Αυλαία την Παρασκευή για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Αυλαία την Παρασκευή για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

«Κάθε χρόνο τείνουμε να βάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά…»

Φθάνοντας στο δέκατο χρόνο από όταν συστήθηκε στην πόλη της Καλαμάτας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκινά την προσεχή Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου.

Μάλιστα, πέραν της Καλαμάτας, το φεστιβάλ εξακτινώνεται προβάλλοντας επιλεγμένα ντοκιμαντέρ σε δεκατρείς ακόμη πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Αμαλιάδα και Φιλιατρά).

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι με τη λήξη του την 1η Δεκεμβρίου η σκυτάλη θα δοθεί στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, παρατείνοντας έτσι τον παλμό της τέχνης του ντοκιμαντέρ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη χαρά για τα δέκα χρόνια ύπαρξης του φεστιβάλ, ενώ υπογράμμισε ότι «κάθε χρόνο τείνουμε να ανεβάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά».

Μιλώντας για το περιεχόμενο του επετειακού φεστιβάλ, ανέφερε ότι πρόκειται να προβληθούν περισσότερες από 110 ελληνικές και ξένες ταινίες, εκ των οποίων οι 43 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες, ενώ θα υπάρχει και μια παγκόσμια πρεμιέρα Ινδού σκηνοθέτη.

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος του φεστιβάλ κάθε χρόνο είναι να δίνεται έμφαση και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, με αποτέλεσμα φέτος να διεξαχθούν 8 μαθητικά προγράμματα σε 8 διαφορετικά σχολεία της Καλαμάτας, στη θεματική «Κινηματογράφος και Περιβάλλον».

Οι παράλληλες δράσεις του φετινού φεστιβάλ δε σταματούν εκεί, καθώς θα πραγματοποιηθούν τρεις επιμέρους εκθέσεις (έκθεση «Σκιτσοπόλεις» στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας αναρτημένη στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έκθεση φωτογραφίας για την πλατεία Εξαρχείων στο χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας).

Στο μεταξύ, η καλλιτεχνική διευθύντρια στάθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια από πλευράς του φεστιβάλ γίνεται προσπάθεια για καλύτερη πρόσβαση ΑμεΑ στον κινηματογράφο, κι έτσι με την αρωγή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου υλοποιείται και φέτος το πρόγραμμα «Ντοκιμαντέρ για Όλους», με μεταγλωττίσεις, υποτιτλισμό για άτομα με προβλήματα ακοής, ακουστικές περιγραφές κ.ά.

Κλείνοντας, η κα Πετροπούλου ανέφερε ότι το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ συνδιοργανώνεται από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και την υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική σύμβουλος του φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, πρόσθεσε ότι και αυτή τη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του φεστιβάλ με όλα τα πανεπιστήμια που διαθέτουν κινηματογραφικές σχολές, ενώ φέτος θα παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του φεστιβάλ και φοιτητές του ΕΚΠΑ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου φεστιβάλ θα δοθούν δύο πρωτότυπα σεμινάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την κατασκευή παιχνιδιών. Στη λήξη δε, των προβολών θα γίνουν οι καθιερωμένες βραβεύσεις καλύτερων ταινιών στο είδος τους, με την κριτική επιτροπή να απαρτίζεται από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο: peloponnisosdocfestival.com

Χρ.Μ.