Ένας χρόνος δίχως δικαιοσύνη και απαντήσεις

Ένας χρόνος δίχως δικαιοσύνη και απαντήσεις

Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Είναι το σημείο, 5.109 χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας, που η άβυσσος συναντά τον πυρήνα της γης και ρουφά καθετί στα έγκατά του.

Είναι, από πέρυσι τέτοια μέρα, 14 Ιουνίου του 2023, ο υγρός τάφος εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που πνίγηκαν χωρίς να προλάβουν να παλέψουν έστω για τη ζωή τους. Εκατοντάδων ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα επειδή βρέθηκαν σ’ ένα ψαροκάικο όχι μεγαλύτερο των 30 μέτρων.

Νερά θολά, ψυχή βαθιά, ανάσα καμιά. Ο εφιάλτης του 2013 στη Λαμπεντούζα είχε επιστρέψει ξανά, ολοζώντανος, δέκα χρόνια αργότερα. Ένας εφιάλτης με μεγαλύτερη αγριότητα και σε μεγαλύτερη ένταση. Το μπλε της θάλασσας είχε βαφτεί κόκκινο, η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος ολάκερος, είχε σοκαριστεί για άλλη μια φορά.

Επισήμως οι νεκροί του ναυαγίου, που συνέβη 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των ακτών της Πύλου, ανήλθαν στους 82. Όσες οι σοροί που ανασύρθηκαν εκ των υστέρων. Οι μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, κυρίως γυναικόπαιδα στοιβαγμένα στην καρίνα του αλιευτικού σκάφους «Adriana» που βυθίστηκε ξημερώματα Τετάρτης, εκτιμώνται δεδομένα περισσότεροι από 400. Είναι πολύ πιθανό να υπερβαίνουν τους 500. Οι έρευνες που διεξήχθησαν για μέρες στο σημείο δεν απέδωσαν αποτέλεσμα…

Α.Π.