Σχολεία Δήμου Καλαμάτας: Προβλήματα αλλά και διαπολιτισμική επικοινωνία…

Σχολεία Δήμου Καλαμάτας: Προβλήματα αλλά  και διαπολιτισμική επικοινωνία…

Για πολλοστή φορά το θέμα της συντήρησης και επισκευής των σχολικών μονάδων του Δήμου Καλαμάτας αποτέλεσε αιτία… τριβής απόψεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας. Οι μεν υποστηρίζουν ότι στο μέτρο του οικονομικά δυνατού, εξαιτίας και της λειψής κρατικής χρηματοδότησης, γίνεται το καλύτερο δυνατό. Μάλιστα, αυτή την περίοδο υπάρχουν σε καθημερινή συνεργεία αυτεπιστασίας στα σχολεία που προσπαθούν να λύσουν προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός σημειώνει ότι τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι δε γίνονται τα απαραίτητα έργα, δεν υπάρχει προγραμματισμός, ενώ, σύμφωνα και με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, υπάρχουν παράπονα για κτηριακά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο είχαν χθες διευθυντές σχολείων της Καλαμάτας και συγκεκριμένα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, Δημήτριος Σταματόπουλος, και του 6ου Γυμνασίου, Γεώργιος Κίντζιος.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με 39 μαθητές και μαθήτριες της Καλαμάτας συμμετείχαν, από τις 5 έως τις 9 Μαΐου, σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Σχολείο Ιnstituto Comprensivo Statale “Alessandro Manzoni” στο Μοντελέπρε, στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning με τίτλo “Robotics and Greed-Free Living: A Sustainable Vision by “Sustenia” the little LEGO® SPIKE™ robot”. Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη βιωσιμότητα μέσω της Ρομποτικής και του Προγραμματισμού, και αποτελεί συνέχεια του περσινού προγράμματος EuroCityCanvas.

Όπως ενημέρωσαν οι δύο εκπαιδευτικοί το δήμαρχο, τα παιδιά και των δύο σχολείων της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2024-25, και σε συνεργασία με τους μαθητές του ιταλικού σχολείου, συνεργάστηκαν σε 4 μεικτές ομάδες και ανέπτυξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι με το ρομποτικό ήρωα Sustenia, ένα παιχνίδι που συνδυάζει βασικές αρχές προγραμματισμού με προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία μάθησης.

Η επίσκεψη κορυφώθηκε με μια αξέχαστη θαλάσσια περιήγηση στις Αιγάδες Νήσους, με στάσεις στη Φαβινιάνα και τη Λεβάντσο. Οι μαθητές επισκέφθηκαν επίσης το Κέντρο Περίθαλψης Uαλάσσιων Χελωνών στη Φαβινιάνα, ενημερώθηκαν για τις περιβαλλοντικές δράσεις προστασίας των θαλάσσιων ειδών και ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως εξήγησαν οι εκπαιδευτικοί στο δήμαρχο, η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία μάθησης και συνεργασίας για όλους τους συμμετέχοντες, προάγοντας την ανταλλαγή γνώσεων, την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων μέσα από τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, η δράση ενίσχυσε τους δεσμούς συνεργασίας των σχολικών κοινοτήτων, προάγοντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία και την ευρωπαϊκή συνείδηση, ενώ ήδη σχεδιάζεται η αδελφοποίηση των σχολείων και η ανταποδοτική επίσκεψη του ιταλικού σχολείου στην Καλαμάτα κατά το σχολικό έτος 2025–2026.