Σε οριακή κατάσταση λειτουργεί ο Δήμος Καλαμάτας

Σε οριακή κατάσταση  λειτουργεί ο Δήμος Καλαμάτας

Ανησυχητική η υποστελέχωσή του

Το θέμα της μερικής τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Καλαμάτας, που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέδειξε με εμφατικό τρόπο την υποστελέχωση των δημοτικών  υπηρεσιών, με αποτέλεσμα και ο βαθμός εξυπηρέτησης των πολιτών να μην είναι ικανοποιητικός αλλά και να μην προχωρούν με το… βηματισμό που απαιτούνται τα έργα.

Η παραπάνω παρατήρηση ανήκει στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Μετά”, Βασίλη Τζαμουράνη, οδηγώντας το δήμαρχο να αναδείξει περαιτέρω το πρόβλημα. Όπως παρατήρησε, υπάρχει “δραματική μείωση έμπειρων στελεχών στο Δήμο”, περιγράφοντας το φαινόμενο ως άκρως ανησυχητικό.

Πάντως, να σημειώσουμε ότι στην προχθεσινή επίσκεψη του Σάββα Χιονίδη, γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος έδωσε για το παραπάνω θέμα μια… περίεργη απάντηση. Είπε πως “σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού, οι Δήμοι σίγουρα χρειάζονται περισσότερο, δεδομένου ότι η χώρα έχει περάσει τη δύσκολη μνημονιακή περίοδο». Ωστόσο, παρατήρησε ότι “το δύσκολο με το προσωπικό είναι ότι ακόμα και όταν δίνεις στον ΑΣΕΠ, οι τέσσερις στους δέκα που περνούν στο διαγωνισμό δεν πάνε να πάρουν τις θέσεις. Στους μηχανικούς οι εφτά στους δέκα δεν πάνε και όσοι πάνε φεύγουν σε ένα μήνα. […] Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τεράστια αναπτυξιακή συγκυρία, η οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει κατανοητή και από το μέσο πολίτη. Υπάρχουν πολλές δουλειές, λίγα συνεργεία, λίγοι εργαζόμενοι. Υπάρχει διάθεση του υπουργείου και υπάρχει κι ένας προγραμματισμός που εγκρίνονται πολλές περιπτώσεις που μπορείς να προσλάβεις, αρκεί να θέλεις να έρθεις”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εφόσον οι Δήμοι έχουν τα χρήματα μπορούν να προσλαμβάνουν σχεδόν ελεύθερα για ανταποδοτικές υπηρεσίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Η διαρκής υποστελέχωση των Δήμων, ως απόρροια μαζικών συνταξιοδοτήσεων και της συνεχούς κινητικότητας προσωπικού, έχει δημιουργήσει ένα δυστοπικό μείγμα δυσλειτουργίας. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση με στρατηγική ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και οι αξιέπαινες, συχνά υπεράνθρωπες, προσπάθειες των εργαζομένων, δε θα επαρκούν για να αποτρέψουν την κατάρρευση βασικών δημοτικών υπηρεσιών.

Η κατάσταση δεν είναι απλώς δύσκολη. Είναι οριακή. Οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη κινητικότητα που “μετακινεί” έμπειρα και ικανότατα στελέχη προς άλλους φορείς, έχουν αφήσει πίσω τους άδειες υπηρεσίες που προσπαθούν να λειτουργήσουν με τα ελάχιστα.

Σε πολλές περιπτώσεις τα όρια του ανθρώπινου δυνατού έχουν ήδη ξεπεραστεί. Ύστερα από πάνω από μια δεκαετία σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, ήρθε η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής του κράτους.

Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το καθεστώς απαγορεύσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι Δήμοι έχουν αποδείξει την αντοχή και την υπευθυνότητά τους να επιτελέσουν το έργο τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έρχεται καθημερινά σε άμεση επαφή με τον πολίτη. Είναι εκεί όπου ο δημότης απευθύνεται όταν έχει ανάγκη. Κι αν αυτή η επαφή καταρρεύσει, καταρρέει και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με ηρωισμούς και παρακάλια. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ουσιαστικές υπηρεσίες, όχι από αυτοσχέδιες λύσεις ανάγκης.

Α.Π.