Αντιδράσεις φορέων μετά το θάνατο του 4χρονου από τη Γερμανία
Νέδα και Πολυλίμνιο. Δύο επίγειοι παράδεισοι της Μεσσηνίας, με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που συχνά μετατρέπονται στο χειρότερο εφιάλτη οικογενειών.
Η συνταρακτική είδηση θανάτου προχθές του 4χρονου αγοριού από τη Γερμανία ξύπνησε παρόμοιες μνήμες από τραυματισμούς περιπατητών, αλλά κυρίως από θανατηφόρα περιστατικά, όπως το θάνατο της 24χρονης Παρασκευής τον Αύγουστο του 2016 και ενός 22χρονου τον Ιούνιο του 2019 στο Πολυλίμνιο.
Όλοι θέλουν να διαφημίζουν και να προβάλλουν τουριστικά τα δύο αυτά εκπληκτικά τοπία, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να πάρει (ακόμα και τολμηρές, αν χρειάζεται) αποφάσεις για την ασφάλεια όσων τα επισκέπτονται.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε προχθές γνωστός ο θάνατος του μικρού αγοριού, άρχισαν οι αντιδράσεις φορέων, που ζητούν εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα.
Τραγωδία
Την Κυριακή το μεσημέρι η οικογενειακή εκδρομή της τετραμελούς οικογένειας από τη Γερμανία στη Νέδα μετατράπηκε μέσα σε μια στιγμή σε τραγωδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Αστυνομία, η οικογένεια συμμετείχε σε οργανωμένη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αποφάσισαν να συνεχίσουν μόνοι τους με πεζοπορία στο ποτάμι. Επέλεξαν μια δύσκολη διαδρομή και, όπως αναφέρουν οι ντόπιοι, αρκετά επικίνδυνη για να έχεις μαζί σου παιδιά μικρής ηλικίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζευγάρι από τη Γερμανία είχε μαζί τον άτυχο 4χρονο, αλλά και το 15 μηνών δεύτερο παιδί τους.
Η Αστυνομία διερευνά ακόμα τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό, ενώ χθες κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως Ηλείας, που έχει αναλάβει την υπόθεση, πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της Νέδας.

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μικρός, προχωρώντας μπροστά από τους γονείς τους, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο φαράγγι. Χτύπησε αρχικά σε μεγάλο κορμό δέντρου και στη συνέχεια κατέληξε στην κοίτη του ποταμού, σε βάθος 25 μέτρων στη χαράδρα.
Ο 40χρονος πατέρας του μικρού άμεσα και με κάθε τρόπο προσπάθησε να κατέβει στο φαράγγι και να βοηθήσει το παιδί του. Στις 2.15 μετά το μεσημέρι το Αστυνομικό Τμήμα στη Ζαχάρω ειδοποιήθηκε ότι πατέρας και γιος έχουν πέσει σε χαράδρα. Μισή ώρα αργότερα στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρο και 18 πυροσβέστες. Ο 40χρονος πατέρας ήταν καλά στην υγεία του, όμως ο 4χρονος είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Με ελικόπτερο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου δυστυχώς και κατέληξε.

«Άκουσα μια κραυγή»
Τις δραματικές στιγμές που έζησε περιέγραψε στο newsit.gr ο άνθρωπος που βρήκε το τετράχρονο παιδί.
Ο Δημήτρης Δεμερτζής βρισκόταν στο φαράγγι της Νέδας, όταν το παιδί γλίστρησε και έπεσε από ύψος 25 μέτρων. «Ήταν η ώρα 2 παρά 5 χθες το μεσημέρι, είμαι κάτω στον πρώτο καταρράκτη στο ξύλινο γεφύρι και ακούω μια κραυγή. Γυρνάω πίσω τρέχοντας να δω τι γίνεται και μου λέει αυτός που ήταν σε πανικό ότι έφυγε κάτω ο πατέρας και το παιδί. Κάλεσα το 112 άμεσα, η μάνα σοκαρισμένη ήθελε και αυτή να βουτήξει από κάτω και προσπαθούσα να τη συνεφέρω», δήλωσε αρχικά.
Και συνέχισε: «Αφήνω το σακίδιό μου και κατεβαίνω κάτω να βρω το παιδί. Μπαίνουμε στον ποταμό και τα ορμητικά νερά, πιάνουμε το παιδί, ανέπνεε βαριά και είχε παλμό, αλλά δεν είχε τις αισθήσεις του. Το έβαλα στον ώμο μου, το βγάλαμε στην όχθη και εξακολουθούσε να αναπνέει. Του κάναμε ΚΑΡΠΑ. Φτάσαμε στο γεφυράκι, το βάλαμε σε θέση ανάνηψης, το παιδάκι είχε βαριά αναπνοή. Τελικά, στις 15.55 ήρθε η Πυροσβεστική με την Αστυνομία. Έβαλαν το παιδί σε φορείο και γυρίσαμε πίσω. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις 16.25 και έφυγε στις 16.53», κατέληξε.
Ζητούν μέτρα ασφαλείας
«Οι πεζοί διασχίζουν το φαράγγι με δική τους ευθύνη» είπε στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας, Κώστας Καράμπελας, για την τραγωδία στη Νέδα. Όπως σημείωσε, το φαράγγι αποτελεί ένα μαγικό τοπίο, το οποίο ελκύει πολύ κόσμο κάθε χρόνο να το επισκεφτεί, όμως πρέπει άμεσα να γίνει κάτι και να μπουν προστατευτικά στο σημείο. «Το κομμάτι εκεί που έγινε το ατύχημα με το 4χρονο παιδί κηρύχθηκε πρόπερσι διατηρητέο μνημείο και έχει μπει σε καθεστώς προστασίας. Το πιο διάσημο σημείο της Νέδας είναι οι καταρράκτες, οι οποίοι όμως δεν είναι μέσα στο ποτάμι, είναι στο πλάι, σε έναν παραπόταμο, οπότε υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί κάτω σε αυτούς», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα, κάποια στιγμή είχαν τοποθετηθεί κάγκελα στο επικίνδυνο μονοπάτι, τα οποία σάπισαν. «Πρόκειται για παλιό μονοπάτι και το τμήμα που έγινε το ατύχημα ανήκει στην Ηλεία. Κάποια στιγμή έγιναν κάποιες εργασίες και έβαλαν κάποια ξύλινα κάγκελα, τα οποία όμως σάπισαν και έφυγαν και δεν είχε στο πλάι του μονοπατιού κάποιο προστατευτικό. Αυτή ήταν η μόνη δράση που έχει γίνει. Δεν έχει οργανωθεί κάτι σε αυτό το χώρο και ούτε υπάρχουν κάποιοι κανόνες από το Δασαρχείο. Με δική τους ευθύνη περνούν οι πεζοί», κατέληξε.
Ένωση Ξενοδόχων: «Μέτρα τώρα»
Με αφορμή το τραγικό συμβάν η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, απέστειλε άμεσα επιστολή στους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, καθώς και στο δήμαρχο Τριφυλίας, υπενθυμίζοντάς τους επιστολή που τους είχε στείλει το 2021, επισημαίνοντας τους κινδύνους και προτείνοντας μέτρα.
Στην τελευταία τους επιστολή, υπογραμμίζουν ότι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τότε και επισημαίνουν: «Πριν από είκοσι χρόνια, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε τις δραστηριότητες που μπορεί να έχει ο εν δυνάμει επισκέπτης της περιοχής μας, ώστε να τις προβάλουμε με σκοπό την τόνωση του τουρισμού και την άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης στην περιοχή μας, θέσαμε ως πρωταρχική ανάγκη την ασφαλή πρόσβαση στο φαράγγι της Νέδας. Η περιοχή αυτή, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ήταν αναξιοποίητη, οπότε και σε συνεργασία με την τότε Νομαρχία είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση. Οι καταρράκτες της Νέδας έχουν φτάσει πλέον να είναι τόσο αναγνωρίσιμο σημείο της περιοχής μας, όσο λίγα και, μάλιστα, σε εθνικό επίπεδο. Εκατοντάδες κόσμου επισκέπτονται καθημερινά τη συγκεκριμένη περιοχή, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί μιλούν ακόμα και για υπερσυγκέντρωση και υπερκορεσμό στην περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, αρκετοί επιχειρηματίες στον τουρισμό και την εστίαση δεχόμαστε σωρεία παραπόνων, αφού πολλοί επισκέπτες της περιοχής έχουν υποστεί ατυχήματα κατά την πρόσβασή τους στους καταρράκτες.
Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα, θα θέλαμε να επιστήσουμε για άλλη μια φορά την προσοχή σας στα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου προς τον ποταμό Νέδα και συγκεκριμένα το κομμάτι από το χωριό Πλατάνια μέχρι το γεφύρι από το οποίο ακολούθως ξεκινά η πεζοπορία, κυρίως όμως η ασφαλής διάνοιξη μετέπειτα του μονοπατιού που οδηγεί στους καταρράκτες, συνοδευόμενη από κατάλληλη σηματοδότηση και προφύλαξη, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η ομαλή πρόσβαση σε αυτήν την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, που αποτελεί πόλο έλξης όλων των επισκεπτών».
Της Βίκυς Βετουλάκη