόντουσαν τα πολεμικά αεροσκάφη.

Και αυτό το σαπάκι γεμάτο φτώχια και πόνο, αρμένιζε για πέντε μέρες υπερφορτωμένο με συνολικά 750 ψυχές.

Και ενώ η Frontex (ο κατασταλτικός μηχανισμός φύλαξης των συνόρων της ΕΕ), το βλέπει, με τους ανθρώπους να κρέμονται σαν τα «τσαμπιά», το αφήνει να συνεχίζει την πορεία του, να φτάσει σε διεθνή ύδατα 47 μίλια από την Πύλο, όπου και ανατράπηκε.

Εκτός από την Frontex, συνένοχοι στη βύθιση του πλοίου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το Λιμενικό. Το τελευταίο, παραδέχτηκε ότι επιχείρησε να ρυμουλκήσει το «σαπάκι», ενώ στην αρχή έλεγε ψέματα.

Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες επιζώντων που έχουν καταγγείλει ότι η δράση του Λιμενικού, το οποίο επιχείρησε να ρυμουλκήσει με σκοινί το σαπιοκάραβο, είναι αυτή που οδήγησε στο ναυάγιο, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του.

Οι επιζώντες έλεγαν ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν, ενώ αρκετές ώρες πριν ορισμένοι παρακαλούσαν σε διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Παρόλο αυτά αμέσως μετά το έγκλημα ξεκίνησε η προσπάθεια συγκάλυψης.

Οι πρώτοι που σύρθηκαν σε δίκη ως «διακινητές» ήταν 9 Αιγύπτιοι, από τους επιζώντες του ναυαγίου. Και ενώ τελικά στην δίκη αθωώθηκαν, συνέχισαν να τους έχουν κρατούμενους για δύο επιπλέον βδομάδες.

Στη δίκη οι φορείς του μαζικού κινήματος στην πόλη μας, απαίτησαν να καθίσουν στο σκαμνί οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα.

Η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στην συγκέντρωση των σωματείων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών και προσαγωγές στελεχών του ΚΚΕ, αποδεικνύει, ότι κανείς και τίποτα, δεν μπορεί να εμποδίσει τον λαό να διεκδικεί την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και των πραγματικών ενόχων και αυτού του εγκλήματος

Ο στόχος τους ήταν και είναι η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του κράτους, της FRONTEX και της ίδιας της ΕΕ για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του. Όμως κάτω από την δράση του λαού – Δεν τους πέρασε!

Ένα χρόνο μετά δεν ξεχνάμε!

Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε υγρά νεκροταφεία!

Οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα της Πύλου είναι η πολιτική της ΕΕ και των Κυβερνήσεων.

Ένα χρόνο μετά η Μεσόγειος συνεχίζει να γίνεται θάλασσα νεκρών.

Γιατί συνεχίζει η αιτία, η πολιτική ΕΕ – Κυβερνήσεων.

·         Η πολιτική που γεννά φτώχια και πολέμους, αναγκάζοντας ολόκληρους λαούς να ξεσπιτώνονται κατά εκατομμύρια από τον τόπο τους για να βρουν μια καλύτερη ζωή.

·         Η πολιτική που σπρώχνει εξαθλιωμένους ανθρώπους στα χέρια των δουλεμπόρων, να τους στοιβάζουν σε σαπιοκάραβα για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, που έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για πάνω από 28.000 από αυτούς.

·         Η πολιτική που αντί να διευκολύνει την μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, τους εγκλωβίζει σε στρατόπεδα τύπου Μόρια, με τα διάφορα «Δουβλίνα» και το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Που με εργαλείο τις δυνάμεις του Frontex, εφαρμόζει τη βίαιη επαναπροώθηση  προσφύγων και μεταναστών, πολλές φορές οδηγώντας σε ναυάγια.

Την ίδια στιγμή αυτοί που τους πνίγουν, προωθούν «δουλεμπορικές» συμφωνίες μεταξύ χωρών εντός και εκτός Ε.Ε., για την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού για τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Ένα χρόνο μετά, ΕΕ και κυβερνήσεις, κλιμακώνουν την εγκληματική πολιτική τους. Από την μία κλιμακώνουν τις πολεμικές συγκρούσεις για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών. Από την άλλη προχωράνε στον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κλιμακώνοντας τις επαναπροωθήσεις, τους εγκλωβισμούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κτλ.

Υπόλογοι είναι και τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.) της Ε.Ε., που έχουν συνδιαμορφώσει το αντιμεταναστευτικό πλαίσιο της Ε.Ε. Να θυμηθούμε ότι με αφορμή το έγκλημα της Πύλου, εκείνες τις ημέρες ξεκίνησε ένας αποπροσανατολιστικός καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης. Γιατί τελικά ήθελαν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, Δουβλίνο 2 κ.λ.π.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έφερε την FRONTEX στο Αιγαίο και έφτιαξε τα Νταχάου της Μόριας. Η δε ΝΔ πανηγυρίζει για τους φράκτες στον Έβρο και τα pushbacks.

Το έγκλημα στην Πύλο δεν θα ξεχαστεί, γιατί αυτό επιβάλλει το δίκαιο αίσθημα της οργής του λαού που διαδήλωσε μαζικά τις μέρες του πολύνεκρου ναυαγίου και την ημέρα του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση, οφείλει να απαντήσει τι έγινε το μοιραίο βράδυ, γιατί δεν σώθηκαν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι που κινδύνευαν, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και την καταδίκη των πραγματικών ενόχων του πολύνεκρου ναυαγίου.

·        Καλούμε τον ελληνικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην “κανονικότητα” των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο.

·        Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που γίνονται για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών ληστών και προκαλούν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

·        Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους.

·        Με ευθύνη κράτους – κυβέρνησης να φτιαχτεί επιτέλους ένας αξιοπρεπής χώρος βραχείας φιλοξενίας μεταναστών. Να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται στον ακατάλληλο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας.

Τέλος απαιτούμε και από την σημερινή σεμνή τελετή μας να υλοποιηθεί η δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανέγερση του μνημείο στην Πύλο, σαν ελάχιστο φόρο τιμής για αυτό τον μεγάλο υγρό τάφο στην ιστορία του τόπου μας.

Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Β] Επίσης περιοδεία με αφορμή την θλιβερή επέτειο από τον 1 χρόνο του ναυάγιου της Πύλου πραγματοποίησε στη Πυλο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θάνο Ραδιώτη, μέλος της Τ.Ε και δημοτικό σύμβουλο Πύλου – Νέστορος.

Στη συζήτηση με κατοίκους και καταστηματάρχες αναδείχτηκαν οι πολιτικές ευθύνες ΕΕ, κυβερνήσεων, frontex που με την αντιμεταμαστευτική τους πολιτική έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών.

Ιδιαίτερα για το ναυάγιο της Πύλου, με τις εκαντοντάδες νεκρών, στην πλειοψηφία τους γυναικών και παιδιών, απασχόλησε το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των αιτιών του ναυάγιου, ούτε τιμωρία των πραγματικών ενόχων.

Αναδείχθηκε επίσης ότι ειναι κοινή η αιτία που σπρώχνει τους μετανάστες στα χέρια των διακινητών και τα σαπιοκάραβα, με τη πολιτική οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, στις φωτιές στη Δαδιά και αλλού, στις πλημμύρες του κάμπου.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για τη πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου.