Το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου θα παρουσιάσει σήμερα Σάββατο, 3 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Χαρακοπιού, την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ένα βότσαλο στη λίμνη», σε σκηνοθεσία Κώστα Κλάγκου. Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Αιμιλία Καλύβα, Χρύσα Μαρίνη, Κατερίνα Γύφτου, Τάκης Κυριακόπουλος, Χριστιάνα Μακρή, Χρήστος Καλογερόπουλος, Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου και Ηλίας Στυλιανόπουλος.
Ως είθισται η πρώτη παράσταση δόθηκε «εντός έδρας», στο Μουζάκι (22/7), γνωρίζοντας και φέτος πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ είναι προγραμματισμένη να «ανέβει» στη Χώρα στις 10 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Νεστόρειων. Οι παραστάσεις σε Χαρακοπιό και Χώρα διοργανώνονται σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου- Νέστορος και είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ αναμένεται αντίστοιχη συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας σε ημερομηνίες και μέρη που απομένει να προσδιοριστούν.
Η θεατρική ομάδα Μουζακίου αποτελεί πραγματικά πρωτοποριακό εγχείρημα, καθώς με ορμητήριο το όμορφο μικρό ορεινό χωριό της Τριφυλίας μετρά 37 χρόνια ύπαρξης, ενώ από την αρχή μέχρι σήμερα συνεχίζει με την ίδια δυναμική να προσφέρει υψηλού επιπέδου παραστάσεις με ντόπιους ερασιτέχνες συντελεστές.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1984 και μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια «έχει να δείξει έργα που έγιναν και γίνονται στο χωριό μας, εκδηλώσεις που σκοπό είχαν την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και την πνευματική καλλιέργεια του κόσμου. Χορευτικά τμήματα, μουσικά τμήματα και, φυσικά, το θεατρικό τμήμα, που από το 1987 που ιδρύθηκε έχει παρουσιάσει πολλές και αξιόλογες παραστάσεις» αναφέρουν οι υπεύθυνοι της προσπάθειας και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι για την επίτευξη των στόχων.
Με ενθουσιασμό μιλά στο «Θ» και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ντιάνα Μαρίνη, αναφέροντας ότι η θεατρική ομάδα καθιερώθηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή, κόβοντας 300 με 400 εισιτήρια, με όλες τις παραστάσεις να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες και με εμφανίσεις στην Καλαμάτα, αλλά και μακριά από το νομό (Αθήνα, Πάτρα κ.α.).
Εκτός από το σκηνοθέτη-εκπαιδευτικό Κώστα Κλάγκο, στον οποίο οφείλεται εξ αρχής το υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και λόγω της μόνιμης διαμονής του στο Αίγιο, «βασικός παίκτης» όλα αυτά τα χρόνια στο συντονισμό των παραστάσεων και τη διανομή είναι το μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, Τάκης Κυριακόπουλος. Το διοικητικό σχήμα συμπληρώνουν οι Τάκης Κυριακόπουλος, Γιώργος Νικολακόπουλος, Κώστας Καναβός, Ηλίας Στυλιανόπουλος, Μαρία Κορδή, Ντιάνα Μαρίνη, ενώ πρόεδρος είναι ο Γιώργος Μαρίνης.
Πάνω από 100 ηθοποιοί έχουν ανέβει στη σκηνή όλα αυτά τα χρόνια, όπως μετρήθηκαν και μέσα από τη συγκινητική επετειακή εκδήλωση που έγινε στα 30χρονα του εγχειρήματος (αποδόθηκε σε όλους τους συντελεστές αναμνηστικό μετάλλιο, ενώ προβλήθηκε ένα αφιέρωμα με αποσπάσματα από διάφορα έργα). Κάποιοι από αυτούς ξεδίπλωσαν απροσδόκητα ένα ιδιαίτερο ταλέντο, όλοι απέκτησαν έναν άλλον «αέρα», ενώ σε πολλές παραστάσεις υπάρχουν σκηνοθετικά «ευρήματα» και σκηνικά που εντυπωσιάζουν. Τα σκηνικά (φέτος από τον Ανδρέα Σταύρου) και τα κοστούμια (δουλειά όλης της ομάδας), όπως και η επιμέλεια των ηθοποιών (κομμώσεις, μακιγιάζ) και ο φωτισμός, είναι «κομμάτια» στα οποία από την πρώτη παράσταση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή με υψηλό μπάτζετ, προκειμένου να προβληθεί ο επαγγελματισμός της προσπάθειας.
Η Ντιάνα Μαρίνη θυμάται ακόμη μία από τις πρώτες παραστάσεις όταν η ίδια ήταν 18-19 ετών, τον Δον Καμίλο, με τα πορφυρά ράσα του καρδιναλίου, κι ένα αυτοκίνητο να εισβάλει στο χώρο της παράστασης στα «Κίτρινα γάντια» το 2018.
Πέρα από τα πιο προφανή «κέρδη» όπως η δημιουργικότητα και η έκφραση, η πολιτισμικοπνευματική καλλιέργεια, η σύσφιξη των σχέσεων, οι βελτιώσεις και η προβολή του χωριού για καλούς λόγους, η Ντιάνα Μαρίνη φωτίζει και μιαν άλλη διάσταση, που είναι η ανεπίγνωστη απελευθέρωση που έφερε σταδιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ειδικά οι θεατρικές δράσεις στο Μουζάκι. «Ξεκινώντας από το θέατρο και χωρίς να το καταλάβουν οι κάτοικοι του χωριού πέρασαν από μια “απελευθέρωση” και μία γρήγορη μετάβαση προς τον πολιτισμό, προς τον άνθρωπο, προς τη γυναίκα και προς όλες τις κατευθύνσεις» λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει ως παράδειγμα πόσο φυσιολογικό ήταν οι γυναίκες του χωριού κατά τις παλιότερες δεκαετίες, οπότε σε χωριά και κωμοπόλεις ήταν έντονα τα σχετικά στερεότυπα, να πηγαίνουν μόνες τους στο καφενείο ή στην ταβέρνα.
Τέλος, η Ντιάνα Μαρίνη τονίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου, ο οποίος δε συγκεντρώνει χρήματα στο ταμείο του, αλλά φροντίζει όλες οι δράσεις να είναι, αν όχι ελεύθερες, προσιτές σε όλους. «Επενδύουμε στο χαρούμενο άνθρωπο» όπως χαρακτηριστικά λέει.
Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, σχεδόν όλα τα έργα της θεατρικής ομάδας Μουζακίου είναι κωμωδίες (με ιδιαίτερη προτίμηση στους Σακελλάριο και Ρέππα-Παπαθανασίου), εξαιτίας αυτής της συνειδητής προσπάθειας να χαρεί και να «ξεδώσει» ο κόσμος.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη