Ελάχιστη κατανάλωση στις ξαπλώστρες στην Καλαμάτα προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΜ
Μια δύσκολη χρονιά για την εστίαση αποδείχθηκε η φετινή, με τη σεζόν να ξεκινά με μέτρα που έφεραν αναστάτωση και την ακρίβεια να δυσκολεύει τον επισκέπτη της περιοχής μας να κάνει τις διακοπές που θέλει.
Η Καλαμάτα και γενικότερα η Μεσσηνία, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, δέχτηκαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όμως η οικονομική δυσπραγία τούς έκανε να είναι συγκρατημένοι στις καταναλώσεις και τις εξόδους τους.
Οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων Εστίασης Καλαμάτας και Μεσσηνίας σκιαγραφούν τη φετινή σεζόν, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Ο κ. Νίκος Μαλαπέτσας επισήμανε πως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο που κάνει τις διακοπές του ο επισκέπτης «και αυτό πρέπει να το μελετήσουμε βαθιά, ώστε να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Κολοβός προτείνει να τεθεί ένας κανόνας στην Καλαμάτα και να υπάρχει μια λογική χρέωση ή ελάχιστη κατανάλωση για τις ξαπλώστρες στην παραλία. Παράλληλα, σημειώνει ότι πρέπει πλέον «να δίνουμε κάτι παραπάνω στους επισκέπτες».
Περίεργη και δύσκολη σεζόν
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, χαρακτήρισε τη φετινή σεζόν περίεργη και δύσκολη. Εξήγησε πως ξεκίνησε άσχημα με τους αυστηρούς προορισμούς με το νέο νόμο για τον αιγιαλό και τις παραλίες, ο οποίος δημιούργησε ανασφάλεια στους καταστηματάρχες, ενώ ακολούθησαν τα προβλήματα με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την αύξηση του ΦΠΑ σε αναψυκτικά και καφέ.
«Κι όλα αυτά στην αρχή της σεζόν. Καινούργια πράγματα για τους επιχειρηματίες που αφορούσαν σημαντικά οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα και τα οποία δε σε άφηναν να ετοιμασθείς κατάλληλα για τη σεζόν. Επίσης, μέσα στον Ιούλιο, την ώρα που ο κόσμος ετοίμαζε βαλίτσες για διακοπές, εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά. Από την άλλη πλευρά, είχαμε παρατεταμένο καύσωνα, που είναι το ίδιο με μια κακοκαιρία. Ο κόσμος απέφευγε τις μετακινήσεις», σημείωσε ο κ. Μαλαπέτσας.
Παρά ταύτα, σημείωσε πως η σεζόν ξεκίνησε καλά το Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά μετά τις 15 Ιουλίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έκανε «μεγάλη κοιλιά».
«Από εκεί και μετά, ήρθε αρκετός κόσμος και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει έτσι δυνατά μέχρι και αυτό το Σαββατοκύριακο. Είχαμε πολλούς επισκέπτες, αλλά με μικρότερες καταναλώσεις. Ο κόσμος ήταν συγκρατημένος. Επέλεξαν πολλές ώρες να καθίσουν στη θάλασσα και λιγότερο να ανέβουν στα καταστήματα, με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση. Φέτος το καταλάβαμε και εμείς στην εστίαση, ότι όσοι νοικιάζουν “airbnb” δεν εμφανίζονται στα καταστήματα. Πολλές ώρες στη θάλασσα με έναν καφέ και μετά σπίτι», απάντησε ο κ. Μαλαπέτσας για το αν οι επισκέπτες περιόρισαν τα έξοδά τους.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πια ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο που κάνει τις διακοπές του ο επισκέπτης, «κι αυτό πρέπει όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του τουρισμού να το μελετήσουμε βαθιά, ώστε να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε».
Ο κ. Μαλαπέτσας εκτίμησε ότι η σεζόν για την περιοχή μας δεν τελειώνει και ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να επισκέπτεται την Καλαμάτα τα Σαββατοκύριακα, εφόσον ο καιρός κρατήσει και μειωθούν λίγο οι τιμές των καταλυμάτων, καθώς, όπως μας είπε, πελάτες τού σχολίασαν ότι τις βρίσκουν τσιμπημένες έως τσουχτερές σε κάποιες περιπτώσεις.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, τόνισε πως η σεζόν στη Μεσσηνία συνεχίζεται και το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο.
Μίλησε για «κοιλιά» στην κίνηση τον Ιούλιο, χαρακτηρίζοντας ως αστάθμητο παράγοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro, αθλητικά γεγονότα τα οποία έγιναν σε χώρες που παραδοσιακά είναι επισκέπτες της περιοχής μας.
«Ο Σεπτέμβριος είναι σχεδόν γεμάτος για την Καλαμάτα και θα συνεχισθεί έτσι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Και πιστεύουμε ότι αυτή την περίοδο θα έρθει πιο ποιοτικός κόσμος. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου περιμένουμε έναν καλό αριθμό ξένων επισκεπτών. Από τους επισκέπτες που αναμένονται, το 80% θα είναι ξένοι, οι οποίοι έχουν κι άλλα ενδιαφέροντα, όχι μόνο τον ήλιο, την ξαπλώστρα και τη θάλασσα», πρόσθεσε.
Για την κίνηση στην εστίαση, παρατήρησε ότι δεν πήγαν τόσο καλά τα πράγματα, καθώς λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από 11.00 το πρωί έως 7.00 το απόγευμα οι τουρίστες δεν κυκλοφορούσαν για να πάνε στα μαγαζιά.
«Αυτό άφησε μεγάλο κενό στην εστίαση, που δεν αναπληρώνεται τις υπόλοιπες ώρες ή το υπόλοιπο της περιόδου. Παράλληλα, ήταν περιορισμένα τα οικονομικά του κόσμου και οι καταναλώσεις συγκρατημένες», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κολοβός προχώρησε και σε μια πρόταση, λέγοντας ότι πρέπει να παρθεί απόφαση για το ποια ταυτότητα θέλει να δώσει η Καλαμάτα στο λουόμενο που φιλοξενεί, προτείνοντας να εφαρμόσουν όλοι ελάχιστη κατανάλωση στις ξαπλώστρες. «Δεν μπορεί να υπάρχει το κατάστημα που έχει ελάχιστη κατανάλωση στην ξαπλώστρα και το άλλο δίπλα να μην έχει. Πρέπει να υπάρχει κοινή ταυτότητα. Να υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση. Ένα λογικό ποσό – γιατί ξέρουμε την οικονομική κατάσταση -για μια ομπρέλα με ξαπλώστρες, για τις οποίες θα προσφέρουμε τρεις υπηρεσίες: Η ξαπλώστρα να είναι καθαρή και σκουπισμένη, να βρει ο λουόμενος πάγο και έναν τρόπο να φορτίσει το κινητό του».
Κλείνοντας χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά προβληματική με «πολλά φίλτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί δε θέλει να τη δει αρνητικά.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Κοιτώντας και λίγο τα Χριστούγεννα, όλο αυτό μπορούμε να το παρατείνουμε με τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τους δύο καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό έχουμε κάνει ως Σύλλογος αυτό με το θεματικό τουρισμό και θα το ξεκινήσουμε πάλι. Πρέπει να δώσουμε στους επισκέπτες κάτι παραπάνω από δύο τοίχους κι ένα καλό στρώμα», κατέληξε.
Της Βίκυς Βετουλάκη