Η ΕΕ επανεξετάζει την συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας, προκαλώντας την αντίδραση των Ισραηλινών – Το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ διατηρεί στο τραπέζι σχέδιο για βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
Τον θάνατο 19 ανθρώπων από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε την Τετάρτη η πολιτική προστασία του παλαιστινιακού θύλακα.
«Οι ομάδες μας διακόμισαν 19 νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά, και δεκάδες τραυματίες έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν ισραηλινά μαχητικά σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας τη Γάζας τη νύχτα και νωρίς σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την Τρίτη, κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών ενέτειναν την πίεση προς το Ισραήλ για να σταματήσει την κλιμάκωση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην περιοχή και να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέσω της επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας ότι θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ και που βρίσκεται σε ισχύ από το 2000. Η απόφαση υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Λονδίνου, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από τον δρόμο της υπεράσπισης της ύπαρξής του και της ασφάλειάς του».
Η ανακοίνωση Κάλας, σχολίασε εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας, «αντανακλά πλήρη παρανόηση της περίπλοκης πραγματικότητας με την οποία είναι αντιμέτωπο το Ισραήλ» και «ενθαρρύνει τη Χαμάς».
Την Δευτέρα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα προειδοποίησαν πως δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων είναι «ηθικά αδικαιολόγητη, εντελώς δυσανάλογη και αντιπαραγωγική», τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.
Την Τρίτη η πολιτική προστασία της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον 55 νεκρούς από αεροπορικούς βομβαρδισμούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Σε πρατήριο καυσίμων στη Νουσέιρατ (κεντρικά), όπου βομβαρδισμός σκότωσε 15 ανθρώπους σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ο Μαχμούντ αλ Λου μετέφερε μέσα σε σάκο ανθρώπινα υπολείμματα σε όχημα. «Ήταν άμαχοι – ήταν παιδιά που κοιμούνταν. Τι έφταιξαν;» διερωτήθηκε.
«Συμπληρώθηκε ενάμισης χρόνος βομβαρδισμών και αβάσταχτων δεινών. Δεν μπορούμε άλλο», είπε η Ντουάα αζ Ζαανίν, που έχασε συγγενείς σε πλήγμα εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκράτη της Χαμάς» σε αυτό το σχολείο και πάνω από «100 τρομοκρατικούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας σε 24 ώρες. «Θα πάρουμε τον έλεγχο όλου του θύλακα», διεμήνυσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρότι μια μέρα νωρίτερα δήλωνε ανοικτός σε συμφωνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεων που όμως κατ’ αυτόν πρέπει να συμπεριλάβει την «εξορία» της Χαμάς και τον «αφοπλισμό» του θύλακα. Η Χαμάς απορρίπτει κάθε τέτοια απαίτηση.
Εξέλιξη που αντανακλά το αδιέξοδο θεωρήθηκε η ανακοίνωση του Ισραήλ πως αποσύρει τους κυριότερους διαπραγματευτές που είχε στείλει στη Ντόχα κι αφήνει κάποια μέλη της ομάδας εκεί, αφού το Κατάρ, που μεσολαβεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, στηλίτευσε την απουσία προόδου. Το Ισραήλ δέχεται «αμερικανική πρόταση για την επιστροφή των ομήρων», αλλά «η Χαμάς επιμένει στην άρνησή της», αντέτεινε το γραφείο του Νετανιάχου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την «αμερικανική πρόταση».
Την ίδια ώρα, στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, τα οποία επικαλέστηκε το αμερικανικό δίκτυο CNN, υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ούτε αν υπάρχει ανοικτή διαφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα σχεδιαζόμενα πλήγματα, σημείωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές μέχρι στιγμής. Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο του ζήτησε σχόλιο – ούτε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, ούτε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Πηγή του CNN ανέφερε ότι η πιθανότητα ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων «αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες». Πρόσθεσε πως είναι πιθανότερο να αποφασιστεί να διεξαχθούν αν οι ΗΠΑ κλείσουν συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα που δεν θα συμπεριλαμβάνει την απομάκρυνση όλου του διαθέσιμου εμπλουτισμένου ουρανίου από την ιρανική επικράτεια.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύσεις με το Ιράν προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βάσισαν την εκτίμησή τους σε δημόσιες και ιδιωτικές επικοινωνίες ανώτερων αξιωματούχων στο Ισραήλ, υποκλαπείσες επικοινωνίες και παρατηρήσεις κινήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το CNN. Δύο πηγές εξήγησαν πως ανάμεσα στις προετοιμασίες που παρατήρησαν οι ΗΠΑ ήταν οι μετακινήσεις πυρομαχικών και η ολοκλήρωση ισραηλινών αεροπορικών γυμνασίων.
Την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως η απαίτηση των ΗΠΑ η χώρα του να σταματήσει εντελώς να εμπλουτίζει ουράνιο είναι «υπερβολική και εξοργιστική», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η εν εξελίξει διαπραγμάτευση μπορεί να μην καταλήξει πουθενά.
Πηγή: euronews.gr