Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χορογράφους – Ποιος ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το κλασικό μπαλέτο
Πέθανε, σε ηλικία 98 ετών, ο χορογράφος και «θρύλος των Μπολσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς.
Την είδηση έκανε γνωστή ο βοηθός του Αλεξάντερ Κολέσνικοφ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χορογράφους και εργάστηκε ως επικεφαλής μπαλέτου του Θεάτρου Μπολσόι από το 1964 έως το 1995 ενώ στη συνέχεια επέστρεψε εκεί ως χορογράφος.
«Πριν από μιάμιση ώρα, ο εξαιρετικός σοβιετικός και ρωσικός χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς πέθανε σε ηλικία 98 ετών», δήλωσε ο Κολέσνικοφ.
Η ημερομηνία και ο τόπος του αποχαιρετισμού θα ανακοινωθούν αργότερα.
Ποιος ήταν ο «θρύλος των Μπολσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Οι οικογενειακές του καταβολές του έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθεί με το μπαλέτο, σίγουρα όμως τον δυσκόλεψαν παράλληλα στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία στη Σοβιετική Ένωση. Γεννημένος στις 2 Ιανουαρίου 1927, ο Γκριγκορόβιτς ήταν εγγονός του ναυάρχου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Alfred Rozay και ανιψιός του χορευτή των Μαρίνσκι Georgy Rozai.
Έλαβε την αρχική του εκπαίδευση στη σχολή μπαλέτου της γενέτειράς του, της Αγίας Πετρούπολης (τότε Λένινγκραντ), στο αρχαιότερο ρωσικό ίδρυμα χορού, που ιδρύθηκε το 1738, και ξεκίνησε ως σολίστ στο Κίροφ (που αργότερα μετονομάστηκε σε Μαρίνσκι και μαζί με τα Μπολσόι αποτελούν δύο από τα σημαντικότερους θεσμούς κλασικού χορού διεθνώς). Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1961, οπότε και παράτησε τον χορό για χάρη της χορογραφίας.
Στο μεταξύ, είχε γίνει διάσημος ως χορογράφος μέσα σε μια νύχτα, το 1957, με το ανέβασμα του έργου «Το Πέτρινο Λουλούδι» που βασιζόταν σε παραδοσιακά παραμύθια από τα Ουράλια. Η παραγωγή εκείνη θεωρήθηκε απίστευτα καινοτόμα για την εποχή, καθώς κατέρριπτε τους ξεπερασμένους κανόνες που ίσχυαν στο χοροθέατρο και προσπαθούσαν να μετατρέψουν το μπαλέτο σε μια στρωτή αφήγηση της καθημερινότητας, μέσω της κλασικής χορογραφίας που ήταν το κύριο μέσο έκφρασης.
Εκτός από τη σκηνοθεσία μπαλέτων, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς υπηρέτησε στις κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών. Ήταν μέλος της Μουσικής Εταιρείας της Βιέννης, επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χορογραφίας και επίτιμος πρόεδρος της Ουκρανικής Ακαδημίας Χορού.
Το 2009, ο Grigorovich τιμήθηκε με το παράσημο της Τιμής με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Το Μπαλέτο Σπάρτακος σε σκηνοθεσία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Αρμενίας το 2009.
Πηγή: protothema.gr