Η Μεσσηνία είναι ένας κόσμος εμπειριών – γνωστός για την παράδοσή της, την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, αλλά και την τουριστική πλέον εξέλιξη και εμπλουτισμό των υπηρεσιών της.
Αρκούν, όμως, μόνο αυτά; Παρατηρείται εξαιρετικά μεν προϊόντα να δυσκολεύονται στην αγορά, ενώ σε αρκετές περιοχές η τουριστική περίοδος είναι δυσανάλογα μικρή συγκριτικά με άλλες;
Από τη Γη, λοιπόν, και τη ζεστή Φιλοξενία μας μέχρι το Brand που θα χαράξει τη δική του πορεία, υπάρχει ένα κενό – το Μάρκετινγκ.
Τι είναι, όμως, πραγματικά αυτό το Μάρκετινγκ; Με απλά λόγια, είναι αυτό που συνδέει παραγόμενα προϊόντα / υπηρεσίες με τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης αγοράς. Βασίζεται σε μελέτες δεδομένων, στόχευση και, κατ’ επέκταση, στη δημιουργία στρατηγικής μιας σειράς ενεργειών.
Με τη σωστή στόχευση επιτυγχάνουμε να απαντήσουμε σε ανάγκες δυνητικών αγοραστών με τον τρόπο που επιθυμούν και αντιλαμβάνονται, λαμβάνοντας όμως ταυτόχρονα υπόψη τον ανταγωνισμό.
Επιπρόσθετα, στη σύγχρονη εποχή, ο τόπος δεν «πουλάει» μόνο προϊόν / υπηρεσία. Πουλάει ταυτότητα – (Brand). Και το μάρκετινγκ είναι το εργαλείο που μπορεί να συνδέσει την τοπική ποιότητα με τη διεθνή προβολή.
Για να πετύχει αυτό, μέσα από μια Συγκροτημένη Ενιαία Στρατηγική χρειάζονται:
Ενιαίο αφήγημα: Η Μεσσηνία ως τόπος αυθεντικών εμπειριών. Όχι μεμονωμένα ελαιόλαδα, ξενοδοχεία ή ταβέρνες, αλλά ένα ολοκληρωμένο «πακέτο ζωής».
Διαφοροποίηση από άλλες περιοχές: Η Μεσσηνία συνδυάζει το ποιοτικό, το ανθρώπινο, τη γεύση, την αυθεντικότητα και την ποικιλομορφία των κατά τόπους περιοχών της– και αυτό είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ψηφιακή στρατηγική: Οι επιχειρήσεις, αλλά και σε κεντρικό επίπεδομ χρειάζονται ψηφιακή παρουσία, σύγχρονη εικόνα, εξωστρέφεια. Να δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να βρει άμεσα την πληροφόρηση, αλλά και να υπάρχει μια υψηλής αισθητικής παρουσία στο διαδικτυακό κόσμο που αποτελεί τη βιτρίνα μας παγκοσμίως.
Αξιοποίηση των λύσεων τις οποίες προσφέρει το διαδίκτυο: Το ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό κατάστημα σε διεθνείς πλατφόρμες προσφέρει την πρόσβαση σε χιλιάδες καταναλωτές, εν αντιθέσει με ένα απλό e-shop. Θα πρέπει, όμως, να υποστηρίζεται από καλή οργάνωση και εξειδικευμένο προσωπικο.
Συνέργειες: Παραγωγοί, ξενοδόχοι, εστιατόρια, πολιτιστικοί φορείς πρέπει να λειτουργούν με κοινό σκοπό, να «συσκευάσουν» τρόπον τινά τον τόπο και να τον προωθήσουν. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο σε κεντρικό επίπεδο ή μόνο σε μεμονωμένο επιχειρηματικό.
Τέλος, απαραίτητος γνώμονας σε κάθε πρωτοβουλία είναι το γεγονός ότι ζούμε σε ένα διεθνοποιημένο γίγνεσθαι, το οποίο έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα και πλέον συνεπάγεται απείρως μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Έναν ανταγωνισμό ο οποίος επενδύει σοβαρά στο Μάρκετινγκ και στη χρήση της Τεχνολογίας.
Για τη Μεσσηνία και τους Μεσσήνιους/Μεσσήνιες οι λύσεις σε αυτά τα θέματα δεν είναι μακριά. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες υπάρχουν, μεράκι υπάρχει, τεχνολογία που μας ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του πλανήτη υπάρχει, όπως και γνώση. Επενδύστε στη γνώση και στην πρόοδο.
Λίγα λόγια
H Άννα Κωστοπούλου κατάγεται από το Κοπανάκι Μεσσηνίας, μεγάλωσε στην Κυπαρισσία και εργάζεται εδώ και 12 χρόνια στο χώρο του Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και πλέον, μεταξύ άλλων, είναι σύμβουλος Μάρκετινγκ του HATTA ενώ πάντα τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο της.
Στράφηκε στο Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες – ΜSc Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στη Διαχείριση Εταιρικής Εικόνας και Επικοινωνιακών Κρίσεων. Το 2013 στο πλαίσιο της Διπλωματικής της εκπόνησε Ολοκληρωμένη Στρατηγική Προβολής Προώθησης του Ελληνικού Ελαιολάδου.
Της Άννας Κωστοπούλου
Msc Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, εξειδίκευση στην Προστασία Εταιρικής Ταυτότητας στο Διαδίκτυο (Curtin/Harvard), συμβούλου Μάρκετινγκ ΗΑΤΤΑ