ΟΧΕ Ταϋγέτου: Στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η περιοχή για την ανάδειξη του ορεινού όγκου

ΟΧΕ Ταϋγέτου: Στοίχημα που πρέπει να κερδίσει  η περιοχή για την ανάδειξη του ορεινού όγκου

Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης, με τίτλο «Στρατηγική ΟΧΕ στην περιοχή παρέμβασης ορεινού όγκου Ταϋγέτου», εγκρίθηκε, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 11.670.000 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην καρδιά του Ταϋγέτου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2021–2027, με 9.310.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 2.360.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Σημειώνεται ότι το 55,85% του ΕΤΠΑ, δηλαδή 5.200.000 ευρώ, κατευθύνεται σε δράσεις που συμβάλλουν άμεσα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΟΧΕ Ταϋγέτου στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ελκυστικότητας του ορεινού όγκου, αξιοποιώντας την ταυτότητα και τις δυνατότητες της περιοχής μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Βασικοί άξονες της Στρατηγικής ΟΧΕ
Ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών στις ορεινές κοινότητες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την ενίσχυση της προσβασιμότητας.

Προώθηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του Ταϋγέτου, με δράσεις ανάδειξης του περιβάλλοντος, του αγροτουρισμού και των ιστορικών διαδρομών.

Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης, με ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και δημιουργία ευκαιριών για τους νέους.

Πράσινες επενδύσεις και προστασία του περιβάλλοντος, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ανθεκτικότητα.

Δ. Πτωχός
Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε σχετικά: «Η έγκριση της ΟΧΕ Ταϋγέτου σηματοδοτεί μια νέα πορεία για τις ορεινές περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Πρόκειται για μια συνεκτική στρατηγική, που στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και αναδεικνύει το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής.

Με σχέδιο, συνεργασία και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, προχωράμε στην πράξη για έναν Ταΰγετο ζωντανό, βιώσιμο και ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες. Ευχαριστώ τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης για την ουσιαστική συνεργασία, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας».

Δήμος Καλαμάτας
Όταν το θέμα είχε συζητηθεί και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή είχε αναφέρει πως ο Δήμος Καλαμάτας σχεδιάζει μια σειρά από έργα, όπως: Ενίσχυση του δικτύου δεξαμενών πυρόσβεσης στο Δήμο Καλαμάτας-προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ενίσχυση του στόλου υδροφόρων – 450.000 ευρώ. Προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας για το Δήμο και τις εθελοντικές ομάδες του – 120.000 ευρώ. Σύστημα παρακολούθησης στάθμης υδάτων στις δεξαμενές πυροπροστασίας στο Δήμο Καλαμάτας -60.000 ευρώ. Παρεμβάσεις – βιοκλιματικών και ενεργειακής απόδοσης – αναπλάσεων σε οικισμούς της περιοχής ΟΧΕ στο Δήμο Καλαμάτας – 1.500.000 ευρώ. Δημιουργία Μουσείου Εθίμου Ευετηρίας – 626.241 ευρώ. Δημιουργία “Αλαγονία Ecomuseum” – Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης – 450.000 ευρώ. Δημιουργία Υπαίθριων Μουσείων – 150.000 ευρώ. Δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Λαδά – 300.000 ευρώ. Βελτίωση, αποκατάσταση και ανάδειξη Δικτύου Μονοπατιών – 200.000 ευρώ. Ανάπτυξη Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών – 75.000 ευρώ. Ανάπτυξη Θεματικών τουριστικών Διαδρομών -125.500 ευρώ. Ανάπτυξη Αναρριχητικών Πεδίων -50.000 ευρώ. Εγκατάσταση ψηφιακών σημείων πληροφόρησης (Digital Info Kiosks) στην περιοχή ΟΧΕ (διαδημοτικό) – 150.000 ευρώ. Ανάπτυξη δικτύου view points στην περιοχή ΟΧΕ (διαδημοτικό) – 200.000 ευρώ. Υποστήριξη, παρακολούθηση πορείας υλοποίησης, προβολής, δημοσιότητας κάλυψης αναγκών Τοπικής Ομάδας της Στρατηγικής ΟΧΕ (διαδημοτικό) – 146.518 ευρώ. Κινητές Μονάδες Πρόληψης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας– 280.000 ευρώ. Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ανοιχτής Φροντίδας, Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής (διαδημοτικό) – 900.000 ευρώ. Δημοτικός Σταθμός Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο Δήμο Καλαμάτας για τις ανάγκες της περιοχής ΟΧΕ– 500.000 ευρώ.

Επίσης, στη Στρατηγική ΟΧΕ εντάσσονται παρεμβάσεις και έργα που στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν από άλλους πόρους, όπως: Ίδρυση και Εγκατάσταση Φορέα Προστασίας και Ανάδειξης Ταϋγέτου – ΣΠΑΤ (διαδημοτικό)-400.000 ευρώ. Δημιουργία Μουσείου στο κτήριο Πατατόσπορου Αλαγονίας – 500.000 ευρώ. Marketing Plan, παραγωγή περιεχομένου προβολής και Διαφήμιση της ΟΧΕ – 300.000 ευρώ. Τουριστικό Ταϋγέτου – 1.500.000 ευρώ. Δημιουργία Βοτανικού Κήπου ανάδειξης τοπικής χλωρίδας – 300.000 ευρώ. Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Χάσματος και Καταπολέμηση του Ψηφιακού Αποκλεισμού για πολίτες σε μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές μέσω της πρόσβασής τους στο διαδίκτυο (WiFi4GR)» στην περιοχή ΟΧΕ του Δήμου Καλαμάτας – 150.000 ευρώ. Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης μέσω της προώθησης νέων επιχειρηματιών με έμφαση στους τομείς του θεματικού τουρισμού και της ΠΔΒ στο Δήμο Καλαμάτας – 500.000 ευρώ.

Πάντως, οι παρατάξεις των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ισχυρίζονται ότι η στρατηγική της ΟΧΕ Ταϋγέτου υπολείπεται, δυστυχώς, των μεγάλων αναγκών που έχει η περιοχή, προκειμένου οι οικισμοί της να αναζωογονηθούν αντί να εγκαταλειφθούν πλήρως.
Α.Π.