Μέρες υπουργών οι προηγούμενες για την Καλαμάτα, με την αρχή να κάνει στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μπορεί αρχικά ο υπουργός να μη σταμάτησε στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν στην είσοδο του νοσοκομείου, το έκανε όμως όταν έφτασε στην πόρτα της Ψυχιατρικής. Αυτή η ντρίπλα του ανάγκασε τους «επισήμους και τις επίσημες» που τον περίμεναν, να τρέχουν (με τα κουστούμια άλλοι, με τακούνια άλλες) προς το μέρος του Άδωνι Γεωργιάδη για τις καθιερωμένες χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά κ.λπ.
Εκεί, λοιπόν, νιώθοντας προφανώς την ασφάλεια ότι πίσω του υπάρχει πόρτα, ο υπουργός Υγείας στήθηκε, φορώντας σαν σωστός Tik Toker μικρόφωνο στο πέτο, και περίμενε τους διαμαρτυρόμενους.
Μέλη του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, όπως και άλλων σωματείων, γιατροί, συνταξιούχοι, συνδικαλιστές, αλλά και απλός κόσμος, τον πλησίασαν και άρχισαν να του φωνάζουν για τα προβλήματα της υγείας.
Ο υπουργός απλά τους άκουγε, περιμένοντας τη στιγμή που θα ξεκινούσε τη δική του πρώτη φιέστα. Έτσι, έβγαλε το κινητό του, φόρεσε τα γυαλιά του και άρχισε να διαβάζει αριθμούς, που αν κάποιος τους άκουγε, θα νόμιζε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχει και πλεόνασμα προσωπικού. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στο νοσηλευτικό ίδρυμα υπάρχουν 890 οργανικές θέσεις και σήμερα καλυμμένες είναι οι 829! Βέβαια, παρατήρησε ότι οι εν λόγω προσλήψεις αφορούσαν από το 2019 και μετά, όπως και ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του ιδρύματος. Με λίγα λόγια, ήταν σαν να βρισκόταν στη Βουλή και να απαντά στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Έπειτα είπε, ως σημαντικό, ότι το νοσοκομείο εντάχθηκε στην κατηγόρια άγονο α΄ (ασχέτως, βέβαια, αν ήταν σε αυτή την κατηγορία, το άλλαξε το υπουργείο, κι έπειτα από πιέσεις το επανέφερε).
Αφού διάβασε αυτά που ήθελε να διαβάσει και, φυσικά, κατέγραψε πεντακάθαρα το μικρόφωνο και κινητός συνεργάτης του Άδωνι Γεωργιάδη, αποχώρησε, με τη λέξη ανεπιθύμητος να ακούγεται από τους συγκεντρωμένους.
Πάντως, πέτυχε εκείνο που ήθελε: ένα βίντεο για το Tik Tok του, το οποίο θα τον δείχνει ως αναμορφωτή του συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που δε μάσησε να πλησιάσει τους διαμαρτυρόμενους.
Για τους λάτρεις τώρα του Tik Tok, το συγκεκριμένο βίντεο έχει ξεπεράσει τις 557 χιλιάδες προβολές.
Όταν ο υπουργός μπήκε στο κτήριο και έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός σε ένα χώρο που αποδείχθηκε μικρός, αφού προφανώς οι διοργανωτές δεν περίμεναν τόσους επισήμους (είναι να απορείς, δουλειά δεν έχουν τέτοια ώρα;), που δε χάνουν τέτοιες φιέστες, ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε λέγοντας ότι τα εγκαίνια ενός τέτοιου έργου γκρεμίζουν το ψευδές αφήγημα ότι το ΕΣΥ καταρρέει. Επανέλαβε δε αυτά που είπε και στους συγκεντρωμένους για τα περί ανόδου μετά το 2019, ενώ τους κατηγόρησε ότι τέτοιες μέρες εγκαινίων δεν είναι κατάλληλες για διαμαρτυρίες (λες και οι συγκεντρωμένοι τον βλέπουν συχνά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας).
Τα υπόλοιπα που είπε γράφτηκαν στο φύλλο του Σαββάτου, με τους συγκεντρωμένους εντυπωσιασμένοι να χειροκροτούν και κάποιους άλλους που βρισκόμασταν πίσω από το πλήθος να απορούν αν ζούμε σε έναν άλλο κόσμο… αν τόσες φορές που έχουμε ακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων αυτοί μας λένε ψέματα… αν ασθενείς που διαμαρτύρονται για τεράστιες αναμονές στα Επείγοντα επίσης μας λένε ψέματα… αν είναι ψέμα ότι υπάρχει ζήτημα με τον ογκολόγο και άρρωστοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν για τη θεραπεία τους, όπως και αν λειτουργεί σωστά το Αιμοδυναμικό… αν οι προκηρύξεις για γιατρούς βγαίνουν άγονες κ.λπ.
Κι αφού ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια στο νοσοκομείο, ο υπουργός επισκέφθηκε το δημαρχείο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων περήφανος για την πρόοδο του λιμένα Καλαμάτας…
Κι
εκεί απορήσαμε για ποια πρόοδο μίλησε ο υπουργός, αλλά εντάξει μάλλον κάπου
μπερδεύτηκε. Όπως μπερδεύτηκε και στο νοσοκομείο με την αναφορά κάποιου
καλεσμένου, αλλά εντάξει συμβαίνουν κι αυτά στα ζωντανά…
όπως λένε και οι τηλεοπτικοί…
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα για αυτή την επίσκεψη. Πιστεύω, όμως, πως δε σας ενδιαφέρουν οι φιέστες, οι μαγικές εικόνες και οι εξαγγελίες, αλλά οι πράξεις. Ειδικά δε όταν αναφερόμαστε σε έναν τομέα σαν την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αυτό που θέλει ο καθένας είναι (αχρείαστο να είναι) ένα στελεχωμένο νοσοκομείο, χωρίς κενά, που θα δίνει ασφάλεια στον πολίτη.
Μακάρι, λοιπόν, την επόμενη φορά (όταν και αν) που θα έρθει ο υπουργός Υγείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας να μην υπάρχουν συγκεντρωμένοι για διαμαρτυρία, γιατί απλά δε θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Θα συνέχιζα και με την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα, αλλά δε με φτάνει ο χώρος εδώ, οπότε θα επανέλθω σύντομα…
Ο ανοικονόμητος