Ναυάγιο Πύλου: Πορεία και συναυλία συμπαράστασης στην Καλαμάτα

Ναυάγιο Πύλου: Πορεία και συναυλία συμπαράστασης στην Καλαμάτα

H συμπλήρωση ενός έτους από το εγκληματικό πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου σήμερα  Παρασκευή 14 Ιουνίου τιμάται με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στην πόλη Λαλαμούσα του Πακιστάν, όπου θα συγκεντρωθούν 350 οικογένειες θυμάτων.

Στις κινητοποιήσεις μνήμης και διεκδίκησης δικαιοσύνης καλούν, μεταξύ άλλων, σωματεία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φοιτητικοί σύλλογοι, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος, η Κοινότητα Καμερούν, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, η Νέα Αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οργανώνονται, επίσης, διαδηλώσεις έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Χάγη, Βαρσοβία και Βαρκελώνη.

Καλαμάτα
Η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας διοργανώνει μεγάλη πορεία στην πόλη και συναυλία αύριο για τον ένα χρόνο από το Ναυάγιο της Πύλου. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις έξι το απόγευμα (6.00) του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και θα ακολουθήσει πορεία, που θα καταλήξει, περίπου στις οκτώ (8.00) το βράδυ το βράδυ, στο Πάρκο του Λιμενικού, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, με τα «Υπόγεια Ρεύματα», τους «Social Waste», τους «Τσοπάνα Rave», τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον Γιώργο Κωστογιώργη, τους «Ήμαρτον» και τα «ANTIFonA».

Τα έσοδα θα διατεθούν για την υπεράσπιση των εννιά επιζώντων που φυλακίστηκαν για ένα χρόνο και κατηγορήθηκαν ως διακινητές μέχρι να κριθούν αθώοι από το δικαστήριο της Καλαμάτας, καθώς και στον αγώνα ενάντια στη συγκάλυψη των ευθυνών του Λιμενικού.

Συμπαράσταση
Τη συμπαράστασή τους στις 600 οικογένειες θυμάτων από Πακιστάν, Αίγυπτο, Συρία και Παλαιστίνη εκφράζουν η ΚΕΕΡΦΑ, επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα».

Επισημαίνουν τις καταγγελίες των επιζώντων ότι «το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν βούλιαξε έπειτα από ανατροπή την οποία προκάλεσε η βίαιη ρυμούλκησή του από το σκάφος 920 του Λιμενικού Σώματος για να απωθηθεί προς την Ιταλία» και σημειώνουν: «Η ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές με την απώλεια ενός εκατομμυρίου ψήφων είναι μια ηχηρή αποδοκιμασία της πολιτικής της κυβέρνησης που έσπειρε το θάνατο και τη φτώχεια στις γειτονιές, στα Τέμπη, την Πύλο και τη Δαδιά. […] Η Ν.Δ. τροφοδότησε την Ακροδεξιά με το ρατσισμό και τα εγκλήματά της στην Πύλο και τη Δαδιά, αλλά η εργατική και νεολαιίστικη αντίσταση, τα κινήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην παλαιστινιακή αντίσταση, στην ομοφοβία και το σεξισμό στάθηκαν ανάχωμα στο να μην πάρει η Ακροδεξιά δύναμη όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου απειλεί να επιβάλει την αντιδραστική εναλλακτική της!».

Διεθνής Αμνηστία
Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη διερεύνηση του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, στις 14 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και την οργάνωση Human Right Watch.

Στην πρώτη επέτειο της τραγωδίας, η Judith Sunderland, διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην Human Rights Watch, δήλωσε: «Είναι αδιανόητο ότι ένα χρόνο μετά από αυτή τη φρικτή τραγωδία, η έρευνα για την πιθανή ευθύνη του Λιμενικού Σώματος δεν έχει προχωρήσει. Πρέπει να δούμε μια αξιόπιστη διαδικασία λογοδοσίας και ένα τέλος στον κύκλο βίας και ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας».

Η Adriana Tidona, ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε: «Εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει σε αδιέξοδο, περιμένοντας την αλήθεια για τη μοίρα των αγαπημένων τους. Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να προχωρήσουν στις έρευνές τους για την πιθανή ευθύνη της ακτοφυλακής σε αυτό το περιστατικό για να αποδώσουν τελικά δικαιοσύνη».

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας ανέδειξε αποτυχίες των ελληνικών Αρχών λίγες ώρες πριν από το ναυάγιο και σοβαρούς ισχυρισμούς ότι περιπολικό σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής προκάλεσε την ανατροπή της βάρκας ενώ προσπαθούσε να τη ρυμουλκήσει.