Στα προβλήματα με τα ογκώδη αντικείμενα στις Εργατικές Κατοικίες Κυπαρισσίας, τις διακοπές νερού και τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, αναφέρθηκε, θέτοντας ερωτήσεις, προ ημερήσιας διάταξης, στην 32η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, απόντων δημάρχου και 10 συμβούλων (ενός αντιδημάρχου και εννέα της αντιπολίτευσης), η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Κατερίνα Τσιγκάνου.
Όπως σημείωσε η κα Τσιγκάνου: «Το δεύτερο θέμα είναι τα σκουπίδια. Όχι γενικά. Έχω ζητήσει από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κάτι συγκεκριμένο, σε προσωπικό επίπεδο, δύο φορές, για ένα ζήτημα που μου έχουν διαμαρτυρηθεί δημότες στις Εργατικές Κατοικίες Κυπαρισσίας και δεν έχω λάβει ανταπόκριση. Γι’ αυτό και αναγκάζομαι να το φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το ζήτημα που σας έχω ζητήσει, κε αντιδήμαρχε, είναι τα σκουπίδια τα ογκώδη στις Εργατικές Κατοικίες. Να οριστεί ένα μέρος στο οποίο εκεί να βάζουν τα πράγματά τους».
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος, Πολυχρόνης Κουνάβης, είπε: «Έχω δεσμευτεί ότι θα βρούμε κάποιο μέρος και κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, θα γίνει. Δεν είπαμε ότι αύριο το πρωί θα γίνει», με την κα Τσιγκάνου να του απαντά: «Έχετε δεσμευτεί ότι θα ’ρθείτε να το δείτε. Θα μπορούσατε να καλέσετε και κάποιον από εκεί, αλλά δεν έχετε έρθει ακόμα. Δηλαδή, αν είναι δύσκολο να γίνει μια επίσκεψη από εδώ στις Εργατικές, πόσο δύσκολο θα ’ναι να λυθεί και το ίδιο το θέμα…».
Η κα Τσιγκάνου συνέχισε λέγοντας: «Το τρίτο θέμα είναι το νερό. Όλο το καλοκαίρι, που απασχολούσε όλους μας, λέγαμε ότι έφταιγε ο Θεός που δε βρέχει και να κάνουμε οικονομία. Τώρα βρέχει. Βρέχει τόσο πολύ που δεν μπορούμε να πάμε να μαζέψουμε τις ελιές. Η Απάνω Πόλη Κυπαρισσίας χθες (σ.σ. την Κυριακή) δεν είχε νερό. Από τις 2.00 το μεσημέρι μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Φταίει πάλι ο Θεός; Ποιες είναι οι αιτίες λοιπόν; Και με αφορμή αυτό, θέλω να πω ότι έγινε Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς πάνω στο θέμα της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ και η εισήγηση που σας είχε έρθει, έλεγε και κάποιες αιτίες. Κι έλεγε, μάλιστα, να συζητηθούν αυτά τα πράγματα και με τις τοπικές κοινωνίες. Και οι αιτίες που έλεγε ήταν η υποστελέχωση των ΔΕΥΑ, η υποχρηματοδότηση και, κυρίως, το ότι υποχρεώνονται οι ΔΕΥΑ να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς της ενέργειας, της ΔΕΗ. Εμείς εδώ έχουμε βγάλει απόφαση ότι όλο το καλοκαίρι έφταιγε ο Θεός που δεν έβρεχε. Αυτές τις αιτίες, που λέει η Ένωση των ΔΕΥΑ και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, που αναγκαστήκανε γι’ αυτό το λόγο να κάνουν και αναφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν αισθάνεσθε μια υποχρέωση να βγείτε και να τις ανακοινώσετε στον κόσμο; Είτε να κάνετε ένα Δημοτικό Συμβούλιο για το τι θέση θα πάρουμε σ’ αυτό το θέμα; Τι πρόκειται να γίνει; Θα τιμολογείται το νερό χωρίς δημόσιο έλεγχο; Είναι αλήθεια αυτό ή δεν είναι; Εσείς, δηλαδή, πότε ως Δημοτική Αρχή θα τοποθετηθείτε πάνω σ’ αυτά τα θέματα; Αυτά είχα να πω».
Ευθύς αμέσως ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, ανέγνωσε το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης περί τροποποίησης προϋπολογισμού, με την κα Τσιγκάνου να παρεμβαίνει λέγοντας: «Συγγνώμη, δε θα μου απαντήσει κάποιος; Στις ερωτήσεις δεν υπάρχει απάντηση;».
Τότε ο κ. Αυρηλιώνης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, είπε ότι «για το θέμα του νερού, τα αντλιοστάσια, όπως ξέρετε, όταν δουλεύουν, χαλάνε. Και το αμάξι ακόμα όταν δουλεύει, χαλάει. Εδώ εάν χαλάει ένα μοτέρ, γίνεται αντικατάσταση», ενώ ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος παρενέβη λέγοντας: «Εχθές είχε “πέσει” και το μοτέρ στην Απάνω Πόλη, στο “Βράχο”, γι’ αυτό. Είχε πάθει ζημιά το μοτέρ».
Για το θέμα των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ, ο κ. Βλάχος ανέφερε: «Μας λέτε συνέχεια τώρα να κάνουμε διαβούλευση με τους πολίτες. Τι να πούμε στους πολίτες;».
Η κα Τσιγκάνου είπε ότι «έξω από το γραφείο μου (σ.σ. λίγα μέτρα από το Δημαρχείο) υπάρχουν μονίμως λακκούβες με νερά», με τον κ. Βλάχο να της λέει «τι σχέση έχει αυτό;» και εκείνη να του απαντά πως «έχει σχέση με το ότι τα προβλήματα έχουν αιτίες. Μια αιτία είναι η υποστελέχωση. Λέτε δεν έχετε υδραυλικούς. Ποιος θα το λύσει αυτό το πρόβλημα;».
Τότε ο κ. Αυρηλιώνης παρενέβη λέγοντας: «Όχι, δεν είπαμε. Για τις ζημιές είπαμε. Αυτό είναι θέμα και του κράτους για να πάρει προσωπικό. Είπαμε, στο θέμα του νερού ζημιές συμβαίνουν σε καθημερινή βάση. Υπάρχει άμεση επέμβαση. Ξέρετε, το συνεργείο δεν είναι δίπλα μας. Από το Άργος έρχεται. Δεν μπορεί να το έχουμε στην Κυπαρισσία. Όσο για την πρόσληψη προσωπικού, μας επιτρέπουν αυτή τη στιγμή μόνο με συμβάσεις να παίρνουμε. Όπως γνωρίζετε, η νομοθεσία είναι υπέρ των εργαζομένων και πολλοί έχουν φύγει και με απόσπαση και με μετάθεση. Και προσπαθούμε με το λίγο προσωπικό που έχουμε στην Τριφυλία να αντεπεξέλθουμε».