Κέντρο Πολιτισμού η Μάδαινα με λαογραφικό- εκκλησιαστικό μουσείο και βιβλιοθήκη

Κέντρο Πολιτισμού η Μάδαινα με λαογραφικό- εκκλησιαστικό μουσείο και βιβλιοθήκη

Πρόσφατα η Μάδαινα έκανε τη μεγάλη έκπληξη για όσους οραματίζονται τα χωριά να ζωντανεύουν, να γίνονται επισκέψιμα, μα κυρίως να αποτελούν κοιτίδα πολιτισμού και να αποτελούν το επίκεντρο εκπαιδευτικών εκδρομών. Το τελευταίο διάστημα ο δραστήριος σύλλογος φιλοξένησε και ξενάγησε σχολεία στο χωριό, στα μουσεία του και μύησε τους μικρούς επισκέπτες στην αρχιτεκτονική του.

Η Μάδαινα διεκδικεί τα σκήπτρα του ιδανικού προορισμού που ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο: Πολιτισμός-Αρχιτεκτονική-Γαστρονομία. Στη Μάδαινα συναντάς διάσπαρτα αρχοντικά σπίτια και παλαιά σπίτια καλά διατηρημένα, που ευτυχώς παραμένουν ανοιχτά, μπολιασμένα με μνήμες και επισκέψιμα, καθώς δεν έπαψαν ποτέ να κατοικούνται, αν όχι όλο το χρόνο τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες.

Η αγάπη για το χωριό είναι έντονη και εμφανής σε κάθε γωνιά του. Τόσο οι κάτοικοι όσο και ο δραστήριος σύλλογος συνέβαλαν στη δημιουργία λαογραφικού μουσείου, εκκλησιαστικού μουσείου και βιβλιοθήκης. Παράλληλα, οι πλακόστρωτοι δρόμοι που ενώνουν τις γειτονιές του χωριού με την καρδιά του, αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στον περιηγητή.

Στην καρδιά του χωριού υπάρχει και ένα από τα ιστορικότερα καφενεία της Ελλάδας, που του δίνει ζωή και αποτελεί αγαπημένο προορισμό μόνιμων κατοίκων, αλλά και επισκεπτών της Μεσσηνίας. Παράλληλα, αποτελεί τον πρεσβευτή της μεσσηνιακής κουζίνας, καθώς οι γαστρονομικές επιδόσεις των ιδιοκτητών είναι εναρμονισμένες με τα ποιοτικότερα προϊόντα της μεσσηνιακής γης.

Ελάχιστα χιλιόμετρα από τη μητρόπολη του Δήμου Μεσσήνης, η γραφική και ιστορική Μάδαινα δελεάζει, προσκαλεί και αναμένει τους λάτρεις της Μεσσηνίας, για να τους προσφέρει στιγμές γεμάτες από ιστορία, γαλήνη και γεύση.

Είναι σπάνιο σε ένα μικρό χωριό να υπάρχουν τόσα πολλά σημεία πολιτιστικής αναφοράς. Εκτός από τα δύο μουσεία που διακρίνονται για το πλήθος των εκθεμάτων τους και την ιδανική ταξινόμησή τους, ώστε ο επισκέπτης παράλληλα να θαυμάζει, αλλά και να μαθαίνει την παράδοση του τόπου, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού πραγματοποιεί ποιοτικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, διενεργεί καθαρισμό και καλλωπισμό σε δημόσιους χώρους και παραμένει πιστός σε δράσεις ολιστικής μορφής, με αποτέλεσμα και η ίδια η πόλη της Μεσσήνης, που απέχει ελάχιστα από το χωριό, να διεκδικεί τα σκήπτρα μιας μητρόπολης με αξιόλογα χωριά «δορυφόρους», που προσελκύουν επισκέπτες.

Οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» παρουσιάζουν μέσα από αφιερώματα στο διαδίκτυο τη Μάδαινα ως χωριό υπόδειγμα: φιλοξενίας, γνωριμίας με τη λαογραφική παράδοση του τόπου και τις αυθεντικές γεύσεις της Μεσσηνίας!

Να αναφερθεί πως ην επιμέλεια της παρουσίασης έχουν ο Γιάννης Λάσκαρης και ο Άρης Μπαρκούρας.